Şubat ayındayız ve Sevgililer Günü yaklaşıyor. Bu özel günde sevgilimize veya sevdiklerimize alacağımız hediyenin anlamlı, özel ve geçen yıldan daha güzel olmasını isteriz. Bu düşünceler içinde bir kedi, köpek, tavşan ya da kaplumbağa gibi evcil hayvanlar da hediye seçenekleri arasında akla gelebilir. Ancak hayvanlar bir hediye değildir! Onlar oyuncak ya da eşya değil, hisleri olan canlı dostlarımızdır. Bir kutuya konulup verilebilecek nesneler olarak görülmemelidir. Bir hayvanı hediye etmek, çoğu zaman hediye edilen kişinin bu sorumluluğa hazır olup olmadığı düşünülmeden yapılan bencilce bir davranıştır. Bunun sonucunda ne yazık ki birçok hayvan, kısa bir süre sonra sokağa terk edilmekte veya kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Sevgi tek başına yeterli değildir; bir hayvanın düzenli beslenmeye, veteriner kontrollerine ve en önemlisi ilgiye ihtiyacı vardır. Eğer bu sorumlulukları yerine getiremeyecekseniz, en başından uzak durmalısınız. Türkiye’de ne yazık ki birçok hayvan, ‘tek kullanımlık mendil’ gibi görülerek, sahiplenildikten kısa bir süre sonra sokağa bırakılıyor. Anlık hevesle sahiplenilen hayvanlar, terk edildiklerinde hem fiziksel hem de psikolojik travmalar yaşıyor.
GELİŞMİŞ TOPLUMLARDA NASIL?
Türkiye’de hayvan sahiplenme genellikle şu nedenlerle gerçekleşiyor: “Hediye olarak aldım.” Ama hediyenin sorumluluğu ağır gelince, sokak yolu gözüktü…”Çocuğum çok istedi.” Ama çocuk ilgisini kaybedince, minik dostumuz ortada kaldı…”Çok yalnızdım.” Ama yalnızlığı geçince, hayvan da unutuldu…”Sokakta yaşaması zordu, aldım.” Ama bakımı zor gelince tekrar sokağa bırakıldı…”Çocuk yapmadan önce alışalım diye düşündük.” Ama çocuk gelince, hayvan evden gönderildi… Bu bilinçsiz ve plansız sahiplenmelerin çoğu hayvanların kısa sürede terk edilmesiyle sonuçlanıyor. Gelişmiş ülkelerde ise hayvan sahiplenme çok daha bilinçli bir süreçtir. Potansiyel sahipler detaylı bir incelemeden geçer; yaşam koşulları değerlendirilir ve zorunlu eğitimlere tabi tutulur. Bazı ülkelerde hayvan sahiplenme ehliyeti gibi sistemler vardır ve sahiplenmek isteyen kişilere eğitim verilir. Ayrıca, hayvan refahına verilen önem sayesinde barınak hayvanlarını sahiplenme oranı oldukça yüksektir. Özetle, Türkiye’de hayvan sahiplenme genellikle anlık bir duygu ile yapılırken, gelişmiş toplumlarda bu süreç bilinçli bir sorumluluk anlayışıyla gerçekleşmektedir.
HEDİYE DEĞİL, YAŞAM BOYU SORUMLULUK!
Eğer hayvanlar için gerçekten bir şey yapmak istiyorsanız, onları hediye etmek yerine onlara daha iyi bir dünya bırakmayı amaçlamalısınız. Barınaklara destek olabilir, sokak hayvanları için mama ve su bırakabilir, sahipsiz hayvanlar için farkındalık oluşturabilirsiniz. Unutmayalım: Hayvanlar satın alınmaz; sevgi ve sorumlulukla sahiplenilir!
Güneş Kocaeli Hayvan Hastanesi
Değirmendere Yalı Mah. Leyla Atakan Cad. No:14 İç Kapı No:1 Gölcük/Kocaeli
Tel: 0 542 252 04 14 – 0 (262) 424 00 15
Web: www.guneshayvanhastanesi.com
@guneskocaelihayvanhastanesi
NASIL ARANDI: #Güneş Kocaeli Hayvan Hastanesi # Gölcük # hayvan # veteriner # gölcük veteriner # kocaeli