Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu
Fotoğraflar: Hakkı Timuçin
Günay Demirtaş, küçük kızının özel eğitime ihtiyacı olduğunu anladığı gün çalışma hayatına son verip, kendisini Ayşe Melek’e adamış bir isim.
Yaklaşık 10 yıl çalışmayan, bu süre zarfında kızını sanatla tanıştıran ve sanatın iyileştirici gücünü gördükten sonra sanatla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen bir sanat merkezi kurmaya karar veren cesur bir girişimci.
Ay Sanat Merkezi’nin ilham veren hikayesini, tüm çocuklara sunduğu fırsatları, Günay Hanım’ın hayallerini ve ileriye dönük hedeflerini bu röportajda bulacaksınız.
Şimdiden keyifli okumalar…
Günay Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
49 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Kimya bölümü mezunuyum, uzun yıllar devlet memuru olarak çalıştım ancak küçük kızım Ayşe Melek’in özel eğitime ihtiyacı olduğunu öğrendiğim an işi bıraktım. Yaklaşık 10 yıl çalışmadım, Ayşe Melek ile ilgilendim. Üniversitede okuyan bir oğlum ve bir kızım daha var.
Peki, Ay Sanat Merkezi’ni kurmaya nasıl karar verdiniz?
Ay Sanat’ın kuruluş hikayesinin temelinde küçük kızım Ayşe Melek var. 40 yaşından sonra iş kurmuş bir kadınım ben. Şöyle ki: özel eğitime gereksinimi olan Ayşe Melek ile sanat sayesinde o kadar çok şeyi aştık ki… Ayşe Melek, drama eğitimi sonrasında kendisini ifade etmeye başladı. Bale eğitimi aldı, piyano çalmaya başladı. Ayşe Melek şu an 17 yaşında, görseniz, özel bir çocuk olduğunu anlamazsınız. Sanatın kızımda mucizeler yarattığını gördüm. İşte bu yüzden, sanatın iyileştirici gücünden tüm çocukların faydalanabilmesi adına bundan 7 yıl önce böyle bir yola çıktık. Kısacası Ay Sanat’ın kuruluşunda Ayşe Melek’in rolü büyük.
NEDEN AY SANAT?
Ay Sanat’ın özel bir anlamı var mı?
Ayşe Melek’in adından yola çıktık. Bir de Ay Sanat Merkezi’ni kurarken dolunay vardı. Dolunay yeni bir başlangıcın habercisidir, enerjimizi yükseltir, hedeflerimize doğru ilerlememizi sağlar. Bu yüzden merkezimize Ay Sanat Merkezi adını verdik.
Sanatla hiç ilginiz yokken böyle bir merkez kurmak cesaret ister, korkmadınız mı?
Eşim benden daha çok korktu diyebilirim ama bir hayalim vardı ve onu gerçekleştirebilmek için var gücümle çalıştım. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir merkez olduğumuz için tüm yönetmeliği ezberledim diyebilirim. İlk 1.5 yıl sıkıntı çektim, öğretmen nasıl bulunur, eğitim nasıl verilir, hiçbir şey bilmiyordum. Çok fazla öğrencim de yoktu. Ay Sanat Merkezi’ni ilk olarak Derince’de küçük bir yerde açmıştım, sonra bir cesaret daha büyük bir yere taşınma kararı aldım. Boğulacaksam büyük denizde boğulayım misali. Körfezkent’teki yeni yerimize taşınınca toparladık. Derince’de MEB’e bağlı ilk sanat merkezini açan bendim, Körfez’de de aynı şekilde MEB’e bağlı ilk sanat merkezi; Ay Sanat oldu. Hiçbir şey bilmeden çıktığım bu yolculukta zaman içinde kendimi geliştirdim, öğrenci dersteyken bir nota kaçırdığında anlıyorum artık. Kendim de şan dersleri aldım, yıl sonu gösterilerinde sahneye çıkıyor, bağlamacılara eşlik ediyor, türküler söylüyorum.
BİR HAYALİMİZ VAR
’Bir hayalim var’ dediniz, bizimle de paylaşır mısınız?
Kızım Ayşe Melek ile birlikte Türkiye’de bir ‘ilk’i gerçekleştirmek; özel eğitime gereksinim duyan çocuklar için sanat akademisi kurmak istiyoruz. Bu çocuklar çok yetenekliler aslında sadece keşfedilmeyi bekliyorlar. Ayşe Melek ile birlikte çıkacağım bu yolda sanatın iyileştirici gücünden tüm çocukların faydalanması için çaba harcayacağız.
Peki, merkezinizde eğitim alan özel öğrenciler var mı?
Oldu tabii ki. Asperger sendromlu, otizmli çok sayıda öğrencimiz oldu. Özel öğrencilerin tümüne kapımız açık. Öte yandan devlet okullarındaki özel sınıflara konuk oluyoruz, atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hangi okul olursa olsun davet edildiğimiz her yere gidiyoruz. O kadar yetenekli çocuklar var ki…
Günay Hanım, Ay Sanat’ta hangi bölümler var?
Enstrüman olarak; piyano, keman, gitar, elektro gitar, bateri var. Şan dersi veriyoruz. Resim sınıfında öğrencilerimizi güzel sanatlara hazırlıyoruz. Bale dersimiz de devam ediyor. Bu yıl yeni bölümler ekleyeceğiz, ritim ve latin dansı sınıfları açacağız.
3 YAŞ İTİBARİYLE…
Kaç yaşından itibaren öğrenci alıyorsunuz?
Balede 3 yaşından itibaren öğrenci alıyoruz, enstrümanda ise alt sınırımız 4 yaş. Bu arada üst yaş sınırı yok, 62 yaşında da öğrencim var. Deneme yapmadan öğrenci kaydı almıyorum çünkü aileler bu konuda bilinçli değil. Çocuklarının ille de bir şey çalmasını istiyorlar, peki çocuk da bunu istiyor mu? Deneme dersinde çocuklarla özel olarak konuşuyor, ne kadar istekli olduklarını öğrenmeye çalışıyorum. Enstrüman çalmak uzun soluklu bir yol çünkü. Çocuk ‘evet’ derse, çok çalışacağına dair bana söz verirse, kaydını yapıyorum.
Öğrenci kapasiteniz hakkında da bilgi verir misiniz?
Ay Sanat Merkezi’ne 250-300 öğrenci alabiliyorum. Öğrencilerimiz haftada bir gün geliyor, öğretmenlerle birebir ders yapıyor. Ben, birebir eğitimden yanayım, bu şekilde daha hızlı ilerleyebiliyoruz çünkü. Senede iki defa yıl sonu gösterisi yapıyoruz. Bu gösterilerde öğrencilerimiz tüm yeteneklerini gözler önüne seriyor.
İZMİT’E ŞUBE AÇACAK
Son olarak bundan sonraki hedefinizi de öğrenmek isterim.
Ay Sanat olarak İzmit’te bir şube açma planımız var, hocalarımızla birlikte bunun çalışmasını yapıyoruz. Müstakil, bahçeli bir mekan arıyoruz. Mesela, resim derslerimizi açık havada yapsak fena mı olur? Son olarak şunu da eklemek isterim; özel eğitime gereksinimi olan çocukları merkezimize bekliyorum. Ailelerinin kurs ücretini karşılayacak durumu yoksa da fark etmez, onlara ücretsiz ders imkanı sunacağım. Yeter ki gelsinler, sanatın iyileştirici gücünden faydalansınlar.
Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 183 Körfez/KOCAELİ
Telefon: 0 541 252 13 23
Instagram: aysanat41