Diş eti iltihaplanması, dünya üzerinde görülen en yaygın hastalıktır ve hasta tarafından fark edilebilen en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş eti kanamasının en sık nedeni, ağız hijyeni eksikliğine bağlı olarak gelişen ve diş yüzeylerinde biriken bakteriyel plaktır. Bunun yanında diş eti kanamasına; yanlış teknikle diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, uyumsuz dolgu ve protezler, diş çürükleri, travma gibi lokal problemler ya da vücudumuzla ilgili bazı hastalıklar ve durumlar da neden olabilmektedir. Bunlar arasında şeker hastalığı, lösemi, kan pıhtılaşma hastalıkları, vitamin eksiklikleri, gebelik ve ergenlik gibi hormonal değişikliklerin yaşandığı durumlar sayılabilir.
NE SEBEP OLUR?
Diş eti iltihaplanmasının, altta yatan nedene bağlı olarak diş eti kanamasına eşlik eden başka belirtileri de bulunmaktadır. Diş etlerinde şişlik ve kızarıklık, diş yüzeylerinde diş taşı birikmesi, diş etlerinde çekilme ve hassasiyet, kötü ağız kokusu, ağızda kötü tat ve iltihabın dişi çevreleyen kemikte kayıp oluşturmasıyla gelişen, dişlerde sallanma bunlar arasında sayılabilir. Diş eti kanaması, diş fırçalama veya sert bir yiyecek gibi bir uyaranla başlayabileceği gibi hastalığın daha şiddetli olduğu durumlarda kendiliğinden de gelişebilir.
TEDAVİ GECİKTİRİLMEMELİ
Hasta, diş eti kanaması ve yukarıda sayılan belirtilerin varlığında mutlaka bir diş hekimine başvurmalı ve muayene olmalıdır. Tedavi altta yatan nedene göre yapılmakla birlikte; diş taşı temizliği, ağız hijyeni eğitimi ve düzenli kontroller sıklıkla yeterli olmaktadır. Bunun yanında, dişleri saran kemiğin kaybı izlenen durumlarda daha karmaşık tedaviler de uygulanmaktadır. Hasta tarafından diş eti kanaması ve diğer belirtiler önemsenmediğinde ve tedavi geciktirildiğinde, diş etiyle sınırlı olan iltihap, dişi çevreleyen kemik ve ligament dokularına intikal etmekte; bu dokularda kayıp ve yıkım oluşturarak dişlerde sallanma hatta diş kaybına sebep olabilmektedir. Ayrıca, ilerlemiş diş eti hastalığı, genel sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir.
AĞIZ BAKIMINA DİKKAT!
Diş eti kanamasının durdurulması veya engellenmesinde en önemli adım, hastanın bireysel ağız bakımını düzenli ve özenerek yapmasıdır. Dişlerin günde 2 defa doğru teknik ve doğru fırçayla fırçalanması, diş arası temizliğinin diş ipi ve/veya ara yüz fırçalarıyla yapılması bakteriyel plak oluşumunu en aza indirgeyeceğinden, diş eti kanaması riskini de önemli ölçüde azaltacaktır. Bunun yanında fırçalama sonrası antiseptik ağız gargaraları ve ağız duşları yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Etkin temizlik amacıyla, orta sert manuel diş fırçaları tercih edilebileceği gibi otomatik diş fırçaları da kullanılabilmekte ve hekimler tarafından önerilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, sağlıklı ve dengeli beslenme, ağız kuruluğunu önlemek amacıyla sık su tüketimi, spor yapmak ve stresten uzak durmak, düzenli uyku, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların olmaması, tüm vücudu olduğu gibi ağız dokularını da olumlu yönde etkilemektedir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Diş eti kanamasının durdurulması ve diş eti iltihabının tedavisi amacıyla hekim tarafından yapılacak en önemli müdahale, bakteriyel plak ve diş taşının uzaklaştırılmasıdır. Hastaya, profesyonel ağız bakımı sonrası ağız hijyeni eğitimi verilmektedir. Hastalığın şiddetine göre gerekirse antibiyotikler, yumuşak doku lazerleri ve lokal antibakteriyel uygulamalar, bakteriyel yükü azaltmak amacıyla mekanik temizliğe yardımcı olarak kullanılabilir. Ağız hijyeni eğitimi; doğru diş fırçası ve diş macunu seçimi, doğru fırçalama tekniği, doğru diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımı, gerekli görüldüğünde dil fırçalama tekniğinin öğretilmesini kapsamaktadır. Fırçalama ve ara yüz temizliğine yardımcı olarak ağız duşu ve antiseptik gargara kullanımı faydalı olabilmektedir.
KONTROLLER ÖNEMLİ
Diş taşı temizliğini takiben üç gün içerisinde kanamanın durması veya azalması beklenmektedir. Bunun yanında uyumu bozulmuş dolgu ve protezlerin değişimi de yapılmaktadır. Hastanın ağız hijyenini ve diş etindeki iyileşmeyi takip etmek amacıyla tedavi sonrası haftalık, aylık ve yıllık kontroller planlanmaktadır. Özetleyecek olursak; diş eti kanaması, genel bir hastalık ve durumla ilişkili olabilmesi ve/veya diş kaybıyla sonlanabilecek diş eti hastalığının ilk ve hasta tarafından fark edilebilen en önemli belirtisidir. Bu nedenle önemsenmeli ve mutlaka bir diş hekimine başvurma sebebi olmalıdır. Altta yatan sebebin teşhisi sonrası, hekim tarafından yapılan tedavi planlaması sabırla tamamlanmalı ve kontrol seanslarına mutlaka gidilmelidir.
PremiumDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Adres: Merkez Mah. Donanma Cad. No:5 Gölcük/Kocaeli
Telefon: 0551.551 65 65
Instagram: premiumdentkocaeli
www.premiumdent.com.tr
NASIL ARANDI: #premiumdent # gölcük # diş hastanesi # diş # sağlık # cad cam # dolgu # diş tedavisi