FODMAP ifadesi, “Fermente edilen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bunlar sindirime dirençli yüksek ozmotik özelliğe sahip karbonhidratlardır.
FODMAP diyeti nasıl uygulanır?
FODMAP diyeti, bu gruptaki karbonhidratların diyetten çıkarılması (2-8 hafta), sonrasında beslenme planına tekrar dahil edilmesi ve korunması olarak üç aşamalı şekilde uygulanmaktadır. Süreç bireysel olarak değişmektedir. Son aşama olan koruma aşamasında kişinin tolerans düzeyine göre kişisel bir diyet uygulanmaktadır.
FODMAP diyetinin uygulandığı hastalıklar
Diyet, irritabl bağırsak sendromu (İBS), inflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH), çölyak tanısı olmayan gluten duyarlılığı (NCGS) durumlarında uygulanır. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler tarafından FODMAP’lerin alınmasının; şişkinlik, karın ağrısı, aşırı gaz ve değişen bağırsak alışkanlığı gibi şiddetli ve ağrılı gastrointestinal semptomların başlamasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Düşük FODMAP diyeti (DFD), gastrointestinal (GI) rahatsızlıklarından etkilenen tüm hastalar için tamamen iyileştirici özellikte değildir ancak yapılan çalışmalarda DFD’nin Irritable Bağırsak Sendromunu’nun (IBS) tedavisi olarak etkinliğini kanıtlayan çalışmalar mevcuttur.
Düşük FODMAP diyette tüketilmemesi gereken yiyecekler
• Meyveler: Elma, elma püresi, kayısı, böğürtlen, kiraz, konserve meyve, hurma, incir, armut, şeftali, karpuz.
• Süt ürünleri: Süt (ineklerden, keçilerden ve koyunlardan elde edilen tüm sütler), dondurma, çoğu yoğurt, ekşi krema, yumuşak ve taze peynirler, peynir altı suyu protein takviyeleri.
• Sebzeler: Enginar, kuşkonmaz, brokoli, pancar, Brüksel lahanası, karnabahar, sarımsak, rezene, pırasa, mantar, bamya, soğan, bezelye, arpacık.
• Baklagiller: Fasulye, nohut, mercimek, kırmızı barbunya fasulyesi, kuru fasulye, soya fasulyesi.
• Buğday: Arpa ve çavdar.
• İçecekler: Bira, şaraplar, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile alkolsüz içecekler, süt, soya sütü, meyve suları.
Düşük FODMAP diyette tüketilebilecek yiyecekler
• Et, balık ve yumurta
• Tüm katı ve sıvı yağlar, zeytin
• Kuru yemişler ve tohumlar: Badem, kaju fıstığı, yer fıstığı, çam fıstığı, susam (Antep fıstığı tüketilmemeli)
• Meyveler: Muz, yaban mersini, greyfurt, üzüm, kivi, limon, mandalina, kavun (karpuz hariç), portakal, ahududu, çilek
• Süt ürünleri: Laktoz içermeyen süt ürünleri, sert peynirler
• Sebzeler: Biber, havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, zencefil, yeşil fasulye, lahana, marul, frenk soğanı, patates, turp, ıspanak, taze soğan (sadece yeşil), kabak, domates, şalgam, kestane.
• Tahıllar: Mısır, kara buğday, esmer pirinç, kinoa.
Sevgili okuyucular; FODMAP diyeti, hastalıkların tedavisinde uygulanan bir diyettir ve mutlaka bir uzman eşliğinde uygulanmalıdır.
Herkese sağlıklı günler.
İLETİŞİM
Adres: Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 201/1 Körfez/KOCAELİ
Telefon: 0850 333 8344
Instagram: diyetisyenecemsahin
NASIL ARANDI: #ecem şahin # diyetisyen # uzman # körfez # kocaeli
Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okurları… Bu yazımı teenageers (13-19 yaş grubu) ergenlik döneminde olan danışanlarım için yazıyorum
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.
Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.