29-04-2024 10:14

Yazın kilo vermek çok kolay!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/07/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları…

Yılın en güzel zamanları bunlar. Dışarıda sıcacık, içimizi ısıtan, evimizin içine doğan güneş; rengarenk bitki örtüsü… Bol oksijeni içimize çektiğimiz, mis gibi deniz havasını doyasıya aldığımız güneşli günler. Bahar bir uyanışsa, yaz harekete geçmektir benim için. Peki, diyet yapmanın bir mevsimi olur mu? Bu, kişinin kendisini hazır hissetmesi ve isteğiyle ilgili olsa da bence en güzel diyet yazın olur. Danışanlarıma her zaman Akdeniz tipi beslenmenin ne kadar önemli, ne kadar sağlıklı, eğlenceli ve pratik olduğunu anlatırım. Yaz mevsiminin rahatlığını, diyetin ne kadar kolay uygulanabilir olduğunu sizlere de anlatmak istiyorum.

 

YAZIN KİLO ALINIR MI?

Birçoğumuz yazın tatile gidiyoruz. “Hocam, açık büfelere dayanamıyoruz. Bayram yaza denk geliyor, bayramda kilo alıyoruz” deseniz bile yazın kilo almak gerçekten zoru başarmaktır. Bol sebze, bol meyve, bol bol yürüyüş yaptığımız; bol bol yüzdüğümüz bu mevsimde nasıl kilo alınır? Düzensiz beslenmek, düzensiz uyku saatleri, mevsim meyve ve sebzeleri yerine fast-food tüketimi, alkol tüketimini artırmak, akşam yemeğinden sonra çıkıp bir yürümek yerine uyumak… Bunlar kilo almak için sayabileceğimiz sebepler arasında. Peki, neden kendimize bunu yapalım? Neden bu güzel zamanın tadını çıkarırken aynı zamanda sağlığımızı koruyup, bedenimize ve ruhumuza iyi gelen şeyleri tercih etmeyelim? Bu yazımı okuduktan sonra bir diyet listesine sahip olmasanız bile genel olarak dikkat ettiğiniz zaman nasıl formda ve zinde kalacağınızı anlayabilirsiniz.

 

KAHVALTIDA NE YİYELİM?

Sevgili okuyucular, öncelikle güne 09:00-11:00 saatleri arasında yapacağımız güzel bir kahvaltıyla başlayalım. Kahvaltı soframıza önce kocaman bir kayık tabağa doldurduğumuz maydanoz, roka, semizotu, kuzukulağı gibi lif-posa kaynağı tazecik yeşilliklerimizi koyalım. Üzerine de bir güzel limon sıkalım ki C vitamini yeşilliklerimizin içerisindeki mineral ve vitaminleri daha verimli almamıza yardımcı olsun. Tuz eklemeyelim çünkü fazla tuz tüketimi ödem yapar. Neden durduk yere kendimizi şişirelim değil mi? Kahvaltıda ve akşam yemeklerimizde tercih ettiğimiz Akdeniz salatası, lif ve posa açısından zengindir. Sindirimi zor olan lif ve posanın yağ yakmamıza yardımcı olduğunu ve bize uzun süre tokluk sağlayacağını bilelim. Aldığımız antioksidan ve vitaminlerle de bonus fayda olarak cildimiz ışıl ışıl olsun. Salatanın yaynına, en sağlıklı protein kaynağımız yumurtayla güzel bir menemen ya da otlu, peynirli,  mantarlı omletler pişirelim. Kalsiyum kaynağı peynirimiz, zeytinimiz ve azıcık tam buğday ekmeğimizle güzel bir kahvaltı yapalım.

 

ÖĞLE VE AKŞAM ÖĞÜNLERİ

Saat 12:00-14:00 arasında; semizotu, bol dereotlu cacık, kabak, közlenmiş biber – patlıcan gibi yoğurtlu mezelerle ya da kahvemizin yanına fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerle hem sağlıklı beslenip hem de bu fresh besinlerle yazın sıcağında serinleyelim. Meyveyi akşam yemeğinden sonraya bırakmayalım; saat 15:00 gibi yanında 2 top dondurmayla mis gibi keyif yapalım. Meyvenin basit şeker olduğunu, fazlasının kilo aldıracağını, o yüzden bir porsiyon meyveyle yetinmemiz gerektiğini unutmayalım. Akşam yemeğimizi ise 18:30-19:30 saatleri arasında yiyelim. Haftanın 4 günü sebze yemeği, 1 gün balık, 2 gün de et veya tavuk tercih edelim. Akşamları tek çeşit ana yemeğin yanında bol mevsim salatası ve mutlaka yoğurtlu bir meze, az ekmek veya bulgur pilavı ya da 1 kase çorba planlayalım.

 

SU İÇMEYİ UNUTMAYALIM!

Yemekten sonra mutlaka güzel bir yürüyüşe çıkıp eve döndüğümüzde bitki çayı, yeşil çay veya kahve ile günü bitirelim. Tüm bunları yaparken gün içerisinde zamana yayarak suyumuzu içelim, 2 saatte 2 bardak su tüketelim. Haftada 1 gün kendimizi ödüllendirip, canımızın istediği ekstra bir güzellik yapalım. Unutmayalım, önemli olan genel olarak sağlıklı beslenmektir. Genel olarak sağlıklı beslenirsek, arada yaptığımız kaçamakların olumsuz etkisini hissetmeyiz. Evde, işte, tatilde, yazlıkta, her yerde bunlara dikkat ettiğinizde hedef kilonuza günden güne yaklaştığınızı; bedeninizi sağlıklı besleyip forma sokarken, ruhunuzun da arındığını ve güçlendiğini hissedeceksiniz.

Herkese sevgiler, yazın tadını çıkarın

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

Tel: 0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

@diyetisyenecemsahin

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Korkmayın! Yeter ki başlayın!

3 ay önce
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

4 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

6 ay önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

7 ay önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

8 ay önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

10 ay önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

11 ay önce
Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

1 yıl önce
Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: O kadar zor değil…

2 yıl önce