İzmit Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, KOİDER ve KOÜ GGK tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ‘Mevzu Kadınsa’ isimli bir panel gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, KOİDER Başkanı Nilgün İrteni Yılmaz, Güntülü Yalçın, Schneider Elektrik’te çalışan elektrik mühendisi Bihter Ünlüsoy, pilot Elif Güveyler, ceo Deren Kemal Tangur ve akademisyen Asil Özbay katıldı.
Mevzu Kadınsa paneli saygı duruşunda bulunulması ve sonrasında İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan KOÜ GGK Başkanı Mustafa Kapkaç “Bu organizasyonu düzenlemek için çok çalıştık. Geçtiğimiz süreçte Fikir kampı adına bir yarışma düzenledik ve büyük bir gelişme sağlandı. Şuanda kulüp olarak 20 farklı üniversiteyle birlikte gerçekleştiriyoruz. Mevzu kadınsa etkinliğini düzenleyen komisyonuma ve bize destek veren herkese teşekkür ederim. Başta annem olmak üzere tüm kadınların kadınlar günü kutlarım” dedi.
Kapkaç’ın ardından KOİDER Başkanı Nilgün İrteni Yılmaz kürsüye çıktı. Yılmaz “Genç girişimci arkadaşlarımız canla başla efor sarf ettiler. Başta Başkan Mustafa Kapkaç ve tüm arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Kadınlar üretime ve yönetime katıldığında ülkenin kalkınmasında çok büyük rol oynamaktadır. Tüm dünyada toplam yetenek havuzunun yarısını oluşturan kadınların potansiyelini ortaya koyamaması küresel bir kriz oluşturmaktadır. Ülkemizde 15-64 yaş aralığında kadınların yüzde 34’ü çalışmaktadır. Yapılan araştırmalar 2025 yılına kadar bu oranın yüzde 64’e taşınması hedefleniyor. Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 20 artması hedeflenmektedir. 2005 yılından bugüne kadar 4.7 milyon kadının iş hayatına katıldığını görüyoruz. KOİDER olarak kadınların sosyal, ekonomik ve kişisel olarak gelişmelerini istiyoruz. Kocaeli Üniversitesi’nin başarılı kadınları bir araya getirmesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz. Herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
KOİDER Başkanı Yılmaz’ın ardından Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir konuştu. Candemir özgeçmişinden bahsederek konuşmasına başlayarak “Kocaeli Barosu’nda stajımı tamamladıktan sonra çocukluk hayalim olan avukatlığa başladım. Bu meslek bana adalet ve vicdan duygusunun sağlamada topluma araç olmama vesile oldu. Demokratik kitle örgütlerinde aktif rol aldım. Kocaeli Barosu’nun 2018 yılında gerçekleştirilen genel kurulunda hukuk devletinin adalet, demokrasi, hak ve özgürlükleri savunabileceğim ve kurumsal olarak mücadele edeceğime inandığım Kocaeli Barosu’nun başkanı oldum” ifadelerini kullandı.
Candemir konuşmasının devamında “Türkiye’de bulunan tüm barolarda başkan olan 5 kadın Baro başkanından biriyim. Dünyada kadınların iş hayatına dahil olmasına baktığımızda nüfusa paralel olarak arttığını görüyoruz. Türkiye koşullarına baktığımızda kadınların eğitim seviyesi arttıkça kadınların iş hayatına katılımının arttığını görüyoruz. Kadınlar sınırlı alanlarda siyaset yapabiliyor. TBMM’de bizi temsil eden kadın sayısı dikkate alındığında çağdaşlaşma anlamında iyi bir sınav verebilmiş değiliz. Dünyada medeni olduğunu iddia eden kadınlardan önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiş ülkenin kadınlarıyız. Ancak bunu hiçbir alana yansıtamıyoruz. Toplumun eğitim seviyesi bunda önemli bir rol oynuyor. Biz pozitif ayrımcılık değil fırsat eşitliği istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı sosyal ve ekonomik alanda alacağı rolün kamu politikalarının toplumsal eşitliğe kavuşturacak günlere ulaşmayı diliyorum. Hepinizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
KOÜ Genç Girişimciler Kulübü Başkanı Mustafa Kapkaç, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir’e teşekkür plaketi takdim etti.
Candemir’in ardından gezgin Güntülü Yalçın sahneye çıktı. Yalçın “26 yaşındayım. İlk yola çıktığımda 17 yaşındaydım. Dağcılık Federasyonu’nun verdiği eğitimlere katıldıktan sonra dağcılık yapmaya karar verdim. Gezmeyi yeni yerler görmeyi yeni insanlar tanımayı çok seviyorum. Yollarda bambaşka yepyeni hikayeler öğreniyorsunuz. Çoğunlukla Güneydoğu’da geziyorum. Çoğu insan bana oralara giderken ‘Korkmuyor musun’ diye soruyorlar. Korkmuyorum. Yurtdışında da 36 ülkede gezdim.” dedi.
Seyahat ettiği yerlere nasıl ulaştığını anlatan Yalçın “Tüm gezilerimi otostopla yaptım. Bloglarda otostopla gezen kadınları gördüm. İlk otostopla gezimi Karadeniz’e yaptım. Annem yabancı olduğu için daha öncesinde de yurtdışına çıkıyordum. Babam Yozgatlı, annemse Çinli. Annem ve babamda gezmeyi çok seviyorlar. Üniversiteyle birlikte gezme merakım daha da arttı. Otostopla gezerken korkmuyor musun diyenler oluyor. Ben bir arabaya binerken ne kadar korkuyorsam, beni arabasına alacak olan insan da korkuyor. Bu korku karşılıklı oluyor. İnsanın içindeki iyi niyeti neyse karşısına çıkan insanlarda da aynı iyi niyet oluyor. Ben insanlara bu şekilde güveniyorum. 5 yıldızlı bir otele gidip havuza girmektense farklı yerlere gitmeyi tercih ediyorum. 8 yıldır Türkiye’yi geziyorum. Oldukça uzun bir zaman olmasına rağmen Türkiye’de daha gezeceğim çok yer var” ifadelerini kullandı.
KOÜ Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panel diğer konukların konuşmasıyla devam etti.
NASIL ARANDI: #İzmit Belediyesi # Kocaeli Üniversitesi # Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği # KOÜ Genç Girişimciler Kulübü # Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir # KOİDER Başkanı Nilgün İrteni Yılmaz # KOÜ #