19-04-2024 14:04

İhsaniye’nin sultanları

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/01/2022
Hiç kimsenin beklemediği bir performans sergileyen ve seneye 1. Lig’e yükselme ihtimali bulunan Cadence Gölcük İhsaniye Spor’un hedefi, voleybolda Kocaeli’nin bir numarası olmak
.stripslashes($urun->baslik).

Son yıllarda milli takımlar düzeyinde en başarılı olduğumuz branş bana göre tartışmasız kadın voleybol. Giovanni Guidetti’nin 2017 yılında milli takımın başına geçmesiyle birlikte başarı grafiğimiz de hızla arttı ve Temmuz 2021 tarihi itibariyle FIVB’in (Dünya Voleybol Federasyonu) yayınladığı listede 4. sıraya yükseldik.

2003 yılında düzenlenen Avrupa şampiyonasındaki üstün performansları nedeniyle TRT spikerleri tarafından ‘Filenin Sultanları’ olarak anılan kadın voleybolcularımız, ülke çapında voleybola ilgiyi ve voleybola başlayan sporcu sayısını da artırdı.

‘İlimizde voleybolla ilgili durum nedir?’ diye baktığımızda pek iç açıcı görünmüyor. Sultanlar Ligi ve Kadınlar 1. Ligi’nde maalesef ilimizden bir takım yok. 2. Lig’de ise 2 takımımız bulunuyor: Cadence Gölcük İhsaniye Spor ve İzmit Spor.

İzmit Spor çok genç ve tecrübesiz bir kadroyla ligde son sırada bulunurken, belde takımımız Cadence Gölcük İhsaniye Spor hiç kimsenin beklemediği bir performans ortaya koyuyor. 2. Lig play off adaylarından Cadence Gölcük İhsaniye Spor’un seneye 1. Lig’e yükselme ihtimali var.

Biz de bu ayki spor köşemizde, kısıtlı imkânlara sahip bir belde takımının başarı hikâyesini anlatalım istedik. Sporu sadece başarıya, kazanmaya endekslemeyen bir yönetim anlayışına sahip Cadence Gölcük İhsaniye Spor’un 2. başkanı Zafer Kanpara ve hem voleybol şube sorumlusu hem de antrenörü Merve Bayar Özdek ile yaptığımız röportajı keyifle okuyacaksınız.

Zafer Bey, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Zafer Kanpara: 1974, Gölcük doğumluyum. 1989 senesinde İhsaniye’ye taşındım. 1989’dan 2002’ye kadar İhsaniye Spor’da futbol oynadım, kaptanlık yaptım. 2014 yılından beri de 2. başkan olarak kulübümüze hizmet etmekteyim.

Kulübün geçmişinden biraz bahseder misiniz?

Zafer Kanpara: Kulübümüz 1959 yılında köyümüzün ileri gelenleri tarafından kurulmuştur. Eskiden kulüp bazında federe olmak daha zormuş, birkaç branşta faaliyet göstermeniz gerekiyormuş. Bu nedenle faaliyete erkek futbol, erkek masa tenisi ve erkek voleybol olarak başlanmış. Türkiye’de malum futbol çok daha popüler olduğundan, kulübümüz zamanla diğer branşlarda faaliyetlerine son vererek, sadece futbol kulübü olarak devam etmiş.

Kadın voleybol takımı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Zafer Kanpara: 7 sene önce Serkan Başoğlu başkanlığında yönetime gelmemizle birlikte değişiklik yapma ihtiyacı hissettik. İhsaniye özellikle depremden sonra çok göç aldı, nüfusumuz arttı. Fark ettik ki İhsaniye’de erkekler için spor yapabilecekleri her türlü kulüp ve imkân var. Biz kızlarımız için bir şeyler yapalım istedik. Halkımız, kızların spor yapması konusunda biraz tutucu, öncelikle bunu kıralım, kızlarımızı spora teşvik edelim diye düşündük.

Sonrası nasıl gelişti? Bugünlere nasıl geldiniz?

Zafer Kanpara: 2014 yılında Nida Yazıcıoğlu ve Adem Özler hocalarımızla birlikte çalışmaya başladık. 2016 yılında Merve Bayar Özdek hocamızın da aramıza katılmasıyla güzel bir ivme yakaladık. Merve hocamızı ilk seçimde yönetime aldık. Hem yönetici hem de antrenörlük yapmaya başladı. 2017 yılında bölgesel lige katıldık. İlk katıldığımız sene 2. olduk. 2. Lig’e yükselemedik ama kulübümüze federasyondan 2. Lig’de oynamamız için özel bir davet geldi. Ekonomik olarak gücümüz olmamasına rağmen bu daveti kabul ettik. Çok mütevazı bir takım kurduk. Hakkı Aydoğan bize çok yardımcı oldu, takımımızın antrenörlüğünü üstlendi. Adem Özler ve Merve Bayar Özdek hocalarımız da yardımcı antrenör olarak takımızı çalıştırmaya başladı. Mütevazı bir takım olduğumuz için ligi sonuncu bitirdik ancak ligden bir takım çekildiği için ligde kaldık. Daha sonra her sene üstüne koyarak bugünlere geldik. Bu sene de takımımızın baş antrenörlüğüne 4 senedir yardımcı antrenör olarak görev yapan Aynur Ünal Aydoğdu’yu getirdik. Yardımcı antrenörlerimiz de daha önce bizde oyuncu olarak görev yapan Gülgez Hasret ve yönetim kadromuzda bulunan Merve Bayar Özdek. Teknik kadromuza çok güveniyoruz, inanıyoruz ki takımı çok daha iyi yerlere getirecekler.

Merve Hocam sizi de tanıyalım kısaca.

Merve Bayar Özdek: 1991 İhsaniye doğumluyum. 12 yaşımdan 17 yaşıma kadar Değirmenderespor’da voleybol oynadım. Sakarya Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümü mezunuyum. 2015 senesinde hiç aklımda yokken Serkan Başoğlu ve Zafer Kanpara ağabeylerimin yoğun baskısıyla kendimi İhsaniye Spor’da antrenör olarak buldum. 6 senedir hem antrenör hem de yönetici olarak İhsaniye Spor’dayım. Burada olmaktan da çok mutluyum. Başkanımız Yücel Başoğlu ve Zafer Kanpara bizlere inanılmaz destek veriyor. Kulüp adeta 2. evim oldu.

Voleybol branşı olarak sadece A takım mı var? Alt yapı çalışmalarınız var mı?

Merve Bayar Özdek: Tabii ki var, alt yapı faaliyetleriniz olmadan sadece transferlerle bu liglerde kalıcı olmamız zor. Ben de zaten A takımı yardımcı antrenörlüğümün yanı sıra alt yapı antrenörüyüm. Şu anda A takımımızda kendi alt yapımızdan yetişen 4 oyuncumuz bulunuyor. Mini, midi, küçük, yıldız, genç ve A takım olmak üzere toplam 6 kategoride oyuncularımız var. Mini hariç diğer 5 takımımızla da maçlara çıkıyoruz.

Son olarak bundan sonraki hedeflerinizi sormak isterim?

Zafer Kanpara: Hedeflerimize geçmeden önce kısaca prensiplerimizden bahsetmek istiyorum. Biz kulüp olarak tabii ki her sene daha başarılı olmak istiyoruz ama hedefimiz salt başarılı olmak değil. Öncelikli amacımız İhsaniye’deki gençlerimizi spora yönlendirmek. Sağlıklı, mutlu, kendine ve ülkesine yararlı birer insan olmalarında küçük de olsa pay sahibi olmak istiyoruz. Çocuklarını spor yapmaları için bize gönderen, bize emanet eden ailelere karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz. Çocukların ve ailelerinin güveni, mutluluğu bizim için sportif başarıdan çok daha önemli. Yoksa bugün yener, yarın yenilirsiniz, bunlar sporun içinde olan olağan şeyler.

Diğer bir prensibimiz her şeyi devletten, belediyeden veya halkımızdan beklemiyoruz. Bizler de taşın altına elimizi koyuyoruz. Belediyemiz bize bir yer tahsis edip bina yapıyorsa biz de içini yapmaya gayret ediyoruz. Tüm ekonomik imkânlarımızı seferber ediyoruz.

Yeri gelmişken buradan teşekkür etmek istediğimiz birçok kişi var. Gölcük Kaymakamımız Sayın Cengiz Karabulut’a, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a, geçmiş dönem Gölcük Belediye Başkanımız Mehmet Ellibeş’e, Gölcük Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer’e, KASKF Başkanımız Murat Aydın’a teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bize güvenip çocuklarını emanet eden velilerimize ve İhsaniyeli hemşerilerimize de çok teşekkür ediyoruz.

Bir özel teşekkürümüz de 2 yıldır bize inanan ve isim sponsorumuz olan Cadence ailesine. Firma sahipleri Köksal Turan ve Güven Turan’a çok teşekkür ediyoruz. 

Gelecek hedeflerimize gelirsek; öncelikle kendi ayakları üzerinde durabilen bir kulüp olmaya çalışıyoruz. Tüm branşlarımızla birlikte çalışabileceğimiz bir tesisimizin olmasını istiyoruz. Bu konuda belediye başkanımız bize bir yer verdi. Bitirdiğimizde sadece sporcuların değil, genç-yaşlı tüm İhsaniye halkının yararlanacağı çok amaçlı bir tesis olacak. Burayı bitirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Tabii ki bir hedefimiz de prensiplerimizden taviz vermeden voleybolda Kocaeli’nin bir numarası olmak.

NASIL ARANDI: #ismailhakkıtimuçin #ihsaniyeninsultanları #cadencegölcükihsaniyespor #voleybol #sporköşe #sporköşeyazarı #sporcu #sağlık #zaferkanpara #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.