29-04-2024 05:35

Korkmayın! Yeter ki başlayın!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Merhaba sevgili Kocaeli Life okuyucuları;

Bu ay sizlere sevgili danışanım Ceren Kardaş ile çıktığımız diyet yolculuğumuzdan bahsedeceğim. Ceren 21 yaşında, üniversiteden yeni mezun olmuş, herhangi bir sağlık problemi olmayan, daha önce diyetisyene gitmemiş, kendi kendine hiç sağlıksız diyet yapmamış bir danışanım.

Ceren’le diyet yolculuğumuza 106 kg ile başladık ve 7 ay içerisinde 77 kg’ye düştük. Sürecimiz hala devam ediyor, hedefimiz 62-65 kg arasında korumaya geçmek.

Bu süreç içerisinde hedefimiz; sağlıklı beslenmeyi öğrenerek sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmak, kilo almamıza sebep olan nedenleri belirleyip bunları ortadan kaldırmak, sağlıklı ve dengeli beslenme düzenine ulaşmak. Unutmayın; sadece rakam odaklı kilo vermeye çalışırsak, kalıcı ve sağlıklı olmayacaktır.

Önemli olan, bu diyet süreci içerisinde öğrendiklerimiz, değiştirdiğimiz alışkanlıklarımız ve bunların ne kadar fazlasını sürdürebilir hale getirdiğimizdir. Sizlere ışık olması ve motivasyon sağlaması amacıyla, aslında bu işin korkutucu ya da kısıtlayıcı değil, kendinize güveninizin arttığı, kendinize çok iyi baktığınız, keyifli bir süreç olduğunu, bu süreci yaşamış birinden dinleyin istedim. Ceren’e sizler adına sorular sordum. Gelin, cevaplara birlikte bakalım.

Ceren, diyetisyene gitmeye nasıl karar verdin?

Kendimi beğenmemeye başladım, kıyafetlerim olmuyordu, özgüvenim çok düştü, kalabalık ortamlara girmek istemiyordum, kilomdan dolayı herkes bana bakıyormuş gibi hissediyordum. Asıl kırılma anım ise arkadaşımın nişanında çektirdiğimiz toplu fotoğraf oldu. Herkes güzel olduğumu söyledi ama fotoğrafta kendimi görünce, ‘Gerçekten ben bu bedenle mi yaşıyorum?’ diye düşünüp, diyete başlamaya karar verdim. Birçok arkadaşım size geliyordu, tavsiye ediyorlardı ama ben bir türlü gelemiyordum, sürekli erteliyordum, sonunda randevuyu oluşturdum.

Görüşmeye ilk geldiğinde ne düşünüyordun, sonrasında düşüncelerin ne oldu?

Çok heyecanlıydım, çok korkuyordum, ‘Asla kilo veremem, bu kadar çok kilo nasıl verilir, dayanamam, tatlıya çok düşkünüm, yapamam’ diye düşünüyordum. Bu süreç içerisinde iyi ki sizin gibi bir diyetisyenle çalıştım çünkü korkularımın çok normal olduğunu anladım. Sizin ‘Bunları düşünme, sadece elinden geleni yap, yapamazsan sorun değil, zamanla olur, birden olmaz gibi’ destekleyici yaklaşımınız bana güven verdi. Bu işi yapabileceğime beni inandırdınız. Çevremdekilerin ‘Ceren sen kilo mu verdin, ne yapıyorsun?’ gibi sorularıyla daha da motive oldum.

Evet, ilk geldiğimde heyecanlıydım ve korkuyordum ama sonrası rahat ve keyifli geçti. Kilo veremediğim zamanlarda bile neden veremediğimi biliyordum, siz de ‘Bazen böyle olabilir, vermek kadar verememek de normal, robot değilsin, bu sefer daha dikkat edersin’ gibi konuşmalar yaptıkça, kendimi daha da rahat hissettim. Gerçekten de bazen olmadığı zamanlar oldu ama devam ettikçe gördüm ki kilo verebiliyorum.

 

En zorlandığın anlar, ne zamandı?

Çok salata tüketen biri değildim, ilk başlarda salata tüketmekte zorlandım, yedikçe alıştım hatta çok sevdim. Tatlısız, abur cubur olmadan yaşayamam sanıyordum, bunları tüketmedikçe aklıma gelmedi, ödül günlerimde bile canım istemedi, yemedim. İlk başta ‘Nasıl doyulur bunlarla?’ diye düşünürken, sonrasında ‘Bunları nasıl bitireceğim, tıka basa doydum’ noktasına geldim. Bütün zorluklar, üzerine gittikçe kendiliğinden yok oldu.

 

Peki, diyet yapmak isteyenlere ne tavsiye edersin?

Asla ertelemesinler, ‘Ben yapamam, yemek yemeyi çok seviyorum, tatlısız duramam’ gibi düşünen biri olarak ben bu süreci nasıl keyifle geçirdiysem, isteyen herkes yapabilir. Artık alışverişe çıkmaktan keyif alıyorum, özgüvenim arttı, daha güzel bir enerjim oldu. Herkesin kendine bu iyiliği yapmasını ve korkmadan, ertelemeden bir an önce başlamasını tavsiye ediyorum. Sizin de dediğiniz gibi, ‘Yeter ki başla, mükemmel olmak zorunda değil.’ İyi ki sizi tanıdım, iyi ki bu süreci birlikte geçirdik.

 

Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli

Tel: 0535 089 08 54

www.uzmandiyetisyenecemsahin.com

Instagram: @diyetisyenecemsahin

NASIL ARANDI: #ecem şahin # diyetisyen # uzman # körfez # kocaeli # andulasyon # iştah # beslenme # diyet # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
İstikrarlı ve sabırlı olmalıyız

4 ay önce
İştahınız kontrol altında mı?

Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…

6 ay önce
Ergenlik döneminde beslenme psikolojisi

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum

7 ay önce
Hafifleten beslenme

Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.

8 ay önce
Andulasyon terapisi

Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.

10 ay önce
Yazın kilo vermek çok kolay!

11 ay önce
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

11 ay önce
Dyt. Ecem Şahin: Afet durumlarında beslenmenin önemi

1 yıl önce
Uzman Diyetisten Ecem Şahin: Okul çağı beslenme

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için…

1 yıl önce
Ecem Şahin: O kadar zor değil…

2 yıl önce