18-04-2024 05:19

Bir narsistin kurbanı mısınız?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/02/2023
Çevrenizden sık sık şu cümleleri duyarsınız: “Patronum tam bir narsist”, “Bir narsistle evliydim ve bugüne kadar hiç kendim için yaşamamışım”, “İnsanları öyle iyi manipüle eder ki buraya gelip kendini anlatsa, kesin ona hak verirsin.”
.stripslashes($urun->baslik).

Ne yazık ki narsistleri teşhis etmek zordur. Bir narsistle ilişki içinde olmak, ‘narsistik istismar sendromu’na yol açabilir. Bu, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyebilir, özgüvenine ve öz değerine zarar verebilir. Ne yazık ki narsistleri teşhis etmek zordur. Bir narsistle ilişki içinde olmak, ‘narsistik istismar sendromu’na yol açabilir. Bu, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyebilir, özgüvenine ve öz değerine zarar verebilir. Bugün size narsist kişilerin özelliklerini değil de daha çok ilişkide size neler yaşatabileceklerini ve hissettirebileceklerini anlatacağım.

İlk başlarda mükemmel bir ilişkiniz olduğunu düşündünüz

Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan insanlar, ilişkinin yoğun ve romantik olarak başladığı benzer kalıplara sahiptir. İlişkinin başlangıcında her şey kulağa çok harika gelir. Partnerinizi romantik, sadık, nazik ve cömert görürsünüz. Dikkat, nezaket ve sadakat yağmuruna tutulursunuz ve bir tuzak gibi sert ve hızlı bir şekilde aşık olursunuz. Sonunda herkesin istediği peri masalı benzeri ilişkinin gerçekten mümkün olduğuna inanırsınız ancak yavaş yavaş her şeyin şov için olduğu ortaya çıkar. Aylar ya da yıllar geçtikçe sizi utandıran sözler, sizi aşağılayan sözcüklere dönüşür. Size sevgi ve şefkatle destek olan ve yağmur gibi övgü yağdıran kişi, hiçbir şeyi doğru yapamayacağınızı düşündüren birine dönüşmüştür.                                    

 

Her zaman yumurta kabukları üzerinde yürüyor gibi hissedersiniz

En yaygın narsistik kurban sendromu semptomlarından biri korkudur. Bu kişinin etrafında yumurta kabukları üzerinde yürüyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Her hareketinizi, kararınızı ve hatta söylediğiniz her kelimeyi izlemeye başladığından korkarsınız. 

Partnerinizin öfkesini tekrar tetikleyebileceğinizden endişelenirsiniz. Ne yazık ki, bir narsistle ilişkiniz varsa yumurta kabuğu üzerinde yürümek bile bir işe yaramayacaktır.

Bu kişi için ne kadar mükemmel olmaya çalışırsanız çalışın yine de onun hedefi olacaksınız. Narsistler strese girdiklerinde veya tetiklendiklerinde, sizi streslerini azaltmak için kullanabileceklerini hissederler. Tıpkı bir kum torbası gibi. İstedikleri kadar bağırabilecekleri, küçümseyebilecekleri ve suistimal edebilecekleri bir eşya…

 

Kendinizi savunmasız ve yalnız hissedersiniz

Bir narsistle ilişki içinde olmanın bir diğer özelliği de bu ilişkinin dışarıya yansımamasıdır. Narsistler manipülasyon ustalarıdır. Herkese mükemmel bir ilişkiniz olduğunu gösterebilirler. Başkalarına durumu bildirmeye çalışırsanız, bu kişiler eşinizin tarafını bile tutabilir. Bu, istismara uğrayan kişinin kendini yalnız hissetmeye başlamasına neden olabilir. Kimsenin size inanmayacağını düşündüğünüz için kendinizi soyutlamaya başlarsınız. Yavaş yavaş toplumdan uzaklaştıkça, narsist partnerinize karşı daha savunmasız hale gelirsiniz.Kapana kısılmış hissedersiniz ve içinde bulunduğunuz durumdan çıkış yolu olmadığına inanırsınız.

 

Güven sorunlarınız vardır

Bir narsistle ilişki içinde olmak, istismara uğrayan kişinin etrafındaki her şeyi sorgulamasına neden olacaktır. Size yaklaşmaya çalışan tüm insanlar bir tehdit gibi görünebilir. Niyetlerini, neden yanınızda olduklarını ve hatta nezaketlerini sorgulamaya başlarsınız. Aynaya bakamazsınız ve muhakemenize bile güvenmezsiniz. Size söylenen tüm sözler ve yaşadığınız duygusal tacizle kendinizi paramparça bulursunuz.

Kendinize zarar verici davranışlar sergilemeye başlarsınız

Duyduğunuz ya da söylediğiniz şeyler sizin gerçeğiniz olur. Partneriniz size iltifatlar ve tatlı sözler yağdırırsa, mutlu olursunuz. Peki, ya partneriniz bir narsist ise?

Ne kadar beceriksiz olduğunuza, en basit şeyleri bile yapamadığınıza, hiçbir değerinizin olmadığına dair sürekli söylenir. Sonra, bu sözleri kafanızda duyarsınız ve bunlar eylemlerinizde ve sözlerinizde somutlaşır. İstismara uğrayan kişinin duygusal dayanıklılığı düşükse, bu kişi narsist istismar sendromundan kurtulamaz.

Bazen hayatlarını sona erdirmek istedikleri noktaya kadar kendi kendilerini yok edebilirler.

 

Artık kendinizi tanıyamazsınız

Dikkat edilmesi gereken bir diğer narsistik istismar işareti, narsist partnerinizi memnun etmeye çalışırken kendinizi kaybetmenizdir. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek istediğinizde bu kişiler size izin vermez ve ilişkiniz yerine onları seçtiğinizi ima etmeye çalışır. 

Yanlış anlaşılmayı veya başka bir sorunu önlemek için yapmak istediklerinizi yapmazsınız. Bu zaten partnerinizin sizi manipüle etmeye çalışmasının başlangıcıdır. Yakında, yaptığınız her şey için partnerinizin onayına ihtiyaç duyacaksınızdır. Bu, benlik duygunuzdan şüphe duymanıza neden olur.

Aynaya bak. Hala kim olduğunu biliyor musun? Ne istersin? Seni ne gülümsetir? Hala eşinin dışında bir hayatın var mı? Kendini kaybolmuş veya boş hissediyorsan zaten kötü niyetli bir ilişkinin tuzağına düşmüşsün demektir.

Önümüzdeki sayıda narsist kişileri hayatımızdan nasıl çıkarabileceğimizi ve narsistlerin yarattığı aslında siz olmayan ‘o’ kişiyi nasıl değiştirebileceğimize değineceğim. Takipte kalın. Sevgiler.

 

REN PSİKOLOJİ

Yenişehir Mah. Konak Sok. No:9 Daire: 4 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0544.115 20 41

Instagram @renpsikoloji

NASIL ARANDI: #ren psikoloji # begüm seçil kandemir # kocaeli # kocaeli life # dergi # psikoloji # narsist

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.