04-10-2024 12:16

Polikistik over sendromunda beslenme

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/09/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Herkese merhabalar, sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda sizlere, Polikistik Over Sendromu (PKOS) üzerine bilgi aktarmak istiyorum. PKOS, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen, androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak yumurtalıklar içerisinde görülen ve genellikle iyi huylu, küçük ve çok sayıda kistler olarak ortaya çıkan hormonal bir bozukluktur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte PKOS semptomları, adet döngüsünü kontrol eden hormonal dengesizlikler tarafından tetiklenmektedir. Testosteron seviyesinin yüksekliği yumurtalıkların yumurta salmasını engelleyerek düzensiz adet döngüsüne, düzensiz yumurtlamaya ve yumurtalıklarda küçük, sıvı dolu keselerin gelişmesine sebebiyet vermektedir. PKOS semptomlarını tetikleyen bir diğer hormon ise insülindir. İnsülin rezistansında, vücutta çok yüksek seviyede bulunan insülin hormonu yumurtalıkları etkileyerek hormonal dengesizlik oluşmasına neden olmaktadır.

 

İLAÇ VE DİYET TEDAVİSİ

Her on kadından birinde görülebilen PKOS belirtileri, kistlerin sayısına bağlı olarak değişmektedir. PKOS, adet düzensizliği, adet görememe, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşükler, aşırı tüylenme, sivilce, insülin direnci, abdominal yağlanma, uyku apnesi, yüksek kan basıncı gibi belirtilere sebep olmaktadır. İlaç ve diyet tedavisi, PKOS’un başlıca tedavi yöntemleridir. PKOS’un belirtileri olan obezite, menstrual siklus bozukluğu, hiperkolesterolemi, hirşutizm, cilt ve iştah sorunları, artmış kan glukoz düzeyi ve hormon dengesizliği gibi tipik semptomların beslenme tedavisi ile düzeldiği belirlenmiştir. PKOS’un beslenme tedavisinde kişilere, vücut ağırlık kaybı ve kan glukozunun dengelenmesi, insülin direnci azaltılarak androjen düzeylerinin düzenlenmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılması hedeflenmektedir. PKOS diyetlerinde, GI (glisemik indeks) oranı düşük karbonhidratlar, lifli posalı gıdalar, sebze ağırlıklı beslenme programı ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin, omega-3 yağ asidinin de ek olarak alınması önerilmektedir. Trans yağ asitleri infertilite riskini arttığından; trans yağ alımından, paketli, şekerli, dondurulmuş, kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

PKOS tanısı almış sevgili danışanlarım, PKOS tedavisinde sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo kaybetmenin rolünün çok büyük olduğunu bilerek, mutlaka bir diyetisyenden bu konuda danışmanlık almayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dilerim.

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

@diyetisyenecemsahin

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
7 adımda nasıl kilo verilir?

4 ay önce
Anne-çocuk beslenmesi

5 ay önce
Korkmayın! Yeter ki başlayın!

9 ay önce
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

10 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

1 yıl önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

1 yıl önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

1 yıl önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

1 yıl önce
Yazın kilo vermek çok kolay!

1 yıl önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

1 yıl önce
Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

2 yıl önce
Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

2 yıl önce
Ecem Şahin: O kadar zor değil…

2 yıl önce