01-05-2025 22:20

Türk Lirasına Çevrilen “Yabancı Paralar ve Altın Hesaplarından” Elde Edilen Kazançlara İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnası

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/02/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Kurumların, şirketlerin ve Bilanço esasına göre defter tutan gerçek kişilerin; 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı para ve altın hesaplarını Türk Lirasına çevirmeleri ve “Türk Lirası mevduat” ve “katılma” hesaplarından birinde değerlendirmeleri durumunda, elde ettikleri kur farkı, faiz, kar payları ve diğer kazançlara ait kurumlar vergisi istisna kapsamına alınmıştır.

Ayrıca; Yabancı Para Hesaplarını 17 Şubat 2022 tarihine kadar çevirip Türk Lirası hesaplarında değerlendirmeleri durumunda 01 Ekim ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında oluşmuş geçmiş dönem kur farklarını da 2021 4. Dönem geçici vergi ve 2021 yıllık beyanların da istisna tutabileceklerdir. Hatta düzenleme kur farkı sonrası zarar oluşsa dahi indirim gösterebilme imkânı tanımaktadır.

Düzenleme uyarınca değişiklikleri ayrıntılı incelemek gerekirse;

-Kurumların 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 2022 yılı sonuna kadar Türk Lirasına dönüştürmeleri ve en az 3 ay vadeli “Türk Lirası mevduat” ve “katılma” hesaplarında değerlendirmeleri durumunda Türk Lirasına çevrildiği tarihte oluşan kur farkı kazançları ile dönem sonu değerlemesinde ve vade sonunda elde edilen faiz, kar payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olup, kur farkı kaybı mevcut ise ilgili dönemin kar/zararından indirim konusu yapabilecekleri öngörülmüştür.

-Yine kurumların 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan Altın hesabı ve de bu tarihten sonra açılacak altın hesabı bakiyelerini 2022 yılı sonuna kadar Türk Lirası mevduat hesabına dönüştürmeleri ve en az 3 ay vadeli “Türk Lirası mevduat” hesabında değerlendirmeleri durumunda, Türk Lirasına çevrildiği tarihte oluşan kazançlar ile dönem sonu değerlemesinde ve vade sonunda elde edilen faiz, kar payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.

-Ayrıca 31 Aralık 2021 tarihli Bilançolarında yer alan yabancı paraların, 17 Şubat 2022 tarihine kadar Türk Lirasına çevrilmesi halinde; dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan KUR FARKI KAZANÇLARI varsa ve bu tutar “01 Ekim  – 31 Aralık 2021” tarihleri arasındaki döneme tekabül ediyorsa 2021 4. Dönem geçici vergi ve 2021 yıllık beyannamelerinden istisna olarak işlem görebilecektir. Hatta dönem sonu değerlemesinde yine bu dönem aralığında yabancı paralara ait KUR FARKI KAYBI mevcutsa oluşan ZARARI ilgili beyannamede indirim konusu yapılabilmeleri söz konusudur.

Düzenleme de geçen diğer unsurlar;

-Gelir vergisi mükelleflerinin faydalanabilmesi için “Bilanço Esasına” göre defter tutmaları gerekmektedir.

-Söz konusu “Türk Lirası Mevduat” ve “Katılma Hesabından” vadeden önce çekim yapılması halinde istisna edilen tutarlar nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi zıyaı cezası kesilmek ve gecikme faizi eklemek suretiyle geri alınacaktır.

-İstisna düzenlemesinden faydalanabilmek için, yabancı para ve altın hesaplarının, Türk Lirasına çevrildikten sonra en az 3 ay vadeli “Türk Lirası mevduat ve katılma” hesaplarında değerlendirilmesi gerekmektedir.

-ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini Tebliğ düzenlemesinden yararlanılabilecek yabancı para birimleridir.

Ayrıca;

-Yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 20 Aralık 2021, Yurt içi yerleşik Tüzel kişiler için ise 31 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan “ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini” cinsinden döviz tevdiat ve Döviz cinsinden katılım fonu hesap bakiyelerini Türk Lirasına çevrilmeleri ve Gerçek kişiler için 3, 6 ay veya 1 yıl, yurt içi yerleşik Tüzel Kişiler için 6 ay ve 1 yıl vadeli “Türk Lirası mevduat veya katılma payı” hesabı açılması durumunda o an doğacak vergilerden istisna tutulması konusu ile ilgili de düzenleme getirilmesi planlanmaktadır.

İstisna tutulacak kur farkının hesaplanmasında kullanılacak yöntemler ise;

Kanun düzenlemesinde açıkça belirtilmiş olmasa da; Tebliğ taslağında yer alan örnekler incelendiğinde, istisna tutulacak kur farkının hesaplanmasında “ilk giren ilk çıkar yöntemi” esas alınmaktadır.

 

 

 

NASIL ARANDI: #haticegülen #malimüşavir #türklirasınaçevirmek #yabancıparalar #altınhesapları #kazanç #yeniuygulama #merakedilenler #blinmeyenler #köşeyazısı #köşeyazarı #ocak2022 #asgariücret #ücretgelirpolitikası #sgkprimi #işsizlikprimi #vergi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.