Yeni yıla girmemize sayılı günler kalmışken söyleyebileceğim tek şey şu: 2024 yılı umarım sizler için iyi geçmiştir. 2024 bugüne kadar beklentilerinizi karşılamadıysa dilerim ki yılın son ayı sizler için çok güzel geçer. Ülkemiz açısından oldukça karmaşık ve zor dönemlerden geçtiğimizi söyleyebilirim. Yıl boyunca Kocaeli Life bünyesinde sizlere ‘çevre’ konu başlığında yazılar yazarken, hem bazı konular hakkında farkındalık yaratmayı hem de gündemden biraz uzaklaşmanızı hedefledim fakat 2024 yılını ele aldığımızda, çevre politikaları ve çevre yönetimi açısından pek de güzel bir yıl geçirdiğimizi söyleyemem. Artık kanıksamaya başladığımız orman yangınları, ülke genelinde fabrikalarda meydana gelen büyük çaplı bazı çevre kazaları, maden felaketleri vs… Dolayısıyla bazı yazılarım içinizi karartmış, sizleri üzmüş olabilir. Fakat yıl boyunca tek amacım, elimden geldiğince faydalı bilgileri sizlere aktarmak oldu. Bu ayki yazımda, yeni bir umut, yeni bir heyecanla 2025 yılının ‘Türkiye Çevre ve Sürdürülebilirlik Hedefleri’nden bahsedeceğim. 30 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında çevre yönetimi ve çevre politikaları açısından şu maddeler dikkat çekici olmuştur:
Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgelendirme Yazılımı
Sanayide yeşil dönüşümü destekleyecek yazılım, aktif olarak kullanılmaya başlanacak olup, böylece sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için dijital çözümlere başvurulacak ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılacaktır.
Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi
Emisyon ticaret sistemi için gerekli mevzuat ve altyapı hazırlıkları tamamlanacaktır. Bu sayede, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik radikal adımlar atılmış olacaktır.
Arıtma Çamuru Yönetimi
Yönetimi oldukça güç olan ve detay isteyen arıtma çamurlarının yönetimi için genelge yayımlanacaktır.
Su Kanunu
Etkin su yönetimi için yeni bir ‘Su Kanunu’ çıkarılacaktır. Ayrıca 81 ilde su kurulu toplantıları gerçekleştirilecektir.
Yeraltı Suları Kanunu
Ruhsatsız yeraltı suyu kullanımlarına karşı düzenlemeler yapılacak ve idari yaptırımlar uygulanacaktır. Caydırıcı cezalarla yeraltı sularının korunması sağlanacaktır.
Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri Desteği
Evsel atıkların geri kazanımı ve bertarafı için tesis projelerine destek sağlanacak, çevre dostu çözümler teşvik edilecektir.
Arıtılmış Atık Suyun Yeniden Kullanımı
2025 yılında, arıtılmış atık suyun mevcutta %6 olan yeniden kullanım oranı, %7 olarak hedeflenmektedir. Böylelikle, su tasarrufu için yeniden kullanım oranının arttırılması planlanmaktadır.
İkincil Ürün Standartları
Geri kazanılmış ikincil ürünlere yönelik teknik standartlar geliştirilecek ve teşvik sağlanacaktır. Bu sayede, döngüsel ekonominin desteklenmesinin önü açılacaktır.
İçme Suyu Kayıp Oranı
Mevcutta %30 olan içme suyu kayıp oranının %26’ya düşürülmesi planlanmaktadır. Su tasarrufu hedefi doğrultusunda kayıpların azaltılması hedeflenmektedir.
Sıfır Atık Projesi
Mevcutta %36 olan atık geri kazanım oranı %37,5 olarak planlanmaktadır.
***
Şöyle bir baktığınızda oldukça çarpıcı ve güzel duruyor değil mi? Bu maddelere bir de 2025 yılında Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliği’nin (İklim Yönetmeliğinin) çıkacağını eklersek umutlarımız arşa çıkmış oluyor. Kağıt üstünde kalan, pratiğe dökülemeyen, karşılık bulmayan o kadar çok çevre politikamız oldu ki temkinli yaklaşmak en iyisi sanırım. 2025 yılı hem sizler için hem de tüm insanlık için sağlık, mutlulukla geçsin. Temiz ve sürdürülebilir doğada yaşayacağımız nice güzel yıllar bizlerle olsun.
AKEN ÇEVRE DANIŞMANLIK
Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. No: 35/A Kat: 1 Daire: 2 İzmit/Kocaeli
Telefon: (0262) 226 16 18
Web: www.akencevre.com
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # aralık # çevre kirliliği # atık # doğayı koruma