23-04-2024 15:58

Köklü bir geçmişe sahip önemli bir dünya şehri: Londra

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 19/01/2022
Londra, İngiltere’nin ve dünyanın en önemli iş ve finans merkezi olduğu kadar turizm açısından da en çok ziyaretçi çeken, en hareketli kenti
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: DİŞ HEKİMİ MÜZEYYEN TOPÇU TAN

 

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan şehrinde başlayan ve çok kısa zamanda tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi iki yılını tamamladı. Bilim insanlarının virüsün tehlikesi, durumun vahameti konusundaki uyarılarını ailecek ilk günden itibaren harfiyen yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Haliyle bu zaman diliminde arkadaşlarımızı, akrabalarımızı ziyaret etmek, tatil yapmak ya da mesleki seminerlere katılmak maksadıyla yaptığımız yurt dışı seyahatlerini de gerçekleştiremedik. Bu nedenle pandemi sürecinde eski seyahatlerimizi kaleme almaya çalıştım. Dileğim ve temennim; 2022 yılında Koronasız, varyantsız, sağlıklı günlere ve huzura kavuşuruz.     

***

2022’nin ilk yazısı, iki kez seyahat etme şansına sahip olduğum, şu günlerde Covid vakalarının en fazla görüldüğü ve omicron varyantı nedeniyle zor günler yaşayan Londra… 

***

Londra hem Birleşik Krallık’ın hem de İngiltere’nin başkenti ve en büyük şehri. Aynı zamanda dünya ekonomisinin en önemli şehirlerinden biri ve finans merkezi… Birleşik Krallık demişken İngiltere, Büyük Britanya, Birleşik Krallık hep karıştırılır. Karmaşık bir yapıya sahip olan Birleşik Krallık; İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört ülkeden oluşuyor (İrlanda Adası’nın güneyinde kalan İrlanda Cumhuriyeti 1922’de bağımsızlığını ilan ederek Birleşik Krallık’tan ayrılmış).    

19. yüzyılın başlarında sanayi devrimini tamamlayan Birleşik Krallık; dünya pazarlarını teker teker ele geçirmiş ve sömürgeleriyle sınırlarını öyle genişletmiş ki dünya topraklarının neredeyse dörtte birine sahip olmuş. ‘Üzerinde güneş batmayan ülke’ diye anılması bundandır. Birleşik Krallık’ın yönetim şekli üniter bir parlamenter demokrasi ve anayasal monarşidir. Yazılı bir anayasası olmayan Birleşik Krallık, 800 yıldan fazladır demokrasi tarihinin kilometre taşı kabul edilen ‘Kralın yetkilerini Tanrı’dan aldığı düşüncesini ortadan kaldıran’ modern demokrasinin ve Anglosakson hukuk sisteminin kurucu metinleri arasında sayılan Magna Carta (Büyük Sözleşme), tarihi konvansiyonlar, Avrupa Birliği benzeri sözleşmeler gibi metinlerle yönetiliyor. 

İngiltere yeşil pasaporta da vize uygulayan ve zor vize veren ülkelerden biri…Bu nedenle vize için gerekli evrakları titizlikle hazırlamanızı tavsiye ederim. 

LONDRA (LONDON)

İki bin yıl önce Romalılar tarafından Büyük Britanya Adası’nın güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde kurulan Londra, tarih boyunca en önemli kentlerden biri olmuş. Londra’da hemen her kökenden insan bulunuyor. Bu insan zenginliğini metro yolculuğu esnasında çok net görebiliyorsunuz. Şehirde 300’den fazla dil konuşulduğu biliniyor. İngilizlerden sonra en kalabalık nüfus ise Hintlilermiş. Londra gerek İngiltere gerekse dünya genelinde çok önemli iş ve finans merkezi olduğu kadar turizm açısından da ülkenin en çok ziyaret edilen, en hareketli kenti. Bu nedenle Londra’da 6 havaalanı var. Ben Stansted Havaalanı’nı tercih ettim. Havaalanlarından şehir merkezine ulaşım için tren, metro, otobüs ve taksi seçenekleri bulunuyor. Havaalanından konaklayacağınız yere olan mesafe fazlaysa taksi ile gitmenizi önermiyorlar zira pahalıya geliyormuş. Araba kiralamanızı da önermem, malumunuz direksiyonlar bize göre ters. Metro ile yapılan ulaşım daha ucuza geliyor. Oyster kart alırsanız istediğiniz kadar para yükleyebiliyorsunuz.

***

Beni havaalanında, kırk beş dakika uzaklıkta (Wanstead) oturan ilkokul arkadaşım İlgi Koz karşıladı. Londra kazan biz kepçe misali gezmediğimiz sokak, girmediğimiz mağaza kalmadı. Lise arkadaşlarım Seher Tosun, Aylin Duranberk, Melek Dolunay, Ümran Mehdioğlu; fakülteden arkadaşım Şebnem Önal ve İzmit’ten tanıdığım Güneş Tok ile buluşup hasret giderdik. Birer gece Aylin, Melek ve Şebnem’de kaldım. Eski günleri yad ettik. Zaman içinde insanın çok arkadaşı, dostu oluyor ama çocukluğunu, ilk gençliğini birlikte geçirdiği arkadaşlarının yeri her zaman farklı oluyor. Hepsine kucak dolusu sevgi ve selamlar. İnşallah bu günleri atlatıp en kısa zamanda tekrar görüşebiliriz.      

***

Londra denilince genelde akla ilk gelen gri renk, yağmur ve sis olur. Tüm yıl boyunca yağış görülen Londra’da dışarı çıkarken yanınıza şemsiye almayı ihmal etmeyin zira yağmurun ne zaman yağacağı hiç belli olmuyor. Mayıs-eylül ayları genellikle sıcak geçiyor. Kışlar soğuk ancak sıcaklık nadiren sıfır derecenin altına düşüyor yani seyahat için her dönem uygun. Festivalleri görmek isterseniz haziran-eylül ayları gitmeniz gerekir.

TRAFALGAR MEYDANI (TRAFALGAR SQUARE)

Londra’nın en büyük meydanı olan Trafalgar Meydanı; Londra’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Meydanın ismi, 1805’te İspanya’nın Trafalgar Burnu yakınlarında yapılan savaşta Birleşik Krallık’ın Fransa ve İspanya’ya karşı kazandığı deniz zaferinin anısına verilmiş. Günün her saatinde hareketli bir yapıya sahip, Londra’nın kalbi diyebileceğimiz bu meydanda birçok heykel, çeşme ve anıt var. Meydanda politik gösteriler başta olmak üzere çeşitli etkinlik ve organizasyonlar düzenleniyor. Bu etkinliklerden en ünlüsü, 31 Aralık tarihinde yapılan yeni yıl kutlamaları... Çok renkli sahnelere tanık olan meydanda; kürsüsünü, mikrofonunu kapanın konuşma yaptığını, konser verdiğini görebilirsiniz. Meydanda en çok ilgi çeken anıt, İngilizlerin Fransızlar ile yaptığı savaşta ölen Amiral Lord Nelson için 1843 yılında yaptırılmış olan büyük bir sütun, sütunun çevresinde, daha sonra ilave edilen ve nöbetçileri simgeleyen 4 aslanlı heykel. Yine meydanda girişin ücretsiz olduğu önemli yapılardan biri olan Ulusal Galeri (National Gallery) var. Zengin bir koleksiyona sahip müzede, 13. yüzyıl- 20. yüzyıl aralığında pek çok tablo sergileniyor.

PICCADILLY ALANI (PICCADILLY CIRCUS)

Londra’nın en ünlü ve işlek kavşağında yer alan Piccadilly Alanı (Circus Latince ‘daire’ anlamına geliyor) trafiğe kapandıktan sonra turistlerin ve sokak müzisyenlerinin buluşma noktası haline gelmiş. Özellikle, geceleri ve hafta sonları oldukça kalabalık olan bir mekan. Kuzey taraftaki köşe binası neon tabelalar ile karakterize edilmiş. New York’taki Times Square’a benzetilen alanda yardımseverliği ile tanınan Lord Shaftesbury anısına 1893’te yapılmış anıt çeşme ve çeşmenin üzerinde Yunan mitolojinde aşk tanrısı Eros’un kardeşi Anteros’un heykeli bulunuyor (Heykelin Eros olduğu gibi yanlış bir kanı var). Bu çeşmenin etrafındaki basamaklarda oturmak çok popüler… Yine ünlü ve tarihî kişilerin gerçek boyutlu bal mumu heykellerinin sergilendiği Madame Tussauds Müzesi, rock ve pop sanatçılarının balmumu heykellerinin sergilendiği Rock Circus ve Segaworld Tema Parkı, Piccadilly Circus’ta yer alıyor.

OXFORD CADDESİ (OXFORD STREET)

Londra’nın en eski Roma yollarından biri üzerine inşa edilen Oxford Street, Avrupa’nın en ünlü alışveriş caddelerinden biri. Cadde; sağlı sollu büyük markaların mağazalarından tutun da outlet mağazaları ve küçük butiklere kadar hemen her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Her gün yaklaşık yarım milyon kişinin ziyaret ettiği cadde; tarihi, mimarisi ve Noel ışık gösterileriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

THE LONDON EYE

Avrupa’nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük dönme dolabı olarak bilinen ve 135 metre yüksekliğinde olan London Eye, İngiltere’nin ve Birleşik Krallık’ın turizm açısından en önemli yapılarından biri. Yükseklik korkunuz yoksa şehri kuş bakışı görebilme ayrıcalığını yaşamak için bu dev dönme dolaba binmenizi tavsiye ederim. Cesaretiniz yoksa şehrin hemen her yerinden görünen London Eye ile bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz.

BUCKINGHAM SARAYI

18. yüzyılda yapılan ve İngiltere’nin önemli yapılarından olan saray, kraliçenin resmi ikamet yeri. 775 odalı bu saray, yaz aylarında turistik turlara açık. Kraliçenin sarayda olup olmadığı sarayın üstündeki bayraktan anlaşılıyormuş. Eğer bayrak dalgalanıyorsa kraliçenin evde olduğu anlamına geliyormuş. Sarayın ön cephesinde 2 bin 300 ton beyaz mermerden inşa edilen Kraliçe Victoria Anıtı bulunuyor.

KENSINGTON SARAYI

Kensington Bahçelerinin içinde yer alan, 17. yüzyıldan beri Britanya Kraliyet Ailesi’nin resmî ikametgahı olan Kensington Sarayı; halen Cambridge, Gloucester ve Kent Dükü ve Düşeslerinin Prens ve Prenses Michael’ın resmi Londra ikametgahı. Sarayın devlet odaları halka açık olduğu için aynı zamanda halk müzesi işlevini yerine getiriyor.

  

KULE KÖPRÜSÜ (TOWER BRIDGE) VE LONDRA KULESİ (TOWER OF LONDON)

Londra’nın sembollerinden biri de Thames Nehri’nin üzerindeki Tower Bridge. Mühendislik harikası olarak kabul edilen, yüksek iki kule ile asma bir köprüden oluşan bu yapı, araç yolunun kenarında ve yukarıda kulelerin arasında yaya geçidine de sahip. Dolayısıyla köprüyü yürüyerek geçebilirsiniz. Büyük gemilerin geçişi esnasında köprü kaldırılabiliyor. Köprü; hemen yakınında bulunan 11. yüzyılın son yıllarında yapılan Londra Kulesi (Tower of London) ile benzer mimari yapıya sahip. Tower of London,  Londra’nın en eski yapılarından biri olma özelliğinin yanı sıra Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

BRITISH MUSEUM (İNGİLİZ MÜZESİ)

1753 yılında kurulan müzede İngiltere ve çeşitli ülkelerin kültürlerine ait önemli eserler sergileniyor. Müze dört kilometre uzunluğa sahip 94 galeriden oluşuyor. Bu müzeyi hakkını vererek gezmek için iki gün ayırmalısınız

WESTMINSTER SARAYIİ PARLEMENTO BİNASI VE BIG BEN

Birleşik Krallık’ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’ndan oluşan İngiliz Parlamentosu’na ev sahipliği yapan yapı; Westminster semtinde Thames Nehri’nin kuzey yakasında, diğer kamu binalarının yakınında yer alıyor. Karmaşık bir mimari yapıya sahip sarayın 1.100 odası, 100 merdiven çıkışı ve 5 kilometreye yakın koridorları var. Yapının büyük bölümü 19. yüzyılda yapılmış ancak Westminster Hall ve Jewel Kulesi gibi tarihi bölümler hala ayakta; katafalk törenleri gibi bazı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Muhteşem görünüşüyle turistlerin en uğrak mekanlarından biri olan Westminster Sarayı’nın yanında dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati olan meşhur Big Ben saat kulesi bulunuyor.

WESTMINSTER MANASTIR KİLİSESİ (WESTMINSTER ABBEY)

Kraliyet ailesine mensup üyelerin mezarlarının bulunduğu bu kilise de Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Londra’daki bir diğer yapı. Ayrıca taç giyme törenleri de yine bu kilisede yapılıyor.

HYDE PARK

İngiltere’de görülmeye değer nitelikte 143 kayıtlı park ve bahçe var. Bu parkların en büyük ve görkemlisi Londra’da bulunan Hyde Park. İçinde yapay bir göl bulunan park,  başlarda Westminster Sarayı’nın bahçesiyken, 17. yüzyılın ilk yıllarında halka açılmış. Parkta yürüyüş yaparken karşınıza sık sık sincapların çıktığını ve yiyecek istediğini göreceksiniz. 

THAMES NEHRİ

Londra’nın önemli yerlerinden biri de Thames Nehri’dir. Nehirde yapılan tekne turlarından birine katılırsanız, şehrin muhteşem manzaralarını gözlemlemiş olursunuz. Londra’yı panoramik bir şekilde gezmenin bir yolu da ‘hop on hop of’ turistik otobüsleriyle dolaşmak. Kısa sürede çok daha fazla yeri ziyaret edip, daha az yorulursunuz.

LITTLE VENICE (KÜÇÜK VENEDİK)

Londra’nın farklı bir yüzünü görmek istiyorsanız, Küçük Venedik’i mutlaka ziyaret etmelisiniz. 19. yüzyıldan beri yazarlar ve sanatçıların tercih ettikleri Little Venice, Büyük Londra Kanalı’nın Paddington Kolu ile Regent Kanalı’nın kesiştiği bölgede beyaz boyalı, teraslı evlerin bulunduğu sevimli bir yer. Kanal boyunca demirlemiş çok sayıda tekne evlerde de ikamet ediliyor. Teknelerin kapı numaraları ve posta kutuları olduğunu görünce ciddi ciddi yaz-kış orada yaşadıklarına inandım. Tekne sakinleri yeteneklerini konuşturmuş, teknelerini süsleyerek zevkle yaşanabilir hale getirmiş. Kanal boyunca yürümek çok keyifli ama su otobüsüyle kanalda gezinti yapmak da güzel bir deneyim olabilir. Tüm gününüzü Little Venice’de geçirmek isterseniz eğer pişman olmazsınız. Bakımlı Rembrandt bahçelerinde piknik yapabilir, kültürel etkinliklerin gerçekleştiği mekanlarda, kafe ve restoranlarda, hediyelik eşya dükanlarında aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

***

Londra’yı birkaç sayfaya sığdırmak hiç kolay değil. Dolayısıyla Londra’da ulaşım, yeme-içme, eğlence, alışveriş gibi konulara Kocaeli Life Şubat sayımızda değinmek istiyorum. O zamana kadar kalın sağlıcakla. 

 

NASIL ARANDI: #dişhekimi #müzeyyentopçutan #ömertan #londra #avrupa #gezi #tower #british #littlevenice #towerbridge #londrakulesi #buckinghamsarayı #londoneye #hydepark #oxfordcaddesi #thamesnehri #kocaeli #gezi #geziyazısı

2 yıl önce - Seher Tosun Esen

Canım arkadaşım yüreğine sağlık. Burada yaşamama rağmen, yazından çok şey öğrendim. Ne güzel bir gündü o gün. Londra’yı seviyorum. Herkesimden insanın rahat edebildiği ender şehirlerden biridir. En kısa zamanda görüşmek dileği ile. Selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Güneş şehri Szeged

Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra üniversitesi, sıcak su kaplıcaları, festivalleri ve her sokakta karşınıza çıkan, bakmaya doyamayacağınız güzellikte ArtNouveau ve Neoklasik tarzdaki binalarıyla mutlaka görülmesi gereken bir şehir…

2 ay önce
Noel'in rüya şehri: Drama

Son yıllarda trend olan ‘Noel Pazarı’ turlarını merak ediyorsanız, alternatif olarak Yunanistan’ın Drama şehrindeki ‘Noel Baba Köyü’ ya da ‘Drama’nın Rüya Şehri’ diye adlandırılan tema parkı ziyaret edebilirsiniz

4 ay önce
Makedonya’nın gözbebeği: Manastır

Başta büyük önderimiz Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere II. Meşrutiyet, İttihat Terakki ve Cumhuriyet döneminin önde gelen asker ve siyasilerini yetiştiren Askeri İdadi’nin de bulunduğu Manastır’ı gezmenin tam zamanı…

5 ay önce
Balkanların incisi: Ohrid

Makedonya’nın en güzel şehri, en önemli turizm merkezi olan ve 1979’da UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan Ohrid; arkeolojik eserleri, kalesi, camileri, kiliseleri ve çok kültürlü yaşamın izlerini taşıyan tarihi geçmişiyle tam bir kültür hazinesi…

6 ay önce
Kurabiyesi kadar tatlı bir şehir: Kavala

Yüzyıllardır ayakta kalan tarihi dokuya tanık olmak; rengarenk, cumbalı, asırlık evlerin bulunduğu Arnavut taşlı dar sokaklarda yürürken geçmişe yolculuk yapmak; pırıl pırıl denizde yüzmek, tertemiz plajlarda güneşlenmek, taze deniz mahsullerinin tadına varmak Kavala’da mümkün

7 ay önce
Ege’de güneşin en güzel battığı zümrüt ada:

Yemyeşil dağları, tertemiz plajları, çekici körfezleri, tarihi, fosil ormanları ve gastronomisi ile aradığınız her şeyi bir arada bulabileceğiniz Midilli; her zevke hitap eden bir ada…

9 ay önce
Kendi küçük, ünü büyük yeşil ülke Slovenya

Doğa harikası manzaraları, gizemli mağaraları, Ortaçağ’dan kalma görkemli yapıları ile gezginlerin en çok görmek istediği ülkelerden biri olan Slovenya; ekolojisi ve sürdürülebilirliği ile Avrupa’nın en yeşil, en temiz ülkesi

11 ay önce
Avrupa’nın en genç şehri:

Konumu nedeniyle Birleşik Krallık ve İngiltere için stratejik bir öneme sahip olan Birmingham, nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan 25 yaş altındakiler ile Avrupa’nın en genç şehri olarak biliniyor

1 yıl önce
Bergama’dan Berlin’e Pergamon

Dünyanın ilk sağlık merkezi, ilk ve en büyük sunağı, ilk parşömen üretimi, ilk Asya kütüphanesi ve en dik tiyatrosu ile antik dünyada tarihe yön veren, ilkleriyle ünlü bir şehir; Bergama…

1 yıl önce
Sanatın, kültürün, modanın kalbinin attığı hayaller şehri: Paris

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Paris’i gezerken kendinizi adeta bir açık hava müzesinde hissedeceksiniz

1 yıl önce
Avrupa’nın en romantik şehri: Paris

Paris, sadece Fransa’nın değil aynı zamanda sanatın, kültürün, modanın, finansın, gastronominin de başkenti. Paris denilince akla; moda, sanat, görkemli tarihi yapılar, parfüm ve kozmetik geliyor

1 yıl önce
İstanbul’dan Budin’e köprü olan şehir: Osijek

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Drava Nehri üzerine yaptırılan, İstanbul’dan Budapeşte’ye giden yolu kısaltan, o dönem dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan köprü sonrasında yok edilmiş olsa da Osijek görülmeye değer bir şehir

1 yıl önce
Akdeniz'in İncisi, Gaudi'nin Fantastik Şehri: Barselona

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri Barselona… Egzotik, fantastik, büyüleyici ve masalsı yapıları, zengin kültürünü yansıtan müzeleri, hareketli sokakları, lezzetli yemekleri ve eğlenceli gece hayatıyla sizi büyüleyecek

2 yıl önce
Eğlenceli ve açık fikirli şehir: Sitges

Küçük olmasına rağmen uluslararası film festivali, karnavalları, plajları ve marjinal gece hayatı ile son yıllarda Mikonos, İbiza ve Saint Tropez ile rekabet edecek kadar güçlü bir şehir: Sitges

2 yıl önce
Modern Tıbbın Kurucusu Hipokrat'ın Adası: KOS

Deniz-kum-güneş, spor, tarih, kültür, gastronomi, eğlen- ce... Bir tatilden beklenen her şeyi karşılayan ada: Kos

2 yıl önce
Huzurlu Yeşilin, Sakın Maviyle Buluştuğu Kıymetli Bir Hazine: Balaton Gölü

Yeni yerler keşfetmek, spor yapmak, yüzmek, festivallere katılmak, termal kaplıcalarında tedavi görmek, üzüm bağlarında şarap tatmak isterseniz, 'Macaristan Denizi'ni yani Balaton Gölü’nü ziyaret etmelisiniz

2 yıl önce
Mimarisi, doğası ve etkinlikleriyle gündemde kalmayı başaran keyifli bir şehir: SUBOTİCA

Art Nouveau mimarisinin en güzel örneklerini görmek, doğanın kucağında sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isterseniz, Subotica tam size göre

2 yıl önce
Açık Hava Müzesi Tadında Şehirler

Köklü geçmişi, buram buram tarih ve sanat kokan sokakları, mimarisi, kültürü ve doğal güzellikleriyle ünlü Münih, Salzburg ve Viyana’yı gezerken kendinizi açık hava müzesinde gibi hissedeceksiniz

2 yıl önce
İçinden Nehir Geçen Masalsı Şehirler

Neckar Nehri’nin iki yakasına kurulan, Almanya’nın en masalsı ve romantik şehirlerini gezerken, Ortaçağ’a doğru zaman yolculuğuna çıkacaksınız

2 yıl önce
Galler’in gözbebeği: Swansea

Swansea, Britanya’nın ve Galler’in en güzel kumsallarına, plajlarına ve görkemli yamaçlarına sahip doğa harikası bir şehir

2 yıl önce
Avrupa’nın kültür başkenti: Berlin

Berlin, her ne kadar II. Dünya Savaşı’nda bombalarla yerle bir edilmiş olsa da kendini toparlamış; tarihi, siyasi rolü, kültür-sanatı ve doğası ile de Avrupa’nın göz bebeği olmayı başarmış

3 yıl önce
Atamızın evini gezmenin tam zamanı Selanik

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde, doğduğu şehir Selanik’e ve doğduğu eve gitmeye ne dersiniz?

3 yıl önce
Gemiyle Adriyatik gezisi

Yaz bitti, çoktan… Sonbaharı da ortaladık. İşlerinizin yoğunluğundan ya da başka sebeplerden dolayı henüz tatil yapamadıysanız; ekim ayında çıkacağınız en güzel tatillerden biri belki de ‘Gemiyle Adriyatik’ gezisi olabilir. Tabii denizden ve gemi yolculuğundan hoşlanıyorsanız…

3 yıl önce
Tarihi, kültürü, mimarisi, müziği ile ünlü Bulgaristan

Yakın bir yurt dışı tatili istiyorsanız; tarihi dokusu, göz alıcı dağları, yemyeşil parkları, altın sarısı kumsalları, zengin mutfağı ve sıcakkanlı insanlarıyla Bulgaristan sizi bekliyor

3 yıl önce
Yunanistan’ın en yeşil adası Thassos

Thassos; muhteşem kumsalları, turkuaz rengi denizi, resmedilmeye değer köyleri, tarihi yapısı ve eğlence hayatıyla bir tatilde aradığınız her şeyi size sunmaya hazır

3 yıl önce
Yunanistan’ın 5. Büyük adası: Sakız Adası

Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı tek yer olan Sakız Adası hem köklü tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor

3 yıl önce
Şövalyeler adası Rodos

Her köşesinde binlerce yıllık tarih yatan, dar sokakları şövalyelerin izleriyle dolu olan Rodos Adası; turkuaz rengi denizi, tertemiz plajları, geleneksel mutfağı ve gece hayatıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor

3 yıl önce
Sardunya Adası

Masmavi ve berrak denizi, bembeyaz kumsalları, birbirinden güzel plajlarıyla meşhur Sardunya Adası, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel gezileri tercih edenlerin de uğrak yeri

3 yıl önce
Dünyanın en güzel adalarından: Tenerife

Kanarya Adaları'nın en büyüğü Tenerife; muhteşem denizi, birbirinden güzel plajları, doğal güzellikleri hatta eğlenceli karnavallarıyla heyecan dolu bir tatil arayanların adresi...

3 yıl önce
Tarih kokan şehir: Kiev

Dünyayı iyilik kurtaracak

Mitolojik öyküler ve efsanelerle dolu; Mora Yarımadası

Vikingler diyarı; Norveç

Batının en uç noktası: Fas

Yunanistan’ın en büyük adası; GİRİT

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bir tarih yatıyor: Kral Kızı Hamamı

Lavanta kokulu köy

Rüya gibi bir gemi yolculuğu