Her ay farklı bir çevre uygulamasını anlatmaya çalıştığım Kocaeli Life’ın bu değerli köşesinde, bu ay yine atık yönetimi adına oldukça önemli bir projeden bahsetmek istiyorum: Depozito Yönetim Sistemi. 2025 yılının sonuna kadar tüm ülkede uygulamaya konulacak olan bu sistem, şimdilik pilot bölge olarak Sakarya’da etkin bir şekilde uygulanmakta. Depozito Yönetim Sistemi nedir? Neleri kapsamaktadır? Gelin kısaca inceleyelim.
Depozito Yönetim Sistemi, piyasaya sürülürken bir miktar depozito bedeli alınan ürünlerin, kullanım ömürlerinin dolması ve/veya tüketilmesi sonrası iade alınmasına ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistem olarak özetlenebilir. Depozito sistemi sayesinde, ambalajların kaynağında ayrı toplanması, bu sayede geri dönüşümün daha fazla etkinleştirilmesi; doğal kaynakların korunması ve buna bağlı olarak ikincil hammadde kullanımıyla enerji tüketiminin, karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca ülkemizde bir süredir uygulanmakta olan ve giderek yaygınlaşan sıfır atık politikasının daha etkin bir şekilde yürütülmesine destek olacağı ön görülmektedir.
DOA UYGULAMASI
Sistemin halk arasında rahat bir şekilde uygulanabilmesi için Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması üretilmiştir. Bu uygulama, tüketicilerin iade süreçlerinde kullanacağı bir mobil aplikasyondur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tescillenmiş makineler veya manuel iade noktalarında DOA uygulaması kullanılarak depozito iadeleri gerçekleştirilecektir. DOA uygulaması, Android ve IOS mağazalarından ücretsiz olarak telefonlara indirilebilme özelliğine sahiptir. Karekod okutulması esasına dayanarak çalışan bu uygulamada; depozito iade makinelerine bırakılan ambalajlar için oluşan depozito bedeli, uygulama sahibi olan tüketicinin e-cüzdanında birikecektir. Biriken bu bakiye, QR özelliği olan tüm POS cihazlarında, marketlerde veya restoranlarda kullanabilecektir. Ayrıca biriken bakiye banka hesaplarına da havale edilebilecektir.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Yazımın başında da belirttiğim gibi Depozito Yönetimi Sistemi şu an sadece Sakarya’da uygulanmakta olup, 2025 yılının sonuna kadar tüm ülkede uygulamaya geçilecektir. Bu uygulama sayesinde, bir yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması öngörülmektedir. Ayrıca bu projeyle ülke ekonomisine yıllık 520 milyon Euro’luk katma değer sağlanması hedeflenmektedir. Bu sistemle plastik, alüminyum ve cam malzemeden yapılmış 0,1 L ile 3 L arasındaki tek kullanımlık ambalajlar zorunlu depozito sistemine dahil edildi.
Okumak, gelişmenin vazgeçilmez yapı taşıdır. Her ay atıklardan, çevreden bahsederken bu konuya ilgi duyan, daha fazla ve detaylı araştırma yapmak isteyen okuyucularımız için bazı kitaplar tavsiye etmek isterim:
• Sıfır Atık İçin 101 Yol - Kathryn Kellogg
• Sıfır Atık: Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı - David Evans
• Sıfır Atık Ev - Bea Johnson
• Hayata Yer Aç-Regina Wong
• Doğanın Sonu-Bill McKibben
Hepinize mutlu, güzel ve sağlıklı günler dilerim. Sevgilerimle.
AKEN ÇEVRE DANIŞMANLIK
Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. No: 35/A Kat: 1 Daire: 2 İzmit/Kocaeli
Telefon: (0262) 226 16 18
Web: www.akencevre.com
NASIL ARANDI: #utkan özdemir # çevre yüksek mühendisi # çevre