23-04-2024 09:56

Tarihi, kültürü, mimarisi, müziği ile ünlü Bulgaristan

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/09/2021
Yakın bir yurt dışı tatili istiyorsanız; tarihi dokusu, göz alıcı dağları, yemyeşil parkları, altın sarısı kumsalları, zengin mutfağı ve sıcakkanlı insanlarıyla Bulgaristan sizi bekliyor
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: DİŞ HEKİMİ MÜZEYYEN TOPÇU TAN

 

Dünyada ve ülkemizde yaşanan felaketlerden bıktık, usandık! Herkeste bir uzaklara gitme, kafa dinleme arzusu var. ‘Pandemide nereye gidebiliriz ki?’ diye düşünüyorsanız ve daha önce gitmediyseniz, tam da bu mevsimde Bulgaristan iyi bir seçenek olabilir. Elbette bir Ege’nin, Akdeniz’in yerini tutamaz ama hem deniz hem de kültür gezisi yapabileceğiniz bir destinasyon. Ayrıca Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen para birimi leva olarak kaldığı için diğer Avrupa ülkelerine göre seyahatiniz daha ekonomik olacaktır.

Bulgaristan, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla, müziğiyle, insanıyla güzel bir ülke… Hemen her mevsim yapabileceğiniz aktiviteler bulunuyor. Yazın 380 kilometre kıyı şeridiyle turistlerin ilgisini çeken Bulgaristan’da; Karadeniz’in dalgalı sularında yüzüp, kışın kayak merkezlerinde kayabilir ya da termal sularında şifa bulabilirsiniz. Baharda yemyeşil doğanın içinde yerel dokuları bozulmamış şirin köyleri keşfedip, Tuna Nehri ve muhteşem dağ manzaralarının görsel şölenini izlerken, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Sanat ve kültür ilgi alanınız ise zengin tarihinin sergilendiği müzeleri, sanat galerilerini gezebilir, müzik ve opera festivallerine katılabilirsiniz.

Yerleşimin tarih öncesi çağlarda başladığı Bulgaristan’ın kısaca tarihine bakarsak; uzun yıllar boyunca Traklar, Yunanlar ve Romalılara ev sahipliği yaptığını görüyoruz. 681 yılında I. Bulgar Devleti, 1185 yılında II. Bulgar Devleti kurulduktan kısa bir süre sonra da Osmanlı tarafından fethedilmiş, yaklaşık 500 yüzyıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmış ve 1908 yılında bağımsız bir çarlık olmuş. 93 Harbi (1877-1878)’nden sonra III. Bulgar Devleti kurulmuş… II. Dünya Savaşı’nın ardından 1990’a kadar sosyalist rejimle yönetilmiş. Böylece Bulgaristan kültürü; Kelt, Osmanlı, Roma, Slav, Trak ve Yunan kültürlerinden etkilenerek gelişmiş.

BULGARİSTAN'A NASIL GİDİLİR?

Bulgaristan, Türk vatandaşlarına vize uyguluyor (Yeşil, kırmızı ve gri pasaport sahipleri vizeden muaf tutuluyor). Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya İstanbul’dan 1 saatlik uçuşla ulaşmak mümkün. Ancak Bulgaristan’da yaşayan Türklerin Türkiye ile olan aile bağları sebebiyle sık yapılan otobüs seferleri, tur şirketlerinin düzenlediği turlar ya da özel aracınızla da Bulgaristan’a gidebilirsiniz. Gideceğiniz lokasyonun yakınlığına göre ya Edirne Kapıkule sınır kapısından ya da Kırklareli Dereköy sınır kapısından çıkış yapabilirsiniz.

BURGAZ

Tarih boyunca önemli bir liman kenti olan Burgaz, Bulgaristan’ın güneydoğusunda yer alıyor ve Kırklareli ile komşu. Mayıs ayından eylülün sonuna kadar denize girilebilen Burgaz, Karadeniz’in gözde sahil kentlerinden biri ancak Karadeniz’dir bu; hırçındır, sağı solu belli olmaz. Bu yaz şiddetli dalgalardan dolayı bizim Kandıra sahillerinde denize girmek sık sık yasaklandı. Belki eylülde, Karadeniz’in, insanların doğayı hor kullanmalarına olan kızgınlığı geçer ya da yorgunluktan dinginleşir. Belki de daha şiddetli olur, kim bilir? Denizin yanı sıra Burgaz’da görülmesi gereken şehrin sembolü anıtlar, kilise ve katedraller, arkeolojik kalıntı ve müze de var. Zamanınız varsa ve doğaseverseniz; kentin kuzeyinde, Karadeniz’in hemen yakınında bulunan 5 km uzunluğunda, ortasında bir kum şeridi ile ikiye bölünmüş olan Atanasovsko (Atanasovo) Tuz Gölü’nü, Bulgaristan’ın en büyük doğal gölü ve yaban hayat sığınağı olan Burgaz Gölü’nü ve Poros Ormanı’nı görmelisiniz.

ALYOSHA MONUMENT HEYKELİ

Burgaz’ın büyükçe olan kent meydanının tam ortasında 18 metre yüksekliğinde ‘Sovyet Askeri’ heykeli bulunuyor. Tek bir asker heykeline ‘Alyoşa’ denildiği için heykelin ismi Alyosha Monumet. Bu heykel, II. Dünya Savaşı sırasında Burgaz’a yardıma gelen Sovyet Ordusu onuruna yapılmış. 1953 yılında dikilen heykelin alt kısmında ‘şehre gelen orduyu halkın sevgiyle karşılaması’ temalı bir kesit anlatılıyor. Ancak kimi Burgazlı bu heykel için ‘geçmişini unutma’ diyor, kimisi ise ‘geçmişini unut’ diyerek yıkılmasını istiyor. Bulgaristan’da totaliter rejimin 1989’da çökmesiyle komünist dönemde yapılmış olan pek çok ikonik anıt yerinden kaldırılmış, bir kısmı heykeller için yapılan müzeye taşınmış ama ona rağmen hala yüzden fazla anıt heykel olduğu söyleniyor. Zaten gezerken adım başı karşınıza çıkan anıt ve heykellerden bunu anlıyorsunuz. Burgaz’da 6 adet plaj bulunuyor. Bunlardan en kalabalık ve popüler olanı şehir merkezine yakınlığı nedeniyle merkez plajı… İki kilometre uzunluğundaki plajda ücretsiz duş, soyunma kabinleri, şemsiye ve şezlong imkanı bulunuyor.

AZİZ KİRİL VE METODIUS KATEDRALİ

Burgaz’ın simgelerinden ve ülkenin en güzel kiliselerinden biri olduğu söyleniyor. Kilise, şehir merkezinde büyükçe bir meydan olan Aziz Kiril ve Metodius Meydanı’nda... Adını Slav halkları arasında kardeş azizler, Slav alfabesinin yaratıcıları ve Hıristiyanlığın misyonerlerinden almış. Güzel bir dış cephesi var. Penceredeki vitrayları Sofya’daki St. Aleksander Nevski kilisesinin vitraylarını boyayan sanatçılar tarafından yapılmış. Burgaz her yıl düzenlenen ‘Spirit of Burgas’ gibi Bulgaristan’daki en iyi müzik festivallerinden birine de ev sahipliği yapıyor.

NESEBAR

Nesebar, etrafı denizle çevrili olup karayla bağlantısı dar bir geçitle sağlanan Burgaz’ın eski bir sahil kasabası. Antik çağda Hıristiyanlık merkezi olarak bilinen Nesebar’ın girişinde Aziz Nikolay heykeli karşılıyor ziyaretçileri. Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve tarihi mimarisiyle 1983 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ ilan edilen antik şehri dolaştıktan sonra eşsiz deniz manzarasına sahip bir kafede kahvenizi yudumlayabilirsiniz.    

SUNNY BEACH

Burgaz’ın yaklaşık 35 km kuzeyinde, Burgaz ilindeki Nesebar Belediyesi’ne bağlı bir belde. 50’li yılların sonunda Bulgar ailelerinin hafta sonlarını değerlendirmek üzere (Bizim tabirimizle yazlık ) gitmeye başladıkları Sunny Beach, şu anda turistler tarafından çok tercih edilen, Bulgaristan’ın en büyük tatil beldesi haline gelmiş. Ancak betonlaşmadan da fazlasıyla nasibini almış diyebilirim... Sunny Beach’de turistlerin ilgisini çeken bir başka alternatif ise 46 dönüme inşa edilmiş olan aquapark (su parkı).

VARNA

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında bulunan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehri… Bulgaristan’ın en büyük limanı da burada… 500 yıla yakın Osmanlı idaresinde kalan şehrin en önemli geçim kaynağı turizm ve limancılık sektörü. Varna; Zlatni Pjasaci kum plajı, Aziz Konstantin ve Elena gibi önemli plajları ile her yaz yüzbinlerce turistin uğrak yeri haline gelmiş. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyılarındaki şehirlerinde her 1 Temmuz’da güneşin doğuşu plajlarda hep birlikte Uriah Heep grubunun July morning (Temmuz sabahı) şarkısı eşliğinde karşılanıyormuş. Komünizm çöktükten sonra festivale dönen bu ritüel ‘Özgür ruhların bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmış. O tarihlerde Bulgaristan’ın kıyı şehirlerindeyseniz, erken kalkmayı unutmayın!

VELİKO TIRNOVO

Bulgaristan’ın kuzey dağlarının eteklerinde yükselen ve Yantra Nehri’nin kıvrımlarıyla ikiye bölünen Veliko Tırnovo, 11. ve 12. yüzyıllarda Bulgaristan’a başkentlik yapmış. Öte yandan Bulgaristan’ın ilk anayasası 1870’de Veliko Tırnovo’da onaylanmış. Bu yüzden şehrin, ülke için ayrı bir önemi var. Ormanlarla kaplı yemyeşil tepelerden biri olan Tsarevets tepesinde restore edilerek bugüne kadar korunmuş görkemli kaleye baktığınızda ve sağlı sollu geleneksel mimariye sahip evlerin olduğu taş sokaklarında dolaştığınızda, Tırnovo’nun eski günlerine geri dönmüş gibi hissediyorsunuz. Özellikle geçmiş yüzyıllara özgü mimari tarzını koruyan Osmanlı ve Bulgar evlerinin bulunduğu General Gurko Caddesi (Ulitsa General Gurko) görülmeye değer.

ASEN ANITI

Devasa bir dikilitaşın etrafında atlı üç heykel Bulgaristan İmparatorluğunun ilk üç çarını simgeliyor ve şehrin manzarası en iyi bu anıtın olduğu terastan izlenebiliyor. Yantra Nehri vadisinin ve Asen Anıtı’nın muhteşem manzarası, zamanın akışını durdurmak ve güzel fotoğraflar çekmek için çok uygun. Günün sonunda nehre bakan terasa sahip otantik bir kafede yorgunluk kahvesini yudumlarken, manzaranın tadını çıkartıp, sessizliğin sesini dinleyebilirsiniz. Kahvenin yanında lokum ikram edilirse sakın şaşırmayın zira şehir esnafının bir bölümü Türk kökenli.

SOFYA

Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük kenti olan Sofya; Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri. Vitosha Dağı’nın eteklerinde konumlanan şehir, her tarafı dağlarla çevrili geniş Sofya Vadisi’nde bulunuyor. Stratejik konumu nedeniyle yüzyıllardır ülkenin kültür ve ticaret merkezi olarak varlığını sürdüren bu şehir, zengin bir tarihe de sahip. İlk sakinlerinin ‘Serdi’ adlı Trakyalı bir kabile olmasından dolayı ismi; önce Serdnopolis, Roma devrinde Serdica, M.S. II. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Ulpia Serdica, Bizans devrinde Triadica, IX. yüzyıldan sonra Bulgarca Sredec, 14. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Saint Sophia Kilisesinden dolayı Sofia ve Osmanlı döneminde ise Sofya olarak geçer. Sofya’nın yerleşim tarihi yedi bin yıl öncesine kadar gidiyor. Şehirde ve çevresinde neolitik, kalkolitik ve bronz çağlarına ait tarihi kalıntılar bulunmuş. Büyük bir bölümü modern yapılaşmanın altında kalan Roma yerleşkesi Serdica (Antik Serdika)’nın kalıntıları, metro inşaatı sırasında bulunmuş. Şehirde çok sayıda tarihi eserin bulunmasına bağlı olarak Ulusal Arkeoloji, Müze Enstitüsü, Ulusal Doğa Bilimleri Müzesi, Ulusal Askeri Tarih Müzesi başta olmak üzere birçok müze ve ulusal sanat galerisi bulunuyor. Serdika Kalesi’nin yakınlarındaki Sofya’nın en eski binası olduğu düşünülen Aziz George Rotunda Kilisesi (St. George) ve ikonik Ortodoks kubbeleri, gösterişli altın varaklarıyla parlayan Aleksandr Nevski Katedrali şehrin en önemli dini yapılarından.

ALEKSANDR NEVSKI KATEDRALİ

Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olarak da nam salan Aleksandr Nevski Katedrali, Sofya’nın simgelerinden biri. İçerisinde 10 bin kişiyi aynı anda bulundurabilen katedral, Balkanlar’da bulunan en büyük ikinci katedral olma özelliğine sahip ve Neo-Bizans mimarisinin güzelliğini ilk günkü gibi yansıtıyor.

ST. SOFIA HEYKELİ

Sveta Nedelia Meydanı’nda, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde, sol elinde bilgeliğin sembolü baykuş, sağ elinde barışı simgeleyen defne yapraklarından yapılmış taç olan bir kadın heykeli var. Bu heykel; pagan Romalılar tarafından, Hristiyan oldukları için işkenceyle öldürülen 3 kızının acısına dayanamayıp ölen, kilise tarafından azize ilan edilen ve adına St. Sofia Kilisesi inşa edilen St. Sofia’nın heykeli. 2000 yılında meydanda bulunan Lenin heykeli Sosyalist Sanat Müzesine kaldırılıp, yerine St. Sofia Heykeli dikilmiş.

ULUSAL KÜLTÜR SARAYI

Sofya’nın merkezinde bulunan Ulusal Kültür Sarayı, mimari tasarımıyla dikkat çekiyor. Kaleyi andıran yapı; sanat sergilerine, konserlere ev sahipliği yapan çok amaçlı bir kültür merkezi…

BANYABAŞI CAMİİ

Sofya’da, Osmanlı döneminde yapılan 32 camiden günümüze ancak 5’i erişebilmiş. Bu camilerden Seyfullah Efendi (Banyabaşı Camii) ibadete açık olan tek cami.

Sofya çok büyük bir şehir değil ve yürüyerek dolaşmak mümkün ancak müze ve sanat galerilerini, St. Sofia Kilisesini, antika pazarı, kapalı pazarları, Sofya Merkez Sinagogu ve Kadınlar Pazarını, şehre birkaç dakika mesafedeki parkları ve bahçeleri de gezmek isterseniz başkente birkaç gün ayırmanız gerekir. Tüm bu tarihi güzelliklerin yanı sıra Sovyet rejimi döneminde yapılan çok katlı sosyal konutların bakımsızlığına değinmeden geçmeyeyim.

Sofya aynı zamanda üniversiteler şehri. 6 üniversiteye sahip ve çok sayıda öğrencimiz de bu üniversitelerde öğrenim görüyor. Ayrıca Sofya’nın Vitosha Dağına yakın kayak merkezi de oldukça popüler.

FİLİBE

Filibe, Bulgaristan’ın 2. büyük şehri. Yine Sofya gibi, Veliko Tırnovo gibi Avrupa’nın en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Şehir, M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş ve ülkenin güney bölgesinin idari, ekonomik ve kültürel merkezi olmuş. Filibe adını Makedonya Kralı II. Flip’ten almış. Antik Roma tiyatrosu, kaleleri, anıtları, kiliseleri, Osmanlı yapıları, Roma stadyumu ile UNESCO geçici miras listesinde olan şehir, 2019 yılında da Avrupa kültür başkentlerinden biri olmuş. Yeri gelmişken belirtmeden geçemeyeceğim; Bulgaristan’ın dokuz tarihi yapısı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Maritsa Nehri (Meriç)’nin yatağı boyunca, yedi tepe üzerinde yer alan Filibe’nin dar ve dolambaçlı sokaklarını herhangi bir araca ihtiyaç duymadan yürüyerek keşfedebilirsiniz. Şehrin merkezi olan Knyaz Aleksandar I Caddesi‘nde yer alan stadyumun yanı sıra Balkanlar’daki en büyük camilerden biri olan Cuma Camii, yine Osmanlıdan miras kalan Çifte Banya Hamamı, Filibe Antik Kenti, Tarih Müzesi, Stefan Stambolov Meydanı mutlaka gezilecek yerler listenizde olmalı.

Aslında Bulgaristan’la ilgili yazacak daha çok şey var ancak yer kısıtlı. ‘Nerede kalınır?’ sorusuna yanıt vermek gerekirse; Bulgaristan’da apart otel, üç yıldızlı, beş yıldızlı, eski yeni birçok otelde kaldık. Bizim için temiz olması birinci sırada yer aldığı için kaldığımız yerler eski olsa da temiz olması hoşumuza gitti. Belki şansımıza kaldığımız her yerde rahat ettik. Pandemi döneminde kendi yemeğimizi yapma şansımız olduğu için apart otelde kalmayı tercih ederiz.

Son olarak müzik konusuna değinmeden geçmek olmaz. Ortaçağa kadar uzanan müzik kültürüne sahip Bulgaristan, en başarılı halk müziği topluluğu olarak Grammy ödülü de almış. Ayrıca hemen her şehirde müzik ve opera festivalleri yapılıyor.

Başka bir seyahatte buluşmak üzere, sağlıkla kalın…  

NASIL ARANDI: #müzeyyentopçutan #dişhekimi #bulgaristan #geziyazısı #burgaz #alyoshamonumentheykeli #kültür #tarih #mimari #nesebar #varna #asenanıtı #filibe #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Güneş şehri Szeged

Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra üniversitesi, sıcak su kaplıcaları, festivalleri ve her sokakta karşınıza çıkan, bakmaya doyamayacağınız güzellikte ArtNouveau ve Neoklasik tarzdaki binalarıyla mutlaka görülmesi gereken bir şehir…

2 ay önce
Noel'in rüya şehri: Drama

Son yıllarda trend olan ‘Noel Pazarı’ turlarını merak ediyorsanız, alternatif olarak Yunanistan’ın Drama şehrindeki ‘Noel Baba Köyü’ ya da ‘Drama’nın Rüya Şehri’ diye adlandırılan tema parkı ziyaret edebilirsiniz

4 ay önce
Makedonya’nın gözbebeği: Manastır

Başta büyük önderimiz Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere II. Meşrutiyet, İttihat Terakki ve Cumhuriyet döneminin önde gelen asker ve siyasilerini yetiştiren Askeri İdadi’nin de bulunduğu Manastır’ı gezmenin tam zamanı…

5 ay önce
Balkanların incisi: Ohrid

Makedonya’nın en güzel şehri, en önemli turizm merkezi olan ve 1979’da UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan Ohrid; arkeolojik eserleri, kalesi, camileri, kiliseleri ve çok kültürlü yaşamın izlerini taşıyan tarihi geçmişiyle tam bir kültür hazinesi…

6 ay önce
Kurabiyesi kadar tatlı bir şehir: Kavala

Yüzyıllardır ayakta kalan tarihi dokuya tanık olmak; rengarenk, cumbalı, asırlık evlerin bulunduğu Arnavut taşlı dar sokaklarda yürürken geçmişe yolculuk yapmak; pırıl pırıl denizde yüzmek, tertemiz plajlarda güneşlenmek, taze deniz mahsullerinin tadına varmak Kavala’da mümkün

7 ay önce
Ege’de güneşin en güzel battığı zümrüt ada:

Yemyeşil dağları, tertemiz plajları, çekici körfezleri, tarihi, fosil ormanları ve gastronomisi ile aradığınız her şeyi bir arada bulabileceğiniz Midilli; her zevke hitap eden bir ada…

9 ay önce
Kendi küçük, ünü büyük yeşil ülke Slovenya

Doğa harikası manzaraları, gizemli mağaraları, Ortaçağ’dan kalma görkemli yapıları ile gezginlerin en çok görmek istediği ülkelerden biri olan Slovenya; ekolojisi ve sürdürülebilirliği ile Avrupa’nın en yeşil, en temiz ülkesi

11 ay önce
Avrupa’nın en genç şehri:

Konumu nedeniyle Birleşik Krallık ve İngiltere için stratejik bir öneme sahip olan Birmingham, nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan 25 yaş altındakiler ile Avrupa’nın en genç şehri olarak biliniyor

1 yıl önce
Bergama’dan Berlin’e Pergamon

Dünyanın ilk sağlık merkezi, ilk ve en büyük sunağı, ilk parşömen üretimi, ilk Asya kütüphanesi ve en dik tiyatrosu ile antik dünyada tarihe yön veren, ilkleriyle ünlü bir şehir; Bergama…

1 yıl önce
Sanatın, kültürün, modanın kalbinin attığı hayaller şehri: Paris

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Paris’i gezerken kendinizi adeta bir açık hava müzesinde hissedeceksiniz

1 yıl önce
Avrupa’nın en romantik şehri: Paris

Paris, sadece Fransa’nın değil aynı zamanda sanatın, kültürün, modanın, finansın, gastronominin de başkenti. Paris denilince akla; moda, sanat, görkemli tarihi yapılar, parfüm ve kozmetik geliyor

1 yıl önce
İstanbul’dan Budin’e köprü olan şehir: Osijek

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Drava Nehri üzerine yaptırılan, İstanbul’dan Budapeşte’ye giden yolu kısaltan, o dönem dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan köprü sonrasında yok edilmiş olsa da Osijek görülmeye değer bir şehir

1 yıl önce
Akdeniz'in İncisi, Gaudi'nin Fantastik Şehri: Barselona

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri Barselona… Egzotik, fantastik, büyüleyici ve masalsı yapıları, zengin kültürünü yansıtan müzeleri, hareketli sokakları, lezzetli yemekleri ve eğlenceli gece hayatıyla sizi büyüleyecek

2 yıl önce
Eğlenceli ve açık fikirli şehir: Sitges

Küçük olmasına rağmen uluslararası film festivali, karnavalları, plajları ve marjinal gece hayatı ile son yıllarda Mikonos, İbiza ve Saint Tropez ile rekabet edecek kadar güçlü bir şehir: Sitges

2 yıl önce
Modern Tıbbın Kurucusu Hipokrat'ın Adası: KOS

Deniz-kum-güneş, spor, tarih, kültür, gastronomi, eğlen- ce... Bir tatilden beklenen her şeyi karşılayan ada: Kos

2 yıl önce
Huzurlu Yeşilin, Sakın Maviyle Buluştuğu Kıymetli Bir Hazine: Balaton Gölü

Yeni yerler keşfetmek, spor yapmak, yüzmek, festivallere katılmak, termal kaplıcalarında tedavi görmek, üzüm bağlarında şarap tatmak isterseniz, 'Macaristan Denizi'ni yani Balaton Gölü’nü ziyaret etmelisiniz

2 yıl önce
Mimarisi, doğası ve etkinlikleriyle gündemde kalmayı başaran keyifli bir şehir: SUBOTİCA

Art Nouveau mimarisinin en güzel örneklerini görmek, doğanın kucağında sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isterseniz, Subotica tam size göre

2 yıl önce
Açık Hava Müzesi Tadında Şehirler

Köklü geçmişi, buram buram tarih ve sanat kokan sokakları, mimarisi, kültürü ve doğal güzellikleriyle ünlü Münih, Salzburg ve Viyana’yı gezerken kendinizi açık hava müzesinde gibi hissedeceksiniz

2 yıl önce
İçinden Nehir Geçen Masalsı Şehirler

Neckar Nehri’nin iki yakasına kurulan, Almanya’nın en masalsı ve romantik şehirlerini gezerken, Ortaçağ’a doğru zaman yolculuğuna çıkacaksınız

2 yıl önce
Galler’in gözbebeği: Swansea

Swansea, Britanya’nın ve Galler’in en güzel kumsallarına, plajlarına ve görkemli yamaçlarına sahip doğa harikası bir şehir

2 yıl önce
Köklü bir geçmişe sahip önemli bir dünya şehri: Londra

Londra, İngiltere’nin ve dünyanın en önemli iş ve finans merkezi olduğu kadar turizm açısından da en çok ziyaretçi çeken, en hareketli kenti

2 yıl önce
Avrupa’nın kültür başkenti: Berlin

Berlin, her ne kadar II. Dünya Savaşı’nda bombalarla yerle bir edilmiş olsa da kendini toparlamış; tarihi, siyasi rolü, kültür-sanatı ve doğası ile de Avrupa’nın göz bebeği olmayı başarmış

3 yıl önce
Atamızın evini gezmenin tam zamanı Selanik

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde, doğduğu şehir Selanik’e ve doğduğu eve gitmeye ne dersiniz?

3 yıl önce
Gemiyle Adriyatik gezisi

Yaz bitti, çoktan… Sonbaharı da ortaladık. İşlerinizin yoğunluğundan ya da başka sebeplerden dolayı henüz tatil yapamadıysanız; ekim ayında çıkacağınız en güzel tatillerden biri belki de ‘Gemiyle Adriyatik’ gezisi olabilir. Tabii denizden ve gemi yolculuğundan hoşlanıyorsanız…

3 yıl önce
Yunanistan’ın en yeşil adası Thassos

Thassos; muhteşem kumsalları, turkuaz rengi denizi, resmedilmeye değer köyleri, tarihi yapısı ve eğlence hayatıyla bir tatilde aradığınız her şeyi size sunmaya hazır

3 yıl önce
Yunanistan’ın 5. Büyük adası: Sakız Adası

Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı tek yer olan Sakız Adası hem köklü tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor

3 yıl önce
Şövalyeler adası Rodos

Her köşesinde binlerce yıllık tarih yatan, dar sokakları şövalyelerin izleriyle dolu olan Rodos Adası; turkuaz rengi denizi, tertemiz plajları, geleneksel mutfağı ve gece hayatıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor

3 yıl önce
Sardunya Adası

Masmavi ve berrak denizi, bembeyaz kumsalları, birbirinden güzel plajlarıyla meşhur Sardunya Adası, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel gezileri tercih edenlerin de uğrak yeri

3 yıl önce
Dünyanın en güzel adalarından: Tenerife

Kanarya Adaları'nın en büyüğü Tenerife; muhteşem denizi, birbirinden güzel plajları, doğal güzellikleri hatta eğlenceli karnavallarıyla heyecan dolu bir tatil arayanların adresi...

3 yıl önce
Tarih kokan şehir: Kiev

Dünyayı iyilik kurtaracak

Mitolojik öyküler ve efsanelerle dolu; Mora Yarımadası

Vikingler diyarı; Norveç

Batının en uç noktası: Fas

Yunanistan’ın en büyük adası; GİRİT

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bir tarih yatıyor: Kral Kızı Hamamı

Lavanta kokulu köy

Rüya gibi bir gemi yolculuğu