15-11-2024 02:47

Ecem Şahin: O kadar zor değil…

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları, Bir diyetisyen olarak bu sayıdan itibaren kendi alanımla ilgili yazacağım yazılarla sizlerle birlikte olacağım. Bu sürecin; tecrübe kazanacağım, sizleri bilgilendireceğim, hem eğitici hem öğretici muhteşem keyifli bir yolculuk olmasını diliyorum.

***

Birçoğumuz yeni yıla girerken yeni hedefler belirler, planlar yaparız. ‘Bu yıl istediğim okulu kazanacağım, şu ülkeye gideceğim, ev sahibi olacağım’ gibi bize umut veren maddi, manevi güzel hayaller kurarız. Örneğin şu anda ‘Bu yıl bu elbiseye gireceğim, şu kadar kilo vereceğim, sağlıklı besleneceğim, spor yapacağım’ dediğinizi duyar gibiyim… Veee evet evet, kesinlikle o elbiseye gireceksiniz, o kiloya ineceksiniz! Ben de bu dileklerinizin gerçekleşmesi için yazılarımla size destek olacağım. Bu yüzden ilk yazımı, ‘Nasıl sağlıklı besleniriz, istediğimiz kiloya nasıl ulaşırız?’ sorularının cevabı hakkında yazmak istedim.

ARTIK ‘DUR’ DEYİN!

Eğer şu anki kilonuzdan memnun değilseniz; giydiğinizi yakıştıramıyor, kendinizi mutsuz hissediyor, rahat hareket edemiyorsanız; uyku kalitenizin düştüğünden, sürekli mide yanması ve hazımsızlıktan şikayet ediyorsanız, lütfen buna artık ‘dur’ deyin çünkü çözüm gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değil. Bu sorunların kolayca halledilebileceğini, sadece biraz sabır gerektiğini ama mutlaka sonunda mutlu olacağınızı bilin ve hemen bir beslenme uzmanından randevu alın. Unutmayın ki bu sorunlardan internette gördüğünüz “5 gün aç kaldım, maydanozun suyunu içtim, soğanın kabuğunu yedim, 5 günlük detoks grubuna katıldım, bizim komşu incecik olmuş ben de zayıflatan çay içtim” gibi asla doğru ve sağlıklı olmayan yöntemlerle kurtulamayız. Bu yöntemlerle tek tip beslenmeye bağlı olarak kilo verseniz bile bu asla sağlıklı olmayacak, sadece hem sağlığınızı hem hayallerinizi yıkmış olacaksınız. Sağlıksız verilen kilolar çok çabuk geri alınır. Üstelik, metabolizmanızı bozduğunuz için geri gelen kiloları vermesi daha zordur. Peki, nasıl olacak bu iş? Bunun için ne yapmalısın? Hadi bir oku bakalım.

BİR UZMANA BAŞVURUN

Öncelikle güncel veya 3 ay geçmişi olan kan değerlerine, var olan hastalıklarına, kullandığın ilaca, uyuduğun uyandığın saate, çalıştığın işe, yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilona göre program hazırlayan bir uzmana gitmen gerekiyor. Kiloyu değil, sağlıklı beslenmeyi hedef alan bir uzmana gittiğinde; doğru beslenme programını kendi isteğinle, inancınla, keyifle uyguladığında istediğin sonucu mutlaka alacaksın. Korkma, sadece bu işe bir an önce doğru yerden, kendine güvenerek başlamalısın. Hem bu iş kafana taktığın kadar da zor değil. Üstelik kiloyu üzerimizde yıllandırdıkça vermesi daha da zorlaşıyor. Hızlı alınan kilodan kurtulmak daha kolayken, yılların kilosu biraz daha çaba ve zaman istiyor.

LİSTELERDEN UZAK DUR!

Sırf kilo vermen için hazırlanmış diyet listelerinden uzak dur. Normal hayatına uymayan, seni doyurmayan, halsiz ve aç bırakan diyet listeleriyle incecik olabilirsin belki ama unutma, sürdürülemeyen hiçbir şey kalıcı olmaz. Ayrıca, “Şikayetlerin gösteriyor ki buna alerjin, şuna intoleransın var; o yüzden artık bunları bunları yiyemezsin. Sadece şunları tüketeceksin ve yiyemediğin besinler için bu takviyeleri kullanacaksın” gibi listelerden de uzak dur. Evet, bir şeylere alerjin veya intoleransın olabilir, bu şikayetlerle anlaşılır. Testler yapılıp tanı konulduktan sonra gerçek alerji ve intolerans anlaşılır. Sadece şikayetlerden yola çıkarak bu tarz diyetlere başlaman, ciddi vitamin ve mineral kaybına sebep olacaktır. Besin takviyeleri kullanıyor olsan da unutma, hiçbir takviye kötü beslenmeyi kapatamaz.

KARBONHİDRATSIZ OLMAZ

Detokslar, zayıflatıcı çaylar, kilo verdiren ilaçlar… Öyle şeyleri duyunca hemen oradan kaçarak uzaklaş. Detoks, vücudun toksinlerden arındırılmasıdır. Sen sağlıklı bir beslenme programına sahipsen zaten detoksa çoktan girmiş oluyorsun. Detoks 5 günlük değildir, ömür boyu yapılır. Sabah-akşam kabak, pancar yiyerek detoks yapmış değil, sadece tek tip beslenmiş olursun. Ekmeğin tamamen kesildiği diyetler yapmak da doğru olmaz çünkü kompleks karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır. Vücudumuzun sağlıklı karbonhidrata da ihtiyacı var, proteine de yağa da. Ekmek yemezsek enerji kaynağı olarak proteinler kullanılır, kas kaybederiz. Ekmek tüketmediğimizde metabolizmamızda da karbonhidrat eksikliği yaratırız; tatlı krizlerine girer, lif ve posadan da fakir beslendiğimiz için bağırsak tembelliği yaşarız. Beyaz ekmeğe mesafeli ama tahıllı ekmeklere yakın olmalıyız.

BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT!

Danışanlarıma her zaman söylediğim gibi sağlıklı beslenmek çok basit, işi zorlaştıran bilgi kirliliği. Size verilen programlara bir bakın; sizinle konuşularak mı hazırlandı, yaşamınıza uygun mu, istediğiniz kiloya geldikten sonra da sürdürebilir misiniz, uygulanması makul bir liste mi? Bunları değerlendirin ve kendinize, gerektiğinde o programı çocuğunuza uygulayıp uygulamayacağınızı sorun. Çocuğunuza yedirmeyeceğiniz, kullandırmayacağınız hiçbir şeyi kendinize de yapmayın. Umarım biraz sizleri aydınlatabilmişimdir… Eski yılı iyisiyle kötüsüyle geride bırakırken, yeni yılın hepimize sağlık, mutluluk, huzur, bereket getirmesini diliyorum. Bütün güzel dilekleriniz kabul olsun, kalpleriniz sevgiyle, umutla dolsun sevgili okuyucular…

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

Tel: 0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

    @diyetisyenecemsahin

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Hangi vitaminleri kullanmalıyız?

2 gün önce
Okul döneminde çocuklar nasıl beslenmeli?

1 ay önce
Polikistik over sendromunda

3 ay önce
7 adımda nasıl kilo verilir?

6 ay önce
Anne-çocuk beslenmesi

7 ay önce
Korkmayın! Yeter ki başlayın!

10 ay önce
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

11 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

1 yıl önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

1 yıl önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

1 yıl önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

1 yıl önce
Yazın kilo vermek çok kolay!

1 yıl önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

2 yıl önce
Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

2 yıl önce
Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce