1 Anne 5 Soru köşemizin bu ayki konuğu, çiçeği burnunda bir anne olan Sema Başer. Sema Hanım, bir yandan Kordsa firmasındaki insan kaynakları uzmanlığı görevine devam ederken, diğer yandan Kartepe’deki evlerinde 10 aylık oğlu Osman Tuna’yı büyütüyor. Eğlenceli ama kuralları olan bir anne olduğunu ifade eden; bebeklerin ancak kurallar ve rutinlerle kendini güvende hissedeceğini düşünen Sema Hanım ile Osman Tuna’yı büyütürken dikkat ettiği noktalar konusunda konuştuk.
İlk üç dört ayı saymazsak (Osman Tuna çok gazlı ve kolik bir bebek olduğu için biraz endişeli ve telaşlı bir dönemdi) rahat, eğlenceli, sevgisini her ortamdan paylaşan ama kuralları olan bir anneyim. Bana göre kurallar ve rutinler bebeğe kendini güvende hissettiriyor; güven de anne-bebek arasındaki bağın sağlam olması için çok önemli.
En önem verdiğim konu, onu bir birey olarak görmek. ‘Bebektir, daha anlamıyor nasılsa’ diyerek onu ve isteklerini yok saymamak. Evet henüz konuşamıyor, kendini ifade edemiyor ama bence her şeyi kaydediyor. Her şeyi ona anlatıyorum, yaptığım şeyleri açıklıyorum ve anlamlandırması için zaman tanıyorum. Mutlu ya da mutsuz olduğu bir durumla karşılaştığımızda onun duygularını anladığımı söylüyorum ve onun yanında olduğumu hissettirerek duygularını yaşamasını sağlıyorum. Bir kural koyarken bunun sebebini ve yapılmazsa nelere yol açacağını anlatıyorum. Bence bu çok önemli. Genel olarak bebeklik dönemindeki en önemli gelişim faktörleri beslenme ve uyku. Gerçi bizim memleketimizde herkes çocuğun emmesiyle, yemesiyle ilgilenir; yemeyen çocuk kabul edilemez ama uyumayan çocuğa, ‘uykuyu sevmiyor bu!’ denir olay kapanır, uyumaması kabullenilir. Oysa bebekler uyanıkken gördükleri, tanıştıkları yeni şeyleri uykuda öğrenmeye ve pekiştirmeye devam ederler. Osman Tuna gaz ve kolik yüzünden uykusuz bir bebekti, bu problemleri bittikten sonra uykusunu düzene sokmak için Tevhide Dadı’dan profesyonel destek aldım. Bu süreçte uyku düzenini oluşturmanın yanı sıra kendimi ve oğlumu daha iyi tanıdım, birbirimizi tanıdık ve uyumlandık diyebilirim.
Osman Tuna daha pek aktivitelere katılabilecek yaşta değil ama dışarıda olmaktan ve gezmekte çok hoşlanıyor. Biz en çok sokaklarda, çayır çimende dolaşmaktan keyif alıyoruz. Osman Tuna doğduğundan beri oyuncak yerine doğal dokusu olan şeylerden, kapalı mekanlar yerine açık havadan, parklardan hoşlanıyor.
Vazgeçemediğim tek ürün, Amerika’dan getirttiğim gazlı bebekler için olan Little Remedies’in suyu ve damlası olmuştu. Hatta o dönem stok yaptım ve bizim gibi gaz sorunu olan bir bebek gördüğümde ya da duyduğumda, doktorlarından onay aldıktan sonra hemen annelere veriyordum. Cilt bakımı ve hijyen için Mustela’nın ürünlerini kullanıyorum ve çok memnunum. Osman Tuna henüz çok küçük, onun değişen ihtiyaçlarına göre de kullandığım ürünler günden güne farklılık gösteriyor.
Açıkçası hamilelik döneminden itibaren okuduğum birçok kitap oldu çünkü kendimi anneliğe hazırlarken eş-dost tavsiyesinden daha çok okuduklarımdan ve kendimce filtrelediklerimden öğrendim diyebilirim. Hamilelik döneminde okuduklarımdan Sharon Mazel, Heidi E. Murkoff’un ‘Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler’ isimli kitabı bence her hamile kadının başucu kitabı olabilir. Hatta şimdi bir sonraki kitapları olan ‘Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?’ ile devam ediyorum. Ay ay bebek gelişimi, beslenme, uyku, aktivite, sağlık gibi birçok başlıkta bilgiler mevcut. Anne olarak düstur edindiğim ve bildiğim doğruları yanlışa çeviren kitap ise Hal Edward Runkel’ın ‘Bağırmayan Anne Baba Olmak’ isimli kitabı. Hepimiz çocuklarımızı hayatımızın odağına koyuyoruz ve kendimizi ikinci plana atıyoruz. Bu da zaman zaman onlara karşı tahammülsüz olmamıza ve tonu daha yüksek iletişim kurmamıza sebep olabiliyor. Kitapta hayatınızın odağına kendinizi alarak, sakin, saygılı ve sevgili bir iletişimin yolu çok güzel vakalar ve örneklerle anlatıyor. Her anne babaya da okumasını öneririm. Bunun dışında bir eğitimci olması dolayısıyla hamile kalmadan çok önce programlarını takip ettiğim ve kitabını okuduğum Özgür Bolat’ı da unutmamak lazım. ‘Beni Ödülle Cezalandırma’, içindeki araştırmalardan fikir alarak dönüp dönüp okuduğum bir kitap.