Konservatuvar koridorlarından beslenme laboratuvarlarına ve oradan da danışanlarımla buluştuğum kliniğimize uzanan yolculuğumda öğrendiklerimi bir süzgeçten geçirince, beni ifade eden sistemin ‘sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme anlayışı’ olduğuna karar verdim.
Gelin bu anlayış nedir, nasıl sağlanabilir bi’ bakalım!
SAĞLIKLI BESLENME
Beslenme; vücudun büyüme, gelişme, enerji üretimi ve sağlığın korunması için ihtiyaç duyduğu besin ögelerini (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, su) yeterli, çeşitli ve dengeli bir biçimde alması ve kullanabilmesidir.
Sağlıklı beslenme ise kaliteli protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar ve iyi yağların tercih edilmesi; renkli ve çeşitli besin tüketimiyle vitamin ve minerallerin de eksiksiz alımının sağlanmasıdır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME
Bireyin sağlığını gözetirken aynı zamanda gezegenin sağlığı ve kaynaklarının korunması için de birtakım planların yapıldığı bir anlayıştır.
SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENMEYİ NASIL SAĞLARIZ?
• Doğal besin seçimi: Gıdaları işlemek hem su hem de enerji anlamında çok yüksek maliyete sebep olmaktadır. Bazı besinlerde bireyin sağlığına da olumsuz etkileri olabilmektedir. • Yerel ürün tüketimi: Yaşadığımız coğrafyanın ürünlerini tükettiğimizde hem lojistik sebepli karbon ayak izi oluşturmamış olacağız hem de bağırsağımızın zaten tanıdığı besinleri tüketiyor olacağız.
• Organik gıda tüketimi: Organik etiketli besinler belli standartları sağlamak durumundadır. Pestisit kalıntıları içermeyeceğinden kimyasal ilaca maruziyetimizi de azaltmış olurlar.
• Mevsime uygun beslenme: Mevsim meyve-sebzeleri tüketerek farklı iklimlerden gelecek besinlerin lojistik sebepli karbon ayak izini oluşturmamış olacağız. Aynı zamanda da besin içeriği daha yüksek ve daha ulaşılabilir ürün alacağız.
• Alışveriş ve menü planlama: Hem yiyeceğimiz yemek hazır olduğundan kalitesiz içerikteki hızlı besinleri tüketmeyeceğiz hem de ihtiyacımızdan fazla ürün almadığımızdan israf yapmamış olacağız.
• Bitkisel bazlı beslenme: Hayvansal beslenmeye göre suyu ve enerjiyi koruyan bir beslenme tarzı olduğundan en azından haftanın 1-2 günü uygulayabiliriz. Baklagillerle bitkisel protein ve lif tüketimini sağlarken, renkli sebze ve meyvelerle de vitamin, mineral ve lif tüketimini desteklemiş olacağız.
KANAYAN YARAMIZ…
Lütfen yaşam tarzınız ve sağlık durumunuza uygun bir beslenme planlayın. Bu planı kendi başınıza sağlayamayabilirsiniz, diyetisyeninizden destek istemekten çekinmeyin. Her sezon başında moda olup sonra sönen diyet balonlarının kurbanı olmayın!
Beslenme biçiminiz cinsiyetinize, yaşınıza, varsa hastalıklarınıza, çalışma şeklinize, yapabildiğiniz gıda alışverişine, gününüzün çoğunluğunun geçtiği mekanda ulaşabildiğiniz besine göre değişir, size özel ve biriciktir.
Uyku düzeniniz, su tüketiminiz, egzersiz durumunuz, stres yönetme kabiliyetiniz ve beslenme şekliniz genel sağlık durumunuzun kilit taşlarıdır.
Kendinize değer verin ve beslenmeyi öğrenerek alışkanlıklarınızı doğrularıyla değiştirin.
Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın!
Ante Sağlık Ossa Clinik-Fizyoterapi ve Sağlıklı Yaşam Merkezi
Adres: Yahya Kaptan Mah. Şehit Ali İhsan Çakmak Sok. No: 10 İmsa İş Merkezi Kat: 2 İzmit/ KOCAELİ
Telefon: 0 262 503 85 75
GSM: 0 530 898 41 14
Instagram: diyetisyentugcesengul
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # sağlık # diyetisyen # beslenme