26-04-2024 13:17

Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhabalar sevgili Life okuyucuları;

11 ilimizde 13,3 milyon kişinin etkilendiği büyük bir deprem yaşadık. Ülkece yaşadığımız bu doğal afet hepimizi derinden sarstı. Şehirler yıkılırken, o şehirlerle birlikte birçok insan ailesini, sevdiklerini, arkadaşlarını, memleketini kaybetti. Biz de deprem bölgesinde olan canlarımızın acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek, yüklerini paylaşabilmek için yardım kampanyalarına katılmaya, ihtiyaç kolisi hazırlamaya adadık kendimizi. Elimizden geldiğince tek yürek olduk, birlik ve beraberlik içinde hareket ettik. Yaralarımızı birlikte sarabilmek için her meslek grubu bilimin ve eğitimin ışında sevgiyle elinden geleni yapmaya çalıştı.

Bu ayki yazımda beslenme uzmanı olarak, afet bölgesindeki en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme konusunda neler yapılmalı, bundan bahsetmek istiyorum.

 

***

Ülkemiz bir deprem bölgesi, bu gerçeği biliyoruz ve kendimizce tedbirler alıp, hazırlıklar yapıyoruz. Deprem anında evimizde durabileceğimiz güvenli alanlar oluşturup, deprem çantası hazırlıyoruz. Peki bu deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantasında; powerbank, battaniye, düdük, el feneri, temiz içme suyu ve beslenmemizi sağlayabilmek için enerji değeri ve proteini yüksek yiyecekler bulundurmalıyız. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler yağlı tohumlardır ve enerji değerleri yüksek, tüketimi kolay besinlerdir. Kan şekerimizin düşmemesi, hipotermi durumunda vücut sıcaklığını yükseltmek için kuru meyveler de bulundurmalıyız. Protein oranı ve besin değeri yüksek, tüketimi kolay ton balığı, barbunya vb. gıdalar da bulundurabiliriz. Çantamızdaki yiyeceklerin tüketim tarihlerine bakıp, takip etmeliyiz. Afet öncesi deprem çantamızı hazırlayıp, afet durumunda Crush ve Refeeding sendromuna karşı bilinçli olmalıyız.

 

Crush Sendromu

Depremlerde en sık rastlanan ikinci ölüm sebebi olan Crush Sendromu, kelime anlamıyla ‘ezme/ezilme’, kas zedelenmesine bağlı görülen bir sendromdur. Ezilmeye bağlı hasar alan kaslardan kana geçen miyoglobin gibi maddeler böbrek tübüllerinde tıkanmaya sebep olur ve böbrek hasarı meydana gelir; ayrıca kastaki potasyum iyonları da kana karışır ve vücuttaki mineral dengesinin bozulmasına sebep olur. Enkazda baskı devam ederse metabolitler kan dolaşımına ancak enkazdan kurtarıldıktan sonra geçebilir. Sendromun tedavisine potasyum içermeyen intravenöz sıvı takviyesiyle başlanır. Enkazdan çıkarılmış bir hastaya fazla miktarda su, meyve suyu verilmesi bilinçsiz yapılan hatalardan olabilir. Bu hatalı uygulamalar dolaşımdaki potasyum miktarını artırabilir, böbreğe yük bindirebilir.

 

Refeeding Sendromu

Kelime anlamı ‘yeniden beslenme’ olan bu sendromda; uzun süre açlık veya yetersiz beslenme sonrası vücutta görülen elektrolit bozukluklarının eşlik ettiği ciddi bir tablo ortaya çıkar ve hayatı tehdit eder. Bu durumun yarattığı tabloya hipomagnezemi, hipofosfatemi ve hipokalemi gibi elektrolit bozuklukları, B1 vitamini başta olmak üzere vitamin düzeylerinde azalma, tuz tutulumu ve sıvı dengesizliği de eşlik edebilir. Bu dengesizlikler bozulmuş organ fonksiyonlarına, kardiyak, nörolojik yan etkilere ve hatta ölüme neden olabilir.

Uzun süre beslenememiş bir kişi eski düzenine dönmeye çalıştığında bozulmuş mineral dengesi, vitamin düzeylerinin azalmış olması, vücut su dengesinin bozulması gibi sebeplerle kalp, sinir sistemi ve diğer organlarının işleyişinde aksamalar olabilir. 10 günden uzun süre beslenememiş veya yetersiz beslenmiş kişilerde de bu sendrom görülebilir. Refeeding Sendromu’nun tedavisi bir sağlık kuruluşunda, kişiye özel olarak dikkatle uygulanmalıdır.

 

***

Sevgili Life okuyucuları;

Deprem bölgelerine yardım kolisi hazırlarken, raf ömrü uzun, protein ve enerji değeri yüksek, tüketimi kolay yiyecekleri koymayı unutmayalım. Özel beslenme gereksinimi olan diyabet hastaları, çölyak hastaları, fenil ketonüri hastalarımızı da düşünerek, onlara uygun yardım kolileri de hazırlayalım.

Çadır bölgelerinde kalan vatandaşlarımız için günlük olarak yumurta, peynir, süt, yoğurt, sıcak çorba, sıcak yemek, ekmek, taze sebze – meyve desteği sağlamalı, afet sonrası toparlanmalarına, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olmalıyız.

Hep birlikte yaralarımızı saracağımız.

Sevgiler.

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

Tel: 0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

Instagram: @diyetisyenecemsahin

NASIL ARANDI: #ecem şahin # diyetisyen # uzman # körfez # kocaeli # crush sendromu # refeeding sendromu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Korkmayın! Yeter ki başlayın!

3 ay önce
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

4 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

6 ay önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

7 ay önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

8 ay önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

10 ay önce
Yazın kilo vermek çok kolay!

11 ay önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

11 ay önce
Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: O kadar zor değil…

2 yıl önce