01-05-2025 00:08

Migren, botoksla tedavi edilebiliyor

2019-02-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-02-07
.stripslashes($urun->baslik).

Genç-yaşlı veya kadın-erkek, toplumda en çok görülen sağlık şikayetlerinin başında baş ağrısı geliyor. Görülme sıklığı bugün yüzde 90’lara kadar ulaşmış durumda olan baş ağrısını yaşamayan neredeyse yok gibi. En fazla rastlanan baş ağrısı türlerinin migren ve gerilim tipi ağrılar olduğunu belirten Acıbadem Kocaeli Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. S. Destan Bünül, özellikle kronik migren tanısı alan hastalarda botoksun ‘kurtarıcı tedavi’ olduğunu ancak rebound baş ağrısı görülenlerde de etkili sonuçlar alındığını belirtiyor.

Migren ağrısı genellikle tek taraflı, zonklayıcı, bulantı ve kusmanın da eşlik edebileceği, nispeten şiddetli bir ağrı. Bazı migren hastalarında ağrı öncesinde veya ağrıyla birlikte çeşitli görme bozuklukları da ortaya çıkabiliyor. Bu duruma ‘auralı migren’ adı veriliyor. Migren hastalarının çoğu ataklar süresince ışıktan, sesten ve bazı kokulardan rahatsız oluyor. Bazen ataklar halinde gelebilen ağrılar 4 saatten 72 saate kadar sürebiliyor ve hastayı oldukça yıpratıyor.

Migren tanısı alan ve bu ağrıyı sık sık yaşayan kişilerin, çoğu zaman ağrı nedeniyle işlerini yapamaz hale geldiklerini söyleyen nöroloji uzmanı Dr. S. Destan Bünül, en fazla iş gücü kaybına sebep olan hastalık olarak kabul edilen migrenin görülme sıklığının yüksek olduğuna da dikkat çekiyor. Ülkemizde her 100 kişiden 16’sı migren tanısı alırken, her 100 kişiden 2’si de kronik migren hastası durumunda. Yani ayın en az yarısını baş ağrısı ile geçiren ve bu ağrıları en az 3 ay yaşayan hastalar var. 

 

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kronik migren kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık. Bu hastalar günlerinin çoğunu baş ağrısıyla geçiriyor, çok sık ağrı kesici ilaç kullanmalarına rağmen genelde fayda göremiyor. Migren tedavisinde atak dönemleri için farklı, önlemek için farklı olmak üzere çok çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Ancak kronik migren tanısı alan hastalarda ilaçlar etkisiz kalıyor ve bir süre sonra ‘baş ağrısını dindirirken ortaya çıkan baş ağrısı’ olarak tanımlanabilecek bir kısır döngüye giriliyor. Ayrıca kontrolsüz ilaç kullanımı da kronik migren tedavisini zorlaştıran etkenlerden biri.

Migren botoksunun 15 dakikada uygulanabilen oldukça etkili bir yöntem olduğunu dile getiren Dr. Bünül, bu tedavinin özellikle kronik migren tanısı alan hastalarda etkili olduğunu vurguluyor. Ayrıca aşırı ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ve ‘rebound’ adı verilen baş ağrılarına karşı etkili sonuçlar alındığının da altını çiziyor. Poliklinik şartlarında yapılan kolay bir işlem olan migren botoksunda, PRIEMPT protokolüne göre alın bölgesi, şakaklar, ense ve boyunun da dahil olduğu 31 ayrı noktaya botoks işlemi uygulanıyor. Uygulama, ağrıyı algılayan sinir uçlarındaki kimyasal ileticileri bloke ediyor. Bu kimyasal ileticiler bloke olduğunda ağrı meydana gelmeden önlenmiş oluyor. İşlem sonrası günlük hayatına devam edebilen hasta 10 gün içinde tedavinin etkilerini görmeye başlıyor.

Bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntem olan migren botoksu, ağrı sıklığında ve şiddetinde yüzde 70 oranında azalma sağlıyor. İlk yıl 3 ay arayla, yılda 4 kez uygulanıyor ve ilerleyen dönemde giderek sıklığı azaltılıyor. Ülkemizde 2011 yılından bu yana uygulanan migren botoksu, kronik migren hastalarının dörtte üçünde etkili sonuç sağlıyor. Dr. S. Destan Bünül, bu yöntemin gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar ile çocuklarda uygulanmadığına da dikkat çekiyor. 

NASIL ARANDI: #migren # nöroloji uzmanı destan bünül #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.