25-04-2024 23:42

Ağız Sağlığının Önemi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/06/2022
Ağız sağlığınızın, genel sağlığınızla ilgili ipuçları sunduğunu veya ağzınızdaki sorunların vücudunuzun geri kalanını etkileyebileceğini biliyor muydunuz?
.stripslashes($urun->baslik).

AĞIZ SAĞLIĞI İLE GENEL SAĞLIK ARASINDAKİ BAĞLANTI NEDİR? 

Vücudun diğer bölgeleri gibi ağzınız da çoğunlukla zararsız olan bakterilerle doludur. Ancak, ağzınız sindirim ve solunum yollarınızın giriş noktasıdır ve bu bakterilerin bazıları hastalığa neden olabilir. Normalde vücudun doğal savunmaları, günlük fırçalama ve diş ipi gibi iyi ağız sağlığı bakımları bakterileri kontrol altında tutar. Bununla birlikte, uygun ağız hijyeni olmadan, bakteriler diş çürüğü ve dişeti hastalığı gibi oral enfeksiyonlara yol açabilecek seviyelere ulaşabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler ve antidepresan- lar gibi bazı ilaçlar tükürük akışını azaltabilir. Tükürük, yiyecekleri yıkar ve ağızdaki bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize ederek, sizi çoğalan ve hastalığa yol açan mikroplardan korumaya yardımcı olur. Çalışmalar, oral bakterilerin ve ciddi bir diş eti hastalığı (periodontitis) formuyla ilişkili iltihabın, bazı hastalıklarda rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Diyabet ve HIV ya da AIDS gibi bazı hastalıklar, vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltarak ağız sağlığı sorunlarını daha ciddi hale getirebilir.

AĞIZ SAĞLIĞINA HANGİ KOŞULLAR BAĞLANABİLİR?

Ağız sağlığınız aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara ve durumlara katkıda bulunabilir:

• Endokardit: Kalp odalarınızın veya kapaklarınızın (endokardiyum) iç astarının enfeksiyonu; tipik olarak, vücudunuza ağız yoluyla bakteri ve mikropların girerek kan dolaşımınızdan yayıldığı durumlarda ve kalbinizdeki belirli bölgelere yapıştığında ortaya çıkar.

• Kalp-damar hastalığı: Bağlantı tam olarak anlaşılmasa da bazı araştırmalar kalp hastalığı, tıkanmış arterler ve inmenin; oral bakterilerin neden olabileceği iltihap ve enfeksiyonlarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

• Hamilelik ve doğum komplikasyonları: Periodontitis erken doğum ve düşük doğum ağırlığıyla ilişkilendirilmiştir.
Zatürre: Ağzınızdaki belirli bakteriler akciğerlerinize çekilebilir, zatürree ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. 
Bazı durumlar da dahil olmak üzere ağız sağlığınızı etkileyebilir.

• Diyabet: Vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltarak diş etlerinizi risk altına sokar. Dişeti hastalığı, diyabetli insanlar arasında daha sık ve şiddetli görülmektedir. Araştırmalar, dişeti hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte zorlandıklarını göstermektedir. Düzenli periodontal bakım, diyabet kontrolünü iyileştirebilir.

• HIV/AIDS: Ağrılı mukozal lezyonlar gibi oral problemler HIV/AIDS olan kişilerde yaygındır.
Osteoporoz: Bu kemik zayıflatıcı hastalık, periodontal kemik kaybı ve diş kaybı ile bağlantılıdır. Osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, çenenin kemiklerinde küçük bir hasar riskitaşır.

• Alzheimer hastalığı: Ağız sağlığının kötüleşmesi, Alzheimer hastalığı ilerledikçe görülür.

AĞIZ SAĞLIĞIMI NASIL KORUYABİLİRİM?

• Günlük iyi ağız hijyeni uygulayın
• Florür diş macunu kullanarak, yumuşak kıllı bir fırça ile günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın
• Diş ipi kullanın
• Fırçalama ve diş ipi işleminden sonra kalan yiyecek parçacıklarını temizlemek için gargara kullanın
• Sağlıklı bir diyet uygulayın ve eklenmiş şekerler ile yapılmış yiyecekleri sınırlayın
• Diş fırçanızı her üç ayda bir değiştirin. Kıllar yayılmış veya aşınmışsa daha erken değiştirin
• Düzenli diş muayeneleri ve diş temizliği planlayın
• Tütün kullanmaktan kaçının

Tüm bunların yanı sıra ağız sağlığı sorunu ortaya çıktığında, diş hekiminize başvurun. Ağız sağlığınıza dikkat etmek, genel sağlığınıza bir yatırımdır.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # timurakbari # diş # dişsağlığı # dissaglıgı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.