28-03-2024 14:32

ÇİKOLATA KİSTİ HASTALIĞI (ENDOMETRİOZİS)

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/11/2021
.stripslashes($urun->baslik).

 

Endometriozis, halk arasında ‘çikolata kisti’ hastalığı olarak bilinmektedir. Üreme çağında her 10 kadından 1’inde görülür. Rahim içini döşeyen (endometrium) tabakanın rahim dışı organlarda yerleşmesidir. Rahim içini döşeyen tabaka; rahmin bir uzantısı olan tüplerde, yumurtalıklarda, rahim arkasındaki boşluklarda, idrar torbasında ve bağırsaklarda  bulunarak, şikayetlere yol açabilmektedir.

Rahim içini döşeyen endometriyum dokusu, rahim dışında bulunduğunda da vücutta salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarına tıpkı rahim içindeymiş gibi yanıt verir ve adet dönemlerinde bu hormonların kandaki değişimlerine bağlı olarak kalınlaşır, dökülür ve kanar. Fakat bu sefer vücuttan dışarı çıkabileceği bir yol olmadığı için bu kan endometriozisli dokunun olduğu yerde birikir, o bölgede ağrıya, yapışıklığa ve yangıya (inflamasyon) yol açar.

Eğer endometriyum dokusu yumurtalıklarda bulunur ve bir kist oluşumuna sebep olursa, bu kiste ‘çikolata kisti’ denir. Bu ismin verilmesinin sebebi kist içeriğinin kıvam ve renk olarak çikolataya benzemesidir.

Endometriyum dokusu rahim içindeki kas tabakasında bulunursa, bu duruma ‘adenomyozis’ adı verilir. Adenomyozis hastalığı sıklıkla endometriozis ile birlikte görülür.

Endometriozis hastalığının sebepleri günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Bunu açıklamaya çalışan birden fazla teori mevcuttur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Endometriozis (çikolata kisti) hastalığının belirtileri arasında en sık görülen durum pelvik (alt karın bölgesi) ağrıdır. Ağrı, farklı şekillerde kendini gösterebilir. Adet döneminden önce başlayabilir ya da adet döneminde görülebilir. Özellikle cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrılar olabilir. Bağırsak ve idrar torbası tutulumu olan hastalarda ise idrar yaparken ve büyük tuvalet sırasında şiddetli ağrılar olabilir.

Endometriozisli hastalarda ayrıca gebe kalmada zorluk görülebilir. Endometriozisin gebeliğe bir zararı olmaz. Gebelikte çoğu zaman endometriozise ait şikayetler azalır.

NASIL ANLAŞILIR?

Endometriozis (çikolata kisti) hastalığı tanısı; öncelikle hastalıkla ilişkili belirti ve problemlerin varlığına (adet döneminde ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kısırlık, ağrılı işeme ve dışkılama, rektal kanama vb.) bağlı olarak hekimin endometriozis hastalığından şüphelenmesiyle başlamaktadır.

TEDAVİSİ NASIL?

Endometriozis hastalığının evresi ve şiddeti tedavi yaklaşımını etkilemektedir. Tedavide belirleyici iki önemli faktör; ağrı ve gebe kalamama durumudur. Endometriozis tedavisinde medikal tedavi (ilaç kullanımı) ve cerrahi tedavi olmak üzere 2 temel yaklaşım vardır.

Ameliyatın (cerrahi tedavi) önerildiği hastalar;

• Özellikle belirli bölgede çok şiddetli ağrı, hassasiyet olması

• İlaç tedavisine yanıt alınamaması

• Gebe kalınamıyor ve endometriozisin bunun sebebi olduğu düşünülüyor ise

• Çikolata kisti içerisinde kötü huylu tümör olma ihtimali mevcutsa

Ameliyatın amacı, endometriozis ve skar dokularını çıkarmaktır. Ameliyatı takip eden birkaç ay içerisinde hastaların % 80-90’ında ağrı şikayetlerinde gerileme olacaktır.

Endometriozis ameliyatlarında daima laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih edilmelidir.

Ağrı şikayeti ön planda ise medikal tedavi de cerrahi tedavi de önerilebilir. Fakat tedavi için bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri cerrahi tedavinin ağrı için en etkin yöntem olduğudur. Burada kadının gebelik isteği ve yaşı önem kazanmaktadır.

NASIL ARANDI: #hasanterzi #köşeyazarı #köşeyazısı #sağlık #doçentdoktor #kadınhastalıkları #çikolatakisti #cerrahiişlem #ilaçtedavisi #endometriozis #uzman #doktor #sağlık #yaşam #kadın #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.