27-07-2024 07:58

Başarılı atık yönetiminin anahtarı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Son yıllarda, özellikle ‘sıfır atık’ kavramının hayatımıza girmesiyle atık ayrıştırma ve geri dönüşüm kavramları popülerlik düzeyini arttırmaya başladı. Çok sayıda kurum ve kuruluş atıklarını ayrıştırma ve ekonomik anlamda değeri olan atıklarını geri dönüşüm sistemine sokma noktasında değerli çalışmalarını hayata geçirdi. Fakat yine de atık yönetimi konusunda beklenenin gerisinde kalındığı da açıkça ortada. İyi niyetle yapılan ve bazı koşullarda ciddi yatırımlarla desteklenen bu sürecin en büyük eksiği ise temel eğitim.

TEMEL EĞİTİM ŞART

İnsanın çevre duyarlılığı, doğaya ve canlı yaşamına saygısı küçük yaşlardan itibaren oturtulması gereken bir kavram. Sonradan edinilen davranışlar ve bazen kanun ile zorlayıcı olarak yapılması gerekenler, sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Atık yönetimi de tam bu noktada, eğitimi oldukça ciddi olarak ele alınması gereken bir süreç olarak tam da karşımızda duruyor. Kaynakların verimli kullanılması, israfın önlenmesi, atıkların nasıl ve neden oluştuğunun belirlenmesi, ayrıştırma yapılmayan atıkların doğada yol açabileceği tahribatın etkileri mutlaka temel eğitimde her yaş grubuna anlatılmalıdır. Ancak bu şekilde sürdürülebilir ve başarılı bir atık yönetiminin temelleri atılacaktır.

YASA İSTEDİ DİYE…

Bu konunun önemini daha iyi açıklamak amacıyla yapmış olduğum bazı anketlerde, sıfır atık ve atık yönetimi sistemini kurmuş olduğumuz işletmelere ilişkin şu verileri paylaşmak isterim: 3 yıldır sıfır atık sistemi kurulu olan işletmede, atık yönetimi ve kaynağında ayrıştırmanın önemli olduğunu düşünenler yalnızca %75 oranında; bir başka benzer işletmede bu oran %70’e kadar düşüyor.  Bunun temel nedeni, sadece yasa istedi diye atık yönetimi içinde yer almak ve bu konuyu özümsemeden sürece dahil olmak. Bu oran daha küçük işletmelerde göstermelik atık ve kaynak yönetimi anlamı taşımakta. Dolayısıyla başarı için yatırımı en temel seviyeye yani eğitime kaydırmak kesin çözüm olacaktır.

 

Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. No: 35/A Kat: 1 Daire: 2 İzmit/KOCAELİ

Telefon: (0262) 226 16 18

Web: www.akencevre.com

NASIL ARANDI: #aken # çevre danışmanlığı # çevre mühendisliği # aken çevre # kocaeli # geri dönüşüm # çevre # şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.