20-04-2024 12:59

Lateral Epikondilit: Tenisçi dirseği hakkında merak edilenler

2020-08-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-08-06
.stripslashes($urun->baslik).

Yazan: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Rabia Terzi

 

Lateral epikondilit, halk arasında ‘tenisçi dirseği’ olarak bilinen ve dirsek ekleminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Dirseğin dış kısmına yapışık, el bileğini geriye doğru çeken kaslarda, tekrarlı zorlayıcı hareketlere bağlı olarak gelişen küçük yırtıklar ve dejeneratif değişiklikler sonucu meydana gelir. Sıklıkla 30-50 yaş arası kadınlarda ve dominant elde görülmektedir.

Ön kolun tekrarlayıcı rotatuar hareketlerini, el bileği fleksiyon ve ekstansiyonunu içeren aktivitede bulunanlar veya mesleği gereği bu hareketleri sık yapan tenis, squash ya da golf oyuncusu, marangoz, duvarcı, kemancı, ev kadını, diş hekimi, cerrah olan kişiler, lateral epikondilit oluşumuna yatkındır. Lateral epikondilit bir kez geliştiğinde iyileşmesi güçtür, tedaviye başvurmaksızın seyre bırakıldığında 6 aydan 24 aya kadar kronik hal alabilmektedir. Özelikle Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu süreçte zorunlu olarak eve kapanan kadınlarda çok sık rastladığımız lateral epikondilit, oluşturduğu ağrılar nedeniyle yaşam kalitesini de olumsuz etkiler.

Genellikle objeleri taşıma ve kaldırma sırasında dirsekte hissedilen ve bileğe doğru yayılan bir ağrıdan şikayet edilmektedir. Bu durum tek bir zorlayıcı hareket sonrası oluşabileceği gibi uzun süreli zorlayıcı hareketlerde 1-2 gün sonra da başlayabilir. Önemli olan kişinin ağrıyı hissettiğinde erkenden uzman bir kişiye başvurmasıdır. İlk başlarda düşük seviyede olan ağrı kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmezse, artarak kişinin el bileğiyle yaptığı el sıkışma ya da anahtar çevirme gibi basit hareketleri imkansız hale getirebilir. Bir de üzerine kas kuvveti kaybı eklendiğinde, hayat daha da zorlaşabilir.

 

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Lateral epikondilitte, kişinin hikayesi, spor geçmişi, ağrının oluş şekli değerlendirilmelidir. Tanıda fiziki muayene en değerli yöntemdir. Ayırıcı tanı için X Ray, MRG, EMG, ultrason gibi testler kullanılabilir. Tedavide ilk seçenek konservatif tedavi yöntemleridir. Lateral epikondilitli hastaların tedavisinde amaç inflamasyonun kontrolü, iyileşmenin tetiklenmesi, agreve eden kuvvetlerin baskılanması ve yumuşak doku esnekliğinin arttırılmasıdır. Erken süreçte istirahat, soğuk uygulama, spora ara verme gibi yöntemlerle hastalık sakin bir hale getirilebilir.

Tekrarlı ve zorlayıcı hareketlerden kaçınma, spor öncesi iyi ısınma gibi önlemler alınmalıdır. Dirseklik kullanımıyla da zedelenmiş bölgeye binen yük azaltılmalıdır. Lateral epikondilit tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Elektroterapi, ultrason, laser, ESWT, masaj uygulamaları, soğuk uygulama, manipülasyon ve mobilizasyon, bantlama, germe ve güçlendirme egzersiz programıyla problem kontrol altına alınabilir. Dirençli vakalarda lokal enjeksiyonlar uygulanabilir. Lokal enjeksiyonlardan steroid, lokal anestezik, ozon enjeksiyonları, PRP (Tombositten zengin plazma), nöral terapi, akupunktur, proloterapi uygulamaları en sık tercih edilen tedavi yöntemleridir. Konservatif tedaviye rağmen 6 aydan uzun süren vakalarda cerrahi seçenekler gündeme gelebilir.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan Mah., Şehit Ali İhsan Çakmak Sokak, Nazer Inn İş Merkezi, No:46/7, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 542 520 00 15

Instagram: doc.dr.rabiaterzi

www.drrabiaterzi.com

NASIL ARANDI: #rabia terzi # doçent # doktor # fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı # tenisçi dirseği # kocaeli # tedavi #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.