04-10-2024 11:16

Yeşil ile mavinin dans ettiği ada Samos

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 26/08/2024
Antik dönemde zengin, güçlü bir şehir devleti ve kültür merkezi olan Samos; dünyaca ünlü filozofların doğduğu, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi bir bölge olmasının yanı sıra temiz ve güzel sahilleri, bölgeye özgü yemekleri, şarapları, tavernaları ve doğal güzellikleri ile ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak eden bir lokasyon. Hem deniz hem de kültür tatilini birlikte yapmak isteyenler için ideal bir seçim.
.stripslashes($urun->baslik).

Son zamanlarda gündemimizi meşgul eden “Yunan adaları kapı vizesi” gibi haberleri veya yorumları çokça duymuşsunuzdur. Yunanistan, 30 Mart 2024 itibarıyla Türkiye’nin belirli kıyı bölgelerinden deniz yoluyla ulaşılan 10 adası (Kalimnos, Kos, Limni, Leros, Midilli, Meis, Rodos, Sakız, Samos ve Simi) için kapıda vize uygulaması başlattı. Yani Yunanistan’ın bu 10 adasına giderken; hususi (yeşil), diplomatik (siyah) ve hizmet (gri) pasaportu olmayanların almak zorunda olduğu Schengen vizesini almanız gerekmiyor artık. Bunun yerine gümrük kapısında 60- 80 euro karşılığında vize alıyorsunuz. 7-15 gün seyahat etme imkanı tanıyan bu vize sadece 10 ada için geçerli ve Yunanistan’ın başka bir bölgesine ya da adadan adaya geçişte kullanılamıyor. Mutlaka biliyorsunuzdur ama yine de yazayım; yeşil, siyah ve gri pasaportu olanlar da Yunanistan’a 180 günlük zaman dilimi için 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz girebiliyor. Yine biliyorsunuzdur ama bir hatırlatma daha yapayım pasaportunda K.K.T.C giriş/çıkış damgası olanlar Yunanistan’a giriş yapamıyor, dolayısıyla kapıda vize de alamazsınız! Ayrıca daha önce Schengen vize başvurusu reddedilmiş kişilerin başvurusu kabul edilmiyor!

***

Yunanistan’da turizmin yeni yolunun bir parçası olan kapıda vize uygulaması başlayınca, ülkemizde Yunan adalarına talep patlaması yaşandı. O kadar ki bazı kişilerin feribot rezervasyonları iptal edildi. Ek seferler düzenlendi, bu sefer de otel rezervasyonları iptal edildi. Adalarının bu kadar tercih edilme sebeplerine bakarsak; daha önce Yunan adalarına hiç gitmemiş kişilerin bunu fırsat bilmesi olabilir zira uygulamanın geçici olduğu söyleniyor. Gerçi geçtiğimiz yıllarda ekonomisi dibi gören Yunanistan’ın yüksek makamları, bu kadar dövizi görünce uygulamayı kalıcı yapacaktır ancak Türkiye’de oturum izni olan ya da Türk vatandaşlığına geçmiş mültecilerin durumuna göre değiştirebilirler! Bunu ben söylememiş olayım ama adalara bu kadar yoğun talebin olmasının sebepleri arasında; plajların çok temiz ve halka açık olması, yeme-içme ve konaklama konusunda ülkemize göre fiyatların daha makul olması, inşaat ve müzik gürültüsünün olmaması da gösteriliyor.

Daha önce Yunan adalarından birine gitmediyseniz ve kapıda vize uygulamasından faydalanmak istiyorsanız her birinin kendine özgü güzellikleri ve atmosferi olan adalar arasından seçim yapmanız zor olabilir. Bu sayıda size eşim Ömer Tan’la ziyaret etme fırsatı bulduğumuz ve çok keyif aldığımız Samos (Sisam) Adası hakkındaki düşüncelerimi ve deneyimlerimizi anlatacağım. Rehber olması dileğiyle, keyifli okumalar…

 

Samos Adası

Uzun yıllar Osmanlı’nın susam gereksinimini karşıladığı için Sisam veya Susam Adası olarak da anılan Samos Adası; Batı Türkiye kıyılarından 2 km uzaklıkta Kuşadası Dilek Yarımadası’nın karşısında, ülkemize en yakın olan Yunan adasıdır. Antik çağlarda üzüm bağları ve şarap üretimiyle tanınan, zengin ve güçlü bir şehir devleti (Günümüzdeki Vatikan, Monaco vb. gibi) olan ada, günümüzde Yunanistan’ın Kuzey Ege bölgesinin ayrı bölgesel bir birimi. Pisagor teoremine adını veren filozof ve matematikçi Pisagor’un, filozof Melissus ve Epikuros (Epikür)’un, dünyanın güneş etrafında döndüğünü ilk defa öne süren gök bilimci Aristarchus (Aristarkus)’un doğduğu yer olan ada; tarih boyunca Cenevizlilerden Romalılara, Perslerden Fenikelilere ve Osmanlı’ya kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bu uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi, Artemis Tapınağı ve Heraion gibi yapılarıyla kültür mirası olan ada aynı zamanda bölgeye özgü yemekleri, şarapları, tavernaları, enfes sahilleri ve doğal güzellikleriyle ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Nasıl gidilir?

Samos Adası’na; Kuşadası, Bodrum veya Seferihisar limanlarından düzenli olarak yapılan feribot veya katamaran seferleriyle kolayca ulaşım sağlanıyor (Arabalı feribot yok). Biz Kuşadası’ndan katamaran ile Vathy şehrine gittik. Sefer süresi yaklaşık 45 dakika sürüyor. Adanın Pythagorio şehrine de feribot var ama bizim otelimiz Vathy’deydi. Eğer seyahatinizi tur şirketiyle değil de kendi imkanlarınızla gerçekleştirecekseniz; seyahat planınızı önceden yapıp, feribot biletinizi almanızı, kapı vizesi için gereken evraklarınızı eksiksiz hazırlamanızı öneririm. Yola çıkmadan önce de feribot ve otel rezervasyonlarınızı mutlaka teyit edip, iptal edilmediğinden emin olun! Çünkü sosyal mecralarda ve basında feribot ya da otel rezervasyonları iptal edilen birçok kişinin mağduriyetini okudum. Yaz aylarında yoğunluk olduğu için gümrüklerde fazla bekleyeceğinizi, eksik evrakınız varsa ödediğiniz vize ücretini geri alamayacağınızı unutmayın! Feribottan iner inmez limanın hemen karşısında bulunan binalarda araba kiralayacağınız firmalar var (Bizim girdiğimiz ofisin sahibi şansımıza Türk idi). Biz araba kiraladık ama motor kiralayan da çok. Motor kiralamak daha uygun olabilir ama dağ köylerine gidenlerin yorumlarına göre küçük motorlarla dik rampaları çıkmak zor oluyormuş. Eğer deniz tatili için gittiyseniz, gününüzün çoğunu plajda geçirecekseniz, araba kiralamanız gerekmeyebilir. Diğer şehirleri ziyaret etmek için otobüs ya da taksi kullanabilirsiniz.

Ne zaman gidilir?

Tipik Akdeniz iklimine sahip Samos’a her mevsim gidilebilir ama deniz tatili isteyenler için en uygun zaman, sıcaklığın yüzmek için ideal olduğu nisan- ekim ayları arası. Temmuz ve ağustos adanın en yoğun, en popüler olduğu aylar ve fiyatlarlar diğer aylara göre biraz daha yüksek. Sıcaklıklar 35 hatta 40 derecelere kadar çıkıyor. Eylül ve ekim aylarında sıcaklıklar daha düşük, turist yoğunluğu daha az yani ada daha sakin. Kalabalığı seviyorsanız temmuz- ağustos, sevmiyorsanız eylül-ekim ayları Samos’a gitmek için ideal aylar. Havanın çok soğuk olmadığı kış aylarında da gidilebilir ancak çok yağışlı geçtiğini bilmenizde fayda var.    

Nerede kalınır?

Samos’ta konaklama konusunda seçenek çok. Biz arkadaşlarımızın tavsiye ettiği Hotel Myrini, Vathy’de olduğu için orada konakladık ama Kokkari veya Pitagorion’da da kalmak keyifli olur.

 

Samos’ta görülmesi gereken yerler

Samos/ Vathy

Ana kent olan Samos (Vathy olarak da anılıyor), adanın kuzeydoğusunda yer alıyor. Büyük bir limanın bulunduğu bölge, en hareketli, en popüler ve diğer yerleşkelere göre en kalabalık yer. Feribottan iner inmez sizi karşılayan küçük dükkânlar, tavernalar, oteller sahil boyunca devam ediyor. Geceleri ışıl ışıl olan sahilde yürümek, küçük tavernalarda, kafelerde oturup bir şeyler yiyip içmek oldukça keyifli. Vathy’nin merkezinde bulunan meydanın ortasında meşhur aslan heykeli var. Siyah kaide üzerindeki beyaz aslan heykeli, 1930 yılında Yunanistan’ın özgürlüğünün yüzüncü yılını kutlamak amacıyla dikilmiş. Meydanın etrafında ise kafeler, barlar ve tavernalar var. Meydan gündüz sessiz ama akşam saatlerinde yayılan müzik sesleri geç saatlere kadar devam ediyor. Adanın tarihini öğrenmek isterseniz sahildeki Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tepelere doğru dar ve dolambaçlı yolları tırmanarak Vathy’nin yüksek kesimlerindeki ara sokaklarında küçük ama sevimli Rum evlerinin fotoğraflarını çekebilir, şehri panoramik olarak seyredebilirsiniz.

Kokkari

Yunancada ‘küçük soğan’ anlamına gelen Kokkari, başkent Vathy’ye 10 kilometre uzaklıkta, tipik beyaz evlerin bulunduğu şirin bir sahil kasabası.

İsminden de anlaşıldığı gibi burada soğan yetiştiriliyormuş ama günümüzde turizm, tarımın önüne geçmiş. Çok sayıda zeytin ve çam ağaçlarının, üzüm bağlarının olduğu yerleşimde dağların yeşilliği ile denizin mavisi birlikte çok güzel manzaralar oluşturuyor, adeta dans ediyor. Denizi dalgalı olduğu için sörf yapanların tercih ettiği Kokkari’de sörf eğitimi veren bir okul da mevcut. Sahilde bulunan gece kulüpleri, barları, tavernalarıyla turistlerin gözde yeri olan Kokkari, adanın en canlı ve eğlenceli yeri.

Karlovasi

Adanın kuzeybatı kesiminde yer alan Karlovasi, Vathy’ye 32 kilometre uzaklıkta ve adanın ikinci büyük şehri. Kıyı şeridi boyunca birçok kum veya taşlı plajı olan Karlovasi, Samos’un sembolü haline gelmiş olan kalp şeklindeki Potami Plajı’na yaklaşık beş kilometre uzaklıkta. Bölgede Potami şelalesi de var, zamanımız olmadığı için biz gitmedik. Zaten yolu biraz zorluymuş. Gitmek isterseniz spor ayakkabısı ve yedek kıyafetler götürmeyi unutmayın. Gün sonunda güneşi Karlovasi’de batırmak da keyifli bir tecrübe… Deniz ve doğa güzelliklerinin yanında Karlovasi’yi önemli bir yerleşke yapan başka bir özellik ise Ege Üniversitesi Bilgi ve İletişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nün burada olması.