Sevgili okurlar, kliniğimize uzunca bir süredir bu yaş grubunun ebeveynleri; ‘sağlıklı beslenmiyor’, ‘günlerdir yemek yemiyor’, ‘kendini kilolu buluyor’, ‘zayıflamak için günlerce aç kalıyor’ şikayetiyle, ‘madem zayıflamak istiyorsun o zaman seni bir uzmana götürelim’ diyerek geliyor.
Bu durumdaki danışan sayımızın artması üzerine konuya dikkat çekmek istedim. Gelin, böyle bir durumda neler yapılması gerekiyor, çocuklar neden böyle hissediyor bir bakalım.
***
Sevgili okuyucular; ergenlik döneminde çocuklarda kendilerini beğenmeme, özgüven eksikliği, duygu durumlarını ifade etmede güçlük gibi problemler yaşanabilir. Bu dönemde çocuklarınızı, çocuklarınızın isteklerini iyi gözlemlemeniz gerekiyor.
‘Ne kadar zayıf olursam o kadar güzel olurum düşüncesi’ maalesef çocuklarımızda ciddi yeme bozukluklarına sebep oluyor. Bu yaş grubundaki danışanlarıma ‘Neden kilo vermek istiyorsun?’ diye sorduğumda, ‘Koreli kızlar 45 kg, bu kızlar gibi olmak istiyorum’ veya ‘Arkadaşlarım kilolu olduğum için benimle oynamak istemiyor’ ya da ‘Spor yaptığım takımda hocam beni kilolu olduğum için oynatmıyor’ gibi cevaplar alıyorum.
Bu konuşmalar yaşanırken çocuklar özendikleri kişi gibi zayıf olma düşüncesiyle çok mutlu ve heyecanlı oluyor, çevreden gelen ‘kilolusun, her şeyi yer bitirirsin’ ya da ‘kilolusun takımda oynayamazsın’ gibi olumsuz cümleleri aktarırken ise ağlıyor.
***
Psikolojik olarak zorlanmaları dolayısıyla kendilerince yemek yememe, çok fazla spor yapma, kalori takip etme gibi yöntemlere başvuruyorlar. Bu durumda gelen danışanlarıma sağlıklı beslenme eğitimi veriyorum. Öncelikle ‘Sağlıklı beslenme nedir?’ öğrenmesini, güzelliğin zayıflık olmadığını, sağlıklı beslenmenin hem büyüyüp gelişmesine hem sağlıklı kalmasına yardımcı olacağını anlatıyorum.Bu tarz ikna yöntemleri faydalı olmadığında, hala yemek yememeye devam ettiklerinde mutlaka bir psikolog veya psikiyatrdan destek almaları gerektiği konusunda aileleri özellikle uyarıyorum.
Sevgili okurlar; çocuklarınızda kötü beslenmeye bağlı fazla kilo problemi dışında zayıflamak için aç kalma, ‘daha güzel olurum’ düşüncesiyle yemek yememe gibi yanlış beslenme davranışları gözlemliyorsanız, bu durum ilerlemeden mutlaka bir beslenme uzmanından destek alın.
Çocukların çok özel bir hayal dünyasına ve hassas düşüncelere sahip olduklarını unutmayın. Çocuklarınızın yanında ‘çok kilo aldım çirkin oldum’, ‘hiçbir şey bana yakışmıyor’ gibi öylesine kurduğunuz cümlelerin onların dünyasında farklı şekillenebileceğini unutmayın. Çocuklarınıza diğer çocukların fiziksel özellikleriyle dalga geçmesinin komik olmadığını, birbirlerine bu konularda şaka yapmamaları gerektiğini anlatın.
Çocuklarınızı severken ‘tosunum’, ‘paşam’, ‘koca göbek’, ‘tontiş’ gibi sizler için sevimli gelen ancak onları incitecek hitaplardan kaçının. Toplum içinde çocuğunuzun kilosuyla ilgili şakalar yapmayın veya şikayetlerde bulunmayın. Çocuğunuzu diyetisyene getirirken, ‘kilo vermen lazım’ demek yerine, ‘Ailecek sağlıklı beslenme eğitimi alalım, sağlıklı beslenme nedir öğrenelim, bu yüzden diyetisyene gidiyoruz’ gibi daha yapıcı konuşmalar yapın.
Sevgili okurlar, psikoloji ile de çok bağlantılı olan bu yeme bozukluklarının artmaması için bilinçli ve dikkatli olmamız gerektiğini unutmayalım.
Yavuz Sultan Selim Mah. Mevlana Cad. No: 234-1 Körfez/Kocaeli
Tel: 0535 089 08 54
www.uzmandiyetisyenecemsahin.com
@diyetisyenecemsahin
NASIL ARANDI: #ecem şahin # diyetisyen # uzman # körfez # kocaeli # ergenlik # sağlık
Herkese merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu ay, diyet programımızı yaparken hepimizin zorlandığı nokta olan iştah kontrolü ve ani gelen yemek yeme ataklarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi biraz konuşalım…
Merhabalar sevgili Kocaeli Life okuyucuları… Bu yazımda hala devam eden sıcak günlerde serinlememizi sağlayacak, bizleri hafifletecek, benim de tercih ettiğim hem sağlıklı hem lezzetli bir beslenme şeklinden ve pratik, sağlıklı tariflerden bahsedeceğim.
Herkese merhabalar, sevgili Kocae Life okuyucuları… Bu yazımı, heyecanla beklediğim ve artık kliniğimizde de var olan ‘andulasyon teknolojisi’ne ayırıyorum. Birçoğunuzun duyduğu, hakkında bilgi sahibi olduğu andulasyon terapisi ne demektir, faydaları nelerdir birlikte bakalım.