Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları,
Bu sayımızda ‘Hangi vitamin, hangi vitamin kaynaklarında bulunur? Vitaminlerin sağlık üzerinde etkileri nelerdir?’ konularından bahsedeceğim. Sevgili okuyucular, hepimizin bildiği gibi vitaminler, güçlü bir bağışıklık sitemi, sağlıklı ışıl ışıl bir cilt, yorgunluk, uykusuzluk, hücrelerin yenilenmesi, kaslarda oluşan krampların tedavisi, üreme sorunları, kadın ve erkek infertilitesi (kısırlık) tedavileri; gebelik öncesi, sırası ve sonrasında anne ve bebek sağlığı gibi konularda çok önemli etkilere sahiptir. Bu tedavilerin yanı sıra vitaminler depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde; kadınlarda sıklıkla görülen Polikistik Over Sendromu (PKOS) tedavisinde; PKOS’u olan hastalarda görülen infertilite sorunları, kıllanma, sivilcelenme, regl döngülerinde düzensizlik, insülin direnci, psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunların giderilmesinde de etkilidir. Peki, yaşamımızda bu kadar önemli etkiye sahip olan vitaminlerin eksikliği nasıl anlaşılabilir, eksik olan vitaminler için neler yapmalı, hangi vitamin kaynaklarına yönelmeliyiz?
***
Sevgili okuyucular, vitamin eksikliğimizi, düzenli doktor kontrollerine giderek kan değerlerimizden anlayabiliriz. Eksik olan vitamin değerlerimiz için doktorumuzun verdiği takviyeleri kullanarak, sağlıklı beslenerek vitamin değerlerimizi normal değer aralıklarında tutabiliriz.
• Psikiyatrik bozukluklarda vitamin takviyeleri: B vitamini kompleksleri, D vitamini, folik asit, A ve E vitamini. Bu vitaminler süt, peynir, yumurta, yoğurt, balık, patates, tahıllar, kurubaklagiller, kırmızı et, ıspanak, brokoli, mantar, limon, portakal, kivi, domates ve havuç gibi gıdalardan alınabilir.
• İnfertilite tedavisinde vitamin takviyeleri: A, C, E, D vitaminleri, folat, çinko, selenyum ve karnitin, koenzim Q10. Bu vitaminler karnabahar, brokoli, yulaf, kinoa, fındık gibi gıdalardan alınabilir.
• Cilt sağlığı tedavisinde vitamin takviyeleri: A, C, E, D, B vitamin kompleksleri, koenzim Q 10, selenyum, çinko. Bu vitaminler sardalya, hindi, ton balığı, somon, fıstık, ceviz, üzüm çekirdeği, nar, enginar, soya, kımızı pancar gibi gıdalardan alınabilir.
• Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, kas kramplarında vitamin ve mineral takviyeleri: B12, D vitaminleri; demir, magnezyum, sodyum, potasyum minarelleri. Bu vitaminler kuşkonmaz, muz, çiğ kuruyemişler, biber, kereviz gibi gıdalardan alınabilir.
***
Sağlıklı beslenerek vitamin ve mineral dengemizi koruyabiliriz. Eksik olan vitaminlerin takviyesini kullanırken sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. Unutmamalıyız ki hiçbir takviye kötü beslenmeyi kapatmaz. Sağlıkla kalın.
Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli
Tel: 0535 089 08 54
Web: www.uzmandiyetisyenecemsahin.com
Instagram: diyetisyenecemsahin
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # kasım # sağlık
Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.
Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.