20-04-2024 04:06

Çocukların Ağız Ve Diş Sağlığı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/08/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Çocuklarımızın diş sağlığı açısından neleri ihmal ediyoruz? Hangi basit tedbirlerle hayatları boyunca sağlıklı olmalarına katkıda bulunabiliriz? Doğumda bakterisiz olan çocuklarımızın ağzı, bizimle birlikte bakterilerle tanışır. Çocuğumuz büyürken emzik, kaşık gibi ağzına giren şeylerin temizliği, başkalarının ağzıyla kontamine olmaması çok önemlidir. Onların kendilerine has ağız floralarının oluşması, dişeti sağlığı ve çürük eğilimlerini etkiler. Biraz büyüyüp 2,5 yaşına geldiklerinde, çene gelişimi ve diş çapraşıklıkları açısından eğer varsa parmak emme, emzik kullanma alışkanlıklarının bırakılması gerekir. Bu konuda pedagog ve diş hekimi desteği de alınabilir çünkü artık diş hekimiyle tanışma zamanı da gelmiştir. 

DİŞ FIRÇASIYLA TANIŞMA

Çocuklarımızın bedenleriyle barışık olması ve öz bakım alışkanlıkları bebeklikte başlar. Bebeklikte çocuklarımızın dişlerini steril gazlı bezlerle temizleyebileceğimiz gibi onları iki yaşından sonra diş fırçasıyla tanıştırabiliriz. Bizim bedenimize nasıl baktığımızı gözlemlemelerinin yanı sıra kendileri de artık alışkanlıklarını edinmeye, diş fırçalamaya başlayabilir. Bu esnada diş hekimiyle tanışan çocuklar, diş hekiminin yaptığı bir takım basit koruyucu uygulamalarla dişlerini korurken; diş kontrollerine başlayarak sorunsuz bir diş sağlığı sürecini de başlatmış olur.  

SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Çocuklarımızın süt dişleri bir süre sonra düşmeye başlar ve bir dönem kalıcı dişlerle süt dişleri aynı anda ağızda bulunur. Süt dişleri, arkalarından gelen kalıcı dişlere rehberlik eder. Bu nedenle doğal düşme zamanlarına kadar ağızda kalmaları, kalıcı dişlerin sağlığı ve çene gelişimi açısından ‘yer tutucu’ olarak büyük önem taşır. Çocuklarımız da dişlerinden kaynaklanan konuşma, yeme ve görüntü bozukluklarından hoşlanmaz. Çürük süt dişi, kalıcı dişlerin çürümesine, iltihaba, arkadan çıkacak olan dişler için gerekli yerin korunamamasına sebep olur.

BESLENME ALIŞKANLIĞI

Çocuklarımız birey olana kadar onların yaşamına dair attığımız en önemli temellerden birisi de beslenme alışkanlıklarıdır. Karbonhidratın beslenme rejimindeki kontrolü ve karbonhidrat yeme sıklığı sistemik sağlıklarını etkilediği kadar dişleri açısından da önem taşır. Bir gün içinde karbonhidrat alım sıklığımız iki katına çıktığında çürük oluşum hızı da altı kata kadar çıkmaktadır. Beslenme alışkanlığı ve ağız tadı çocuklukta başladığından özellikle anaokulu ve okul dönemlerine geçişlerde bu alışkanlığın doğru oturmasında onlara yardım etmemiz gerekir. Unutmayın, onların büyüdüklerinde sahip olacağı güzel gülüşlerin temelini çocuklukta hep beraber atıyoruz.

DİŞ ETLERİ NEDEN KAŞINIR?

Çocuğunuz diş etlerinin kaşınmasından şikayet ediyorsa veya diş etlerinin tahriş olmuş, şişmiş veya iltihaplı olduğunu görüyorsanız, bu durumun birkaç nedeni olabilir. Bu nedenlere birlikte göz atalım...

• Alerjik reaksiyon

Diş etlerinde kaşıntı hissi genellikle hafif bir alerjik reaksiyonun işaretidir. Vücudunuzun bazı alerjenlere karşı spesifik olmayan bağışıklık tepkisi nedeniyle mevsim şartları, evcil hayvan, ilaç, gıda veya temas alerjilerinden kaşıntılı diş etleri ortaya çıkabilir. Bir alerjenle oral temas gerekli olmasa da çiğ meyve, sebze, kuruyemiş, tohum, baharat ve baklagiller yemek yaygın bir nedendir. Kaşıntılı diş etlerinin şiddetini önlemek veya azaltmak için olası alerjenlerden kaçının ve yiyecekleri yemeden önce pişirin.

• Şeker hastalığı

Vücudun iyileşme yeteneği, prediyabet nedeniyle tehlikeye girebileceğinden kırmızı, şiş, hassas ve/veya kanayan diş etlerini içeren diş eti iltihabı gelişebilir. Çocuğunuzun diş etleri kaşıntılı, hassas, kırmızı ve/veya şişse, bu prediyabet belirtisi olabilir. Prediyabet; vücut hücreleri, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insüline doğru tepki vermediğinde ortaya çıkar. Prediyabette kan şekeri seviyeleri normalden daha yüksektir ancak diyabet teşhisini garanti edecek kadar yüksek değildir. Çocuğunuzda prediyabet olduğundan şüpheleniyorsanız; çocuk doktorunuz veya birinci basamak doktorunuz kan şekeri düzeylerini kontrol ederek uygun bir teşhisi koyabilir.

• Süt dişlerinin çıkması

Genel bir kural, her 6 ayda bir yaklaşık 4 dişin çıkmasıdır. Dişler büyümeye başladığında diş etleri kaşınır ve/ veya şişer. Bu nedenle, çocuğunuzun 6 ay ile 3 yaş arasında, patlama sürecinde hassas, kaşıntılı diş etleri yaşaması muhtemeldir.

• Diş eti iltihabı veya dişlerde kalın- tı birikmesi

Çocukların ciddi bir diş eti hastalığına sahip olması sık görülmese de hafif bir diş eti iltihabı geliştirmeleri yaygındır. Diş eti iltihabına, yapışkan bir film (plak olarak adlandırılır) oluşturmak için diş- lerde biriken bakteri ve yiyecek artıkları neden olur. Film sertleştikçe tartar oluşturur. Bu durum diş etlerinin şişmesine, kızarmasına ve muhtemelen kaşınmasına neden olur. Türk Diş Hekimleri Birliği, gençlerin ergenlik döneminde diş etleriyle ilgili sorunlar geliştirmeye başlayabileceğini açıklıyor. Progesteron ve muhtemelen östrojendeki artış, diş etlerine kan akışında artışa yol açarak diş etlerini daha hassas hale getirir. Çocuğunuz hafif bir diş eti iltihabı geliştirirse, iyi ağız hijyeni ve diş temizliği ile tedavi edilebilir. Ancak durum kötüleşirse çocuklar için diş eti hastalığı tedavisi gerekebilir. Bu tedavi oral durulama, derin temizlik, antibiyotikler veya diğer ilaçları içerebilir.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.