Çevresel sürdürülebilirliğin temelinde, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkes için yaşanabilir ve temiz çevre hakkı vardır. Son yıllarda oldukça popüler olan bu kavramın etkin şekilde uygulanarak başarıya ulaşmasının anahtarı ise atık yönetim politikalarının doğru uygulanmasıdır. Burada politikadan bahsettiğimizde, yalnızca devletlerin oluşturacağı regülasyonlardan söz etmiyoruz elbette. Atık yönetim politikası, bireylerin kendi öz iradeleriyle gündelik yaşamlarında uygulayacağı; sonraları ise belirli kurallarla, daha büyük kesimleri kapsaması açısından devlet tarafından oluşturulması ve/veya yönetilmesi gereken kurallar bütünü olmalıdır. Çevre yönetiminde gelişmişlik ve modernite ancak bu şekilde sağlanabilir. Devletin işine karışmak bizim haddimiz değil. Onun için sizin yapabileceklerinizden söz etmek istiyorum bu ayki yazımda. Hazır kasım ayına girmişken, konuya ilişkin iki farklı özel günü sizlere anlatacağım. Bu günler, yaşamınızı değiştirebilecek ve atık yönetiminizi doğru yapmanıza vesile olabilecektir belki de.
BUY NOTHING DAY (HİÇBİR ŞEY SATIN ALMAMA GÜNÜ)
Aslında bu gün, temelinde tüketim çılgınlığına dikkat çekmek için ortaya çıkmıştır. Her yıl, bir önceki yıla nazaran daha fazla katılım olmaktadır. İlk kez Eylül 1992’de Kanada’da toplumun aşırı tüketim konusunu incelemesi için düzenlenmiştir. Sonraları Amerika Birleşik Devletleri’nin konuya dahil olmasıyla, kasım ayına alınmıştır. Kasım ayına denk getirilmesinin amacı, ülkemiz de dahil olmak üzere yoğun ilgi gören “Kara Cuma” adı verilen alışveriş ve tüketim çılgınlığına dikkat çekmektir. Bu yıl 29 Kasım tarihinde düzenlenecektir. Burada amaç aslında, belirli toplumsal propaganda ve reklamlarla ihtiyacımızdan fazlasını tükettiğimizle ilgili insanları uyarmaktır. Zaman zaman amacı dışına da çıktığı için ilk çıkış noktasını vurgulamak istedim. İnternetten araştırma yaptığınızda, bugün ile ilgili çok sayıda olumsuz yazıya da rastlamanız muhtemel. Öte yandan sizler de hayatınıza entegre edebilirsiniz. En azından yılda bir gün, hiçbir şey satın almadan da yaşayabileceğinizi ve atık miktarınızı ne kadar azalttığınızı gözlemleyebilirsiniz. İlla süreci radikal yaşamak zorunda değilsiniz. Bir yerden başlayarak, atık miktarınızı azaltmak açısından kayda değer bir deneme olabilir.
AVRUPA ATIK AZALTIM HAFTASI (EWWR)
Avrupa Atık Azaltım Haftası (EWWR), 2009 yılında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir proje olarak başladı. Bu projenin amacı, ‘atıkların önlenmesi konusunda birlikte çalışma yapmak isteyen, Avrupa genelindeki kamu kurumlarını bir araya getirmek’ olarak belirlendi. Türkiye ayağında koordinatör olarak Marmara Belediyeler Birliği rol almaktadır. Bu sene 16-24 Kasım 2024 tarihleri arasında 16’ncı kez düzenlenecek etkinliğin teması, “Gıda Atıklarının Tadı Kaçtı” olarak belirlendi. Gıda atıklarının tema olarak belirlenmesi oldukça önemli. Farkında olmasak da gıda atıkları ve gıdada israf yüzünden genel atık yönetimi oldukça zor bir hal almıştır. Öyle ki gıda atıkları, küresel sera gazı emisyonlarının ortalama %8-10’luk kesimine neden olmaktadır. Ayrıca bu atıklar, dünyadaki kullanılabilir tarım arazilerinin %28-30’luk bir kısmını kaplamaktadır. Bu gelecek nesiller açısından oldukça ciddi bir risk oluşturmaktadır. Gıda güvenliği, biyoçeşitlilik ve iklim krizi gibi çok sayıda sorunun temelinde gıda atıklarının doğru yönetilememesi yatmaktadır. Avrupa Atık Azaltım Haftası sayesinde kamu kurumları, özel sektör, dernekler, eğitim kurumları ya da vatandaşlar (bireysel olarak) belirlenen temaya ilişkin etkinliklerini ve farkındalık çalışmalarını proje olarak Türkiye koordinatörlüğüne sunabilirler. Bu sayede hem görünür olma hem de diğer ülkelerin neler yaptığını gözden geçirme şansı elde edilebilir. Tabii katılım için zamanınız yoksa web sitesinden etkinlikleri takip edebilir, atıklarınızın yönetimi konusunda ilginizi çeken projeleri yaşamınıza uygulayabilirsiniz.
Tematik Odak: Gıda Atıklarının Tadı Kaçtı, Food Waste is Out of Taste
---
AKEN ÇEVRE DANIŞMANLIK
Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. No: 35/A Kat: 1 Daire: 2 İzmit/Kocaeli
Telefon: (0262) 226 16 18
Web: www.akencevre.com
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # Utkan Özdemir # kasım