19-09-2024 07:17

Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/02/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Herkese merhabalar;

Bu ay, okul çağındaki çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi üzerine konuşalım istiyorum. Çocuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için hamilelik döneminden itibaren araştırmalar yapıp, ‘Nasıl daha iyi beslenebilirim?’, ‘Hangi yiyecekler daha faydalı olur?’ düşüncesiyle çeşitli bilgiler ediniyoruz. Hamilelik ve emzirme döneminde kendimizi sağlıklı besleyerek, bebeğimizin aldığı besinleri kendi kontrolümüz altında tutabiliyoruz. 6. aydan sonra anne sütünün yanında bebeğimizi ek gıdalarla da tanıştırıyoruz. 0-2 yaş döneminde bizim kontrolümüzde olan bebeğimizin beslenmesi daha ileriki yaşlarda, çevresel faktörler ile birlikte çeşitlilik gösteriyor. Biz ne kadar dikkat etsek de çocuğumuzun beslenmesi gittiği kreşe, okula, arkadaşa, bakımında yardımcı olan aile büyüklerinin beslenme kültürlerine göre değişiklik gösteriyor. Peki bu durumda ne yapmamız gerekiyor, nasıl önlemler almalıyız?

***

Öncelikle şunu unutmamız gerekiyor, beslenme aynı zamanda bir kültürdür ve aileden gelen mirastır. Biz; anne- babamızın ya da bizi büyüten kişilerin sofrasında hangi yiyecekleri gördüysek, kendi ailemizi kurduğumuzda, benzer beslenme biçimini ailemize taşırız. O yüzden unutmuyoruz ki çocuğumuz da bizden neyi görürse benzer şekilde devam edecektir.

Bu yüzden, çocuğumuzun sağlıklı beslenebilmesi için öncelikle kendimiz sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmalı, sağlıklı beslenmeyi öğrenerek, evde bir düzen oluşturmalıyız. Belirli bir yaş dönemine kadar çocuğumuz markete gidip alışveriş yapamaz, biz ona ne verirsek onu tüketmek durumunda kalacaktır. Kendi açınızdan düşündüğünüzde, daha önce yemediğiniz bir şeyin tadını bilmediğiniz için canınız istemeyecektir. Bu yüzden belirli bir yaş dönemine kadar çocuğunuza abur- cubur veya paketli gıda almayın.

Çocuğunuzun bakımını üstlenen kişilere de bu konuda bilgi verin. En azından belirli bir yaş dönemine kadar paketli gıdalardan uzakta durmasını, ev yemekleri, meyve ve kuruyemiş gibi atıştırmalıkları tüketmesini sağlayın. Arada bir gördüğünüz yakınınız çocuğunuza paketli bir gıda verdiğinde de bu durumu tehlikeli bir durum olarak görmeyin çünkü önemli olan genel beslenme ve sıklıkla tercih edilen yiyeceklerdir. Arada sırada tükettiği abur cubur bir alışkanlık haline gelemez.

***

Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilmesi için mutlaka güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıda; yumurta, peynir, yeşillik, ceviz, zeytin gibi temek sağlıklı besinleri bulundurun. Kahvaltıda her gün çikolata, pankek, krep, patates kızartması gibi yiyecekleri bulundurduğunuzda, çocuk tadı daha güzel olan bu yiyecekleri yemek isteyeceği için temelde alması gereken besinleri tüketmeyecektir. Çocuklarınıza yanlış beslenme alışkanlığı kazandırmamız için bundan uzak durmalısınız.

Okula giderken her gün kantin alışverişi için para vermek yerine, haftada 1 gün kantin günü kararlaştırıp, diğer günler yanına süt, meyve ve kuruyemiş gibi atıştırmalıklar verin. Öğlen yemeğini okuldaki yemekhanede yemesini, okulda yemekhane yoksa evden yemek götürmesini sağlayın. Çocuklar vakitlerinin çok büyük bir kısmını okulda geçiriyor. Okullarda yemekhane olmadığında, her gün dışarıdan yemek yiyen çocuklar hem beslenme yetersizliği nedeniyle sağlıklı büyüyüp gelişemiyor hem de fast-food tüketimine bağlı kilo problemi gibi sorunlarla karşılaşıyor. Bu yüzden çocuklarımızı sağlıklı ve temiz beslenebilmeleri için ev yemeğine alıştırmalıyız.

Akşam yemeklerimizde haftalık menü planı yaparak; ailece balık günü, kurubaklagil günü, sebze, et-tavuk günü belirleyerek, bu temel besinleri tüketmeliyiz. Her yemeğin yanına görev gibi makarna ya da pilavı tercih etmek yerine karbonhidratı yüksek bu yiyecekleri haftada 1-2 günden fazla hazırlamamalı, çocuğumuza bunu alıştırmamalıyız.

Eğer iştah problemi yaşayan bir çocuğumuz varsa yemeğe önce çorba ile değil ana yemekle başlamalı, sonra çorba içmesini sağlamalıyız. Çocuğunuz ‘acıktım’ dediğinde, hemen ekmek arası aperatif bir şeyler hazırlamak yerine, süt, yoğurt, ayran, meyve gibi sağlıklı yiyeceklere yönlendirmeliyiz.

Genel olarak asıl yapmamız gereken şey; sağlıklı beslenerek çocuğumuza önce örnek olmalı, bu alışkanlıkları kazandırmalı, okulda sağlıklı beslenebilmesi için sağlıklı menü içeren yemekhanede yemek yemesini veya evden sağlıklı yiyecekler götürmesini sağlamalıyız. Bir diyetisyen olarak her çocuğun sağlıklı beslenme eğitimi almasını ve okullarda diyetisyenler tarafından hazırlanan menü planı ile beslenmesini umut ediyorum.

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

Tel: 0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

@diyetisyenecemsahin

NASIL ARANDI: #sağlık # diyetisyen # ecem şahin # kocaeli # körfez # köşe yazısı # kocaeli life

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Polikistik over sendromunda

2 hafta önce
7 adımda nasıl kilo verilir?

4 ay önce
Anne-çocuk beslenmesi

5 ay önce
Korkmayın! Yeter ki başlayın!

8 ay önce
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

9 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

11 ay önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

1 yıl önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

1 yıl önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

1 yıl önce
Yazın kilo vermek çok kolay!

1 yıl önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

1 yıl önce
Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce
Ecem Şahin: O kadar zor değil…

2 yıl önce