18-04-2024 13:44

Sevinç Aytin: DASK hakkında bilmeniz gerekenler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/01/2023
.stripslashes($urun->baslik).

2023 yılı hoş geldi, sefalar getirdi… Yeni yıl, dönüşebileceğimiz ve gelişebileceğimiz yeni yollar açsın ufkumuza. Sigortacılık, 2023 yılında da birçok değişime, gelişmeye, iyileşmeye, iyileştirmeye öncülük edecek. Ürün bazında bazı değişimler revize edildi ve bilgilendirmeler hepimize ulaşır hale geldi. Onlardan bir tanesi de Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili. Poliçesi yürürlükte olan ya da süresi dolmuş tüm sigortalılara gelen mesajlar sizin de aklınızı karıştırmış olabilir düşüncesiyle bu ay ki yazımız bu değişikliklerle ilgili.

1. Depreme karşı devlet güvencesi

Zorunlu Deprem Sigortası, devlet tarafından sunulan bir güvencedir. Bu sigorta, konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alır.

2. Sahip olmak çok kolay

Evlerinin ve ailelerinin geleceğini güvence altına almak isteyen konut sahipleri, en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek sigortalarını yaptırabilir. Konut ve kimlik bilgilerini beyan eden herkes poliçe sahibi olabilir.

3. Alım gücüne uygun aylık primler

Yıllık olarak düzenlenen poliçelerin prim tutarları konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne, inşa edildiği yıla, kat sayısına ve bulunduğu mahallenin risk grubuna göre hesaplanır. DASK, prim tutarını tüm vatandaşların karşılayabileceği seviyede tutmaya özen gösterir.

4. İndirim seçenekleri

 

Poliçesini her yıl yenileyenler inşaat tarihi ve kat sayısına göre yenileme indiriminden faydalanır.

5. Yeni bir hayata başlangıç

Poliçe sahibi, konutu depremde hasar gördüğünde ilk olarak ALO DASK 125 Çağrı Merkezi’ne başvurur. Yetkiliye, poliçe ve/veya vatandaşlık numarası, konutun açık adresi ve telefon numarasının verilmesi hasar takip dosyasının açılması için yeterlidir.

6. Hızlı hasar tespit

Sigortalının hasar başvurusunun ardından DASK hasar tespit görevlisi sigortalı konutları ziyaret eder. Böylece uygun olan en kısa sürede hasar tespit edilerek, tazminat tutarı belirlenmiş olur.

7. Kısa sürede karşılanan zarar

Tazminat tutarı, DASK tarafından en kısa zamanda tapuda adı geçen hak sahibinin adına en yakın banka şubesine gönderilir.

8. Deprem sonrası hızlı toparlanma

Zorunlu Deprem Sigortası sahipleri, depremin evlerine verdiği maddi zararı hızlı ve kolayca giderme olanağı yakalar. Bu ‘hayati’ olanak, hayatın kısa sürede kaldığı yerden devam edebilmesini mümkün kılar.

9. Deprem geçer hayat devam eder

Zorunlu Deprem Sigortası ile geleceğinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alırsınız. Sadece bununla kalmaz, olası bir deprem felaketinde, başkalarının da hayatına ‘yeniden’ ışık doğmasına aracılık etmiş olursunuz.

***

DASK geleceğimizi garanti altına almamızın yanı sıra ülkemizin olası bir depremdeki tazmin hizmetlerinin de güvencesidir. Bu nedenle hepimizin sosyal sorumluluğu olarak görülmelidir. DASK için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır: Sigortalının; adı, adresi, telefonu, cep telefonu, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için), Sigortalanacak binanın; açık adresi (UAVT-Adres kodu), tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu, Meskenin (Dairenin); brüt yüzölçümü (m2), kullanım şekli.

25 Kasım 2022 tarihi itibari ile DASK‘tan gelen mesajın nedeni:

DASK’ın tarifesinde yeni dönem başlıyor. Konutlar için verilen teminat tutarları güncellenirken, poliçe yenilemelerinde uygulanan indirim yükseltiliyor. Bu güncellemeyle DASK ile verilen teminat tutarlarının artırılması, poliçe yenilemelerinin desteklenmesi ve vatandaşlar için daha güçlü bir finansal güvence yaratılması hedefleniyor.

Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde yapılacak değişikliklerin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz:

• Betonarme yapılar için 1.508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3.016 TL’ye

• Bir mesken için 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL’ye

• Poliçe yenilemelerinde uygulanan %10 indirim, iki katına çıkarılarak %20’ye yükseltiliyor.

• DASK olarak %100 sigortalılık hedefine ulaşmak amacıyla çalışmalar devam ediyor.

Tüm vatandaşlarımızı evlerini, iş yerlerini DASK güvencesi altına almaya ve süresi dolan poliçelerini yenilemeye davet ediyoruz.

Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut-işyeri sigortanızın olması gereklidir. Hatırlatmak isteriz ki Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esasına dayanır. Yanlış beyandan doğabilecek maddi kayıplar, sigortalının sorumluluğundadır. Hiçbir afet ile karşı karşıya kalmayacağımız günler bizimle olsun…

 

 

İLETİŞİM

Sevinç Aytin Sigorta Acenteliği

Mapfre Sigorta Acentesi

Merkez Mah.Mareşal Fevzi Çakmak Cad

No:10A Gölcük/Kocaeli

05305011935

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.