Herkese merhabalar, sevgili Kocaeli Life okuyucuları,
Bu ayki yazımda, ‘Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz, oruç tutarken de kilo vermek mümkün mü?’ konularına değinmek istiyorum. Ancak yazıma geçmeden önce bir kadın ve bir sağlık çalışanı olarak; her zaman toplumun yararını gözeterek hizmet vermeye devam eden; bu amaç için bilimin ışığında, mesleki etik ve ahlak değerlerine bağlı görev yapan tüm meslektaşlarımın ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı; ayrıca tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü kutluyorum.
HANGİ BESİNLER?
Sevgili okuyucular; ailemizle, sevdiklerimizle, birlik beraberlik içerisinde kalabalık sofralarda buluştuğumuz, oruç tuttuğumuz Ramazan ayında, beslenmemizle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Örneğin, sahurda ve iftarda tokluk süresi uzun, kan şekeri dengemizi koruyacak besinler tercih edilmelidir. Sahurda yumurta, peynir gibi protein değeri yüksek kahvaltılıklar seçilebilir. Oruç tutarken, günlük beslenmemize göre daha az su tüketip, gün içerisinde de beslenemediğimiz için bağırsak tembelliği yaşayabiliriz. Bu yüzden sahurda da iftarda da lif ve posa kaynağı salatalara yer vererek tokluk süremizi uzatıp, bağırsaklarımızın sağlıklı çalışmasını sağlayabiliriz. Sahurda kahvaltılıkların yanında ilave edilecek kefir de bağırsak sağlığımıza ve daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olabilir.
İFTARDA MOLA VERİLMELİ
İftarda ise uzun süren açlık sonrası orucumuzu su ile açıp, düşük kan şekerimizi 1-2 adet hurma ile yükseltip, ardından 1 kase çorbayla derin açlığımızı yatıştırabiliriz. Çorbadan sonra hemen yemeğimize devam etmek yerine, 10 dakika mola verebilir ya da namaz kılabiliriz. Böylece tokluk sinyalimizin oluşması için vakit kazanarak, derin açlık sonrası porsiyon kontrolü sağlayabilir ve fazla yemekten kaynaklanan mide hazımsızlığının önüne geçebiliriz. Ramazan’da, haftalık menü planları yaparak, sürekli et tüketiminden kaçınıp, iftar sofralarımızda sebze yemeklerine de yer vermeliyiz.
KİLO VERMEK MÜMKÜN
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Bunun için tatlıyı haftada 1-2 gün tüketmeye, her gün pide tüketmemeye çalışabiliriz. İftarda ve sahurda dengeli, ölçülü beslendiğimizde fazla kilolarımızı vermek mümkündür. Ancak Ramazan’da et ağırlıklı beslenip, çok çeşitli yemekleri aynı anda ve fazla porsiyonlarda tüketip, tatlı tüketimini de arttırırsak kilo almak da mümkündür. Ayrıca iftar ve sahur arasında 1,5-2 litre su tüketmeyi de unutmamalı, iftar sonrası günlük yürüyüşler tercih etmeliyiz.
***
Ramazan ayının herkese birlik ve beraberlik içerisinde güzellikler ve mutluluklarla gelmesini; gönüllerimize ferahlık, zihinlerimize aydınlık getirmesini diliyorum.
İLETİŞİM
Adres: Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 201/1 Körfez/KOCAELİ
Telefon: 0850 333 8344
Instagram: diyetisyenecemsahin
NASIL ARANDI: #ecem şahin # diyetisyen # uzman # körfez # kocaeli # ramazan # beslenme # diyet # sağlık
Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.
Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.