27-04-2024 01:46

Postür Nedir?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Postür kelimesinin Türkçe karşılığı ‘duruş’tur. Vücudun yerçekimine karşı en ideal pozisyonu olup, kemikler üzerine yüklerin eşit dağıldığı, omurganın doğal eğrilerinin optimumda olduğu hali düzgün postür, yani doğru duruş olarak tanımlanabilir. Vücudunuzun hareketsiz haldeki duruşu statik postürü, hareket halindeki duruşu ise dinamik postürü oluşturur. Bütüncül sağlık açısından hem iyi bir statik duruşa hem de iyi bir dinamik duruşa sahip olmanız gerekir. Doğru postür dik durmaktan çok daha fazlasıdır. Yanlış duruşa sahip olmak vücudunuzun iskelet sistemini ve iç organlarınızı etkiler. Diğer yandan postürünüz, dışardan bakıldığında hakkınızdaki düşüncelere de yol çizer. Doğru postür kendine güvenen, sağlıklı bir görüntü ve iyi bir imaj yaratır.

POSTÜRE DİKKAT!

Günümüzde çoğu insan masa başı çalışıyor ve zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden, işleri yetiştirebilme derdiyle yanlış duruşta uzun saatler kalabiliyor. Bu da ilk etapta bel, boyun ve sırt ağrısı olarak kendini gösteriyor. Uzun vadede ise esneklik azalıyor, vücudun dengesi bozuluyor, kişi düşme ve yaralanmalara açık hale geliyor, sindirim zorlaşıyor, akciğer kapasitesi düşüyor ve nefes almak zorlaşıyor. Tüm bu nedenlerden ötürü postür bozukluklarının nedenlerini belirlemek, önlemek ve iyileştirmek gerekiyor.

ÇOCUKLARI BİLGİLENDİRİN!

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımızın oturma süreleri uzadı, yanlış oturuş ve yanlış duruşa bağlı problemler artmaya başladı. Özellikle pandemi gibi bir süreç yaşayan, uzun süre evde kalan ve kasları zayıflayan hatta kilo alan çocuklarımızda bu problemler genellikle sırt ağrılarına sebep olabiliyor. Yanlış postür, kemik gelişimleri tamamlanmadığı için hızla büyüyen çocuklarımızın omurgalarında skolyoz, kifoz ve gevşek postür gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ayrıca çocukların okul dışında da tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanma süreleri uzuyor. Tüm bunlarla birlikte yapılan çalışmalar gelecek nesillerde başta boyun düzleşmesi olmak üzere birçok omurga ve kas iskelet sistemi probleminin artacağını gösteriyor. Çocuklarımıza bu konuyla ilgili açıklayıcı bilgiler vermek, egzersizi ve sporu hayatlarına dahil etmek, düzenli uyku ve iyi dinlenmenin önemini anlatmak ve çalışma hayatlarında ergonomik koşulları maksimumda sağlayabilmek çok önemli.

POSTÜRÜNÜZÜ KONTROL EDİN!

Kendinizi en rahat hissettiğiniz ayaktaduruş pozisyonunda, ayna karşısında kendinizi kontrol edin. Kulak memelerinizden başlayarak omuz başlarınızın, göğüslerinizin, leğen kemiklerinizin, diz kapaklarınızın seviyelerini gözlemleyin. Çocuklarınızın ve yakınlarınızın da önden, yandan ve arkadan vücut simetriğini kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir asimetri görürseniz muhakkak öncelikli olarak bir hekime danışın. Bilinçsiz spor veya egzersiz yapmanın fayda sağlamayacağı gibi zarar da verebileceğini unutmayın.

DOĞRU POSTÜRE NASIL ULAŞIRIZ?

Doğru postüre ulaşmanın birçok yolu var. Fizik tedavi, mat pilates, reformer pilates, yoga, yüzme ve çeşitli sporlar önermek mümkün. Kliniğimizde bu anlamda sağladığımız hizmetler mat pilates, reformer pilates, yoga ve çocuk yogasıdır. Pilates, kasları esneterek güçlendiriyor ve bu sayede 10 seans gibi kısa bir sürede postürünüzde dışardan fark edilebilir pozitif bir etki görebiliyorsunuz. Nefesi odağınızda tutarak denge, konsantrasyon ve koordinasyonu geliştirebiliyorsunuz. Reformer pilates ile belirli ağırlıklara direnç göstererek vücudu daha aktif bir şekilde çalıştırıyorsunuz. Pilates, vücudun hizalanması ve merkezleme konusunda şüphesiz en iyi egzersiz biçimi olduğundan postür için de yapılabilecek en iyi egzersiz sistemidir. Yoga, içinde meditasyonu da barındıran hareketler bütünü. Sadece hareketler olarak ele alırsak her anlamda faydalı egzersizler içerdiğini görmek mümkün. Yoga; fiziksel, zihinsel ve ruhsal farkındalık sağlayan bir yöntem. Stresi azaltmanın da postürünüze olumlu etki yaratacağını düşünürsek, yoga da bu anlamda iyi bir tercih olacaktır.

HARİKA BİR SONUÇ

Yaz tatilinde kliniğimize başvuran 16 yaşındaki Elif T. ile 12 seans çalıştık. Kifotik bir postürü olan Elif, kasları zayıf olduğu için sırt ağrıları yaşamaya başlamış ve fizik tedavi hekimine başvurmuş. Yapılan muayene ve görüntüleme sonucu omurgada 44 derece eğrilik saptanmış. Okullar açılana kadar haftada iki gün kliniğimize gelen Elif, diğer günler ise verilen ev egzersiz programını düzenli bir şekilde uyguladı. Bizim yönlendirmemiz, annesinin de bu konudaki özeni ve dikkatiyle 1,5 ay gibi kısa bir sürede dışardan görülebilir harika bir sonuç aldık. Yaptığımız egzersizlerle daha kuvvetli karın ve bacak kaslarına, daha esnek bir bedene ve daha dik bir omurgaya sahip oldu. Sonuç olarak eğriliği 30 dereceye düşürmeyi başardık. Oluşturduğumuz egzersiz programıyla düzenli olarak egzersizlerini yapmaya devam ediyor. Kendisini, tedaviye katılımı ve güzel sonucu için tebrik ediyoruz.

 

İLETİŞİM:

VİTA KLİNİK

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Papatya Sokak Dostluk 11 Apt. No: 4/A İzmit/ KOCAELİ

Telefon: 0 538 415 31 83

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.