29-03-2024 09:54

Mutfakların lezzetli minikleri; Mikro filizler

2020-11-30    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-11-30
.stripslashes($urun->baslik).

Uzunca bir süre önce hayatımıza girmiş olmalarına rağmen şu sıralar sıkça duymaya başladığımız mikro filizlerden bahsedelim biraz. Malumunuz, sağlıklı beslenme isteği, farklı vitamin, mineral ve protein kaynakları arayışını da beraberinde getirdi. Sebze ve meyve reyonlarında o çok bildiğimiz ürünlerin yanına farklı, hatta ismini çok az duyduğumuz ürünler eklendi. Bu ürünlerin hayatımızdaki önemi de giderek artmaya başladı. Bunlardan biri de mikro filizler...

Mikro filizler o küçücük, şirin görüntüleriyle, boylarından büyük faydalarıyla sık sık tüketilmeye başlandı bile. Evde de yetişebilen mikro filizlerle ilgili tüm merak edilenleri biraz mercek altına alalım öyleyse.

★ ★ ★

Tohumlardan filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ‘mikro filiz’ deniliyor. Öyle minicik göründüklerine bakmayın, büyüklerinden 9 kat daha fazla vitamin, mineral hatta protein bulunduranları var. Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da turp otu, mor lahana gibi farklı sebzelere kadar pek çok ürünün mikro filizi üretiliyor ve afiyetle tüketiliyor.

İlk kez Çin’de tüketilen bu yeşillikler olgun haldeki yeşil bitkilerden ve sebzelerden çok daha fazla oranda vitamin ve mineral içeriyor. Bitkilerin ilk hali olduğu için tüm besin değerini içinde barındırıyor. Kötü kolesterol düzeyini düşürebiliyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. İçerisinde bulunan ve yüksek polifenol içeren antioksidanlar sayesinde alzheimer hastalığına yakalanma riskini de en aza indiriyor. Kan şekerini dengede tutuyor, özellikle diyabet hastalarının kullanması öneriliyor. Cildi güzelleştiriyor, vücudun daha enerjik ve sağlıklı olmasına katkı sağlıyor. Bunlar mikro filizlerin yararlarından sadece birkaçı.

★ ★ ★

Marketlerde bulunan ya da internet siteleri üzerinden satışı gerçekleştirilen mikro filizleri evde yetiştirmek de mümkün. İhtiyacınız olan şey; iyi kalitede, organik yapısıyla oynanmamış tohumlar, yine iyi kalitede toprak, ekmek için kaplar ve gün ışığı. Elinizdeki tohumları toprağın içerisine belli aralıklarla, toprağın dibinde kalmayacak şekilde ekin, ardından sulayın. Tohumlarınızı güneş ışığına maruz bırakmamaya özen gösterin. Bu yüzden saksınızın ya da ektiğiniz kabın üzerini kapatın ve gün ışığı almayan gölge bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde daha hızlı çimlenecektir. Her gün sulamayı ve nemli bırakmayı da ihmal etmeyin. Tohumlarınız çimlendikten sonra üzerini açın ve gün ışığı alan bir yere koyun. İki günde bir de sulayın. Ektiğiniz tohumlar uygun şartlar sağladığında 7-14 gün içinde mikro filizlere dönüşecektir.

Filizleriniz hazırsa bunlarla ne tür yemekler yapabileceğinize odaklanın artık. Özellikle eve kapanmaların çoğaldığı bu dönemde mutfağınıza hem renk katmak hem vitamin depolamak hem de bol süslü yemekler yapmak için mikro filizler çok ideal. Ben de beğendiğim ve severek tükettiğim mikro filizli salata tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Basit ama lezzetli ve doyurucu. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

MİKRO FİLİZLİ SALATA

 

Malzemeler

• 40 gr maş fasulyesi filizi

• 20 gr buğday filizi

• 4-5 yaprak marul

• 4-5 dal dereotu

• 4-5 dal maydanoz

• 1 adet salatalık

• 1 adet domates

• 7-8 adet fındık

• 1 dilim kırmızı soğan

• Bir avuç soya filizi

• 1 adet haşlanmış yumurta

• 1 çorba kaşığı lor (keçi peyniri)

• 1/2 limon

• Deniz tuzu

• Zeytinyağı

 

Yapılışı

Domates, salatalık, maydanoz, dereotu ve marulu doğrayıp, diğer malzemelerle karıştırın. Süslemeyi de kendi zevkinize göre yapın.

NASIL ARANDI: #serkan yeşildağ # gurme # yazar # yemek # lezzet # mikro filiz # mikro filizli salata # kocaeli # köşe yazarı #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.