28-03-2024 14:28

Evde kokoreç

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/05/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Mevsimlerden bahar, aylardan mayıs... En sevdiğim aydayız. Bahar demek; doğanın uyanışı demek, çiçek demek, böcek demek, kuzu demek, oğlak demek...

Biraz gaddarca gelebilir ama bu mevsimde kuzular çok lezzetlidir. Bol kekikli bir kuzu pirzolaya kim hayır diyebilir... Küşlemesi de insanın damağını çatlatacak cinstendir. Hele ki pişirmesini iyi bilen bir yer varsa, tadına doyum olmaz.

 

 

★★★

 

Bu aylarda insanın aklına bir de sakatat gelir. En başta da kokoreç. Sokaklar mis gibi kokoreç kokar. Taze ekmeğin içinde, kekikli, kimyonlu, acı biberli, nar gibi kızarmış kokorecin tadını anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum gerçekten.

Kokoreç, yapıldığı malzeme yüzünden pek çok kişinin özellikle de kadınların biraz uzak durduğu bir yemektir. ‘Nedir bu malzeme?’ diye soracak olursanız, kuzunun kalın ve ince bağırsağıdır. Önce şişe kalın bağırsak sarılır, üstü gömlek yağı ile örtülür, onun üstüne de ince bağırsak sarılır. Bu ince bağırsak ağzına henüz ot değmemiş kuzudan alınmışsa, lezzet doruklara tırmanır. En lezzetli bağırsaklar 6 aylık kuzulardan elde edilir. Yani tam bu aylardaki kuzulardan.

 

★★★

 

Kokoreç, Arnavut mutfağının, Balkan mutfağına armağan ettiği bir yiyecektir. Zaten adı da Arnavutça ‘kukureç’ sözcüğünden gelir. Bu isim, mısır koçanı anlamını taşır. Zaten nar gibi kızarmış kokoreçe bakarsanız onun gerçekten mısır koçanına benzediğini görürsünüz. Kokoreçle ilgili bu kadar bilgi yeter sanırım, bir de tadına bakalım. Bu ay sizler için evde de rahatlıkla yapabileceğiniz kokoreç tarifi vereceğim. Şimdiden afiyet olsun. 

 

KUZU KOKOREÇ

Malzemeler

• 250 gram kokoreç (yuvarlak)

• 2 adet domates

• 5 adet sivri biber

• 1 tatlı kaşığı kimyon

• 1 tatlı kaşığı kekik

• 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber

• 1 tatlı kaşığı tuz

 

Yapılışı

1,5-2 parmak kalınlığında yuvarlaklar halinde aldığınız kokoreçleri orta ateşte ısınmış tavaya atın ve 1-2 dakika sonra ateşi kısın. Her bir yüzü kendi yağında, 6-7 dakika pişsin. Daha sonra kokoreçleri kenara alın. Eğer tavada yağ yoksa bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin, ısıyı yükseltin ve minik küpler halinde kesilmiş domates ve biberleri soteleyin. Bu sırada bir kesme tahtası üzerinde, büyük bir bıçakla, kokoreçlerinizi kıyın. Domates ve biberler piştikten, suyunu da çektikten sonra kokoreçi ekleyin ve kavurun. Kavurmayı çok uzun tutmayın ki kokoreçler kurumasın. Birkaç dakika sonra baharatları da ekleyip, ateşten alın. Kokoreçleri tavadan aldıktan sonra aynı tavaya bir ekmek koyarak yağını çektirebilir ve sunumu da o ekmekle yapabilirsiniz. Tekrar afiyet olsun. 

 

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #serkan yeşildağ #yazar #köşe yazarı #yemek #kokoreç #ramazan #kocaeli #kuzu #oğlak #yemek tarifi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.