20-04-2024 03:01

Timur Akbari: Dişlerde çürük oluşumu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/01/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Diş çürüğü, dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Tedavi edilmediği takdirde çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.  Bazı durumlarda geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Bu durumda riski azaltmanın birçok yolu vardır.

Diş çürüğü nedir ve nasıl oluşur?

Her yaştan bireyi etkileyebilen diş çürüğü, diş minesinin ve dişlerin dış sert yüzeyinin tahrip olması olarak tanımlanır. Dişler üzerinde yapışkan bir bakteri filmi olan plak oluşur. Şeker içerikli besinlerin tüketilmesi, dişlerde daha önce oluşmuş plaklardaki bakterilerin diş minesine saldıran asitler üretmesine neden olur. Plakların yapışkan yapısı, oluşan asitlerin dişlerle sürekli temas halinde olmasına neden olur ve diş yüzeyi zamanla parçalanır. Böyle zamanlarda dişlerde boşluklar ve çürükler meydana gelir. Diş kökleri, diş yüzeylerine göre daha hassastır ve bu yüzden çürümeye daha yatkındır. Çürük dişler, genelde soğuk ve sıcağa daha duyarlıdır. Çocuklarda ve gençlerde daha çok yüzeysel çürüklere rastlanırken, 50 yaş üstündeki bireylerde daha çok diş köklerinde çürükler oluşur. Diş kenarlarının çürümesi de yetişkinlerde yaygın bir durumdur. İnsanlar yaşlandıkça dişlerdeki florür azalır ve bu durum da çürümelere yol açar. 

Diş çürüğünün belirtileri

Diş çürümesine eşlik eden çok sayıda belirti ve semptom vardır. Tespit edilebilir ve diş hekiminizle bir sonraki uygun randevuyu almanız için sizi uyarabilecek işaretler... En iyi savunmanız her zaman 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmek olacaktır ancak dikkat etmeniz gereken işaretler vardır.

• Diş hassasiyeti
• Diş ağrısı
• Renk değişimi
• Dişlerinizde delikler veya çukurlar
• Ağız kokusu
• Ağzınızda hoş olmayan tat

Diş çürüğünün farklı evreleri

Diş çürüğünün birkaç belirtisi vardır, erken teşhis, gerekli tedavinin gidişatını önemli ölçüde etkileyebilir. Aşağıda, izlenecek işaretleri keşfediyoruz.

Beyaz noktalar

Diş çürüğünün ilk aşaması, kalsiyum kaybı ve plak oluşumu nedeniyle diş yüzeyinde kireçli beyaz alanların ortaya çıkmasıyla başlar.

Mine çürüğü

Diş çürüğünün ikinci aşamasında, diş yüzeyinin altında mine zayıflamaya başlar ve dişin içinde bir lezyon oluşmasına neden olur. Sonunda, dişin yüzeyi kırılma riski taşır ve bu daha sonra geri dönüşü olmayan bir durumdur. Diş kırılırsa hemen diş tedavisine başvurulmalıdır.

Dentin çürüğü

Dentin, dişin mine ile pulpa arasındaki kısmıdır. Çürük bu aşamaya geçtiğinde ağrı şiddeti artar, mine çöker ve diş boşluğu oluşur. Bu aşamada büyük ihtimalle diş dolgusu gerekecektir.

Pulpanın enfeksiyonu

Pulpa, dişin merkezidir. Odontoblastlar olarak adlandırılan canlı doku ve hücrelerden oluşur. Pulpa bakteri ile enfekte olursa, irin dişteki kan damarlarını ve sinirleri oluşturacak ve öldürecektir. Bu, sürekli ağrıya neden olabilir ve büyük olasılıkla bir kök kanalı gerektirecektir.

Apse

Apse oluşumu diş çürüğünün son aşaması ve en acı vericisidir. Enfeksiyon diş köküne ulaştığında, kemikler de enfeksiyon riski taşır. Diş etleri ve dil genellikle şişer, bu da konuşmayı etkiler ve diğer hastalıkların riskini artırır. Bu aşama tipik olarak daha fazla oral cerrahi gerektirir.

Diş kaybı

Çürümenin her aşamasında tedavi edilmeyen çürükler diş kaybına ve/veya çekime neden olacaktır. İyi bir ağız hijyeni rejimine uymak, şeker oranı yüksek bir diyetten kaçınmak, su ile nemlendirmek ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmekle bu aşama önlenebilir.

Diş çürüğünün tedavileri

Diş çürüğünün tedavisi çürüğün düzeyine bağlıdır. Aşağıda, her aşama için farklı seçenekleri keşfediyoruz.

Dolgu

Bu prosedür, dişin doldurulmadan önce içindeki çürük alanının temizlenmesini içerir. Çürümeyi ortadan kaldırmak daha fazla hasarı önler ancak daha önce oluşmuş hasarı düzeltmez. Bu nedenle alanın doldurulması dişin sağlamlığını ve bütünlüğünü geri kazandırarak çürüklerin tekrar açık alana girmesini engeller.

Diş kronları veya seramik dolgular

Diş kronu, dişin üzerine yerleştirilen, şeklini, boyutunu ve gücünü geri kazandıran ve görünümünü iyileştiren bir başlıktır. Kronlar, çürüyen zayıf bir dişi kırılmaktan korumak için kullanılır. Ayrıca kırık bir dişin parçalarını bir arada tutabilir.

Kök kanal tedavisi

Kök kanalı, daha derin boşlukları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Bir dişin sinirinin ‘pulpasının’ çıkarıldığı ve dişin içinin temizlenip doldurulduğu bir yöntemdir.

Diş çekimi

Tahrip olmuş dişin bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından gerçekleştirilen, hızlı bir ayakta tedavi prosedürüdür. Görünür bir dişin çıkarılması basit bir çekimdir ancak kırılmış, yüzeyin altında veya gömülü dişlerde cerrahi prosedür gerektirir.

Diş çürüğü nasıl önlenir?

Diş çürümesini önlemenin en iyi yolu 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmektir ancak günde iki kez florür içeren bir diş macunu ile fırçalamak, diş ipi kullanmak, dengeli beslenmek ve şekeri sınırlamak diş çürüklerini önlemenin en iyi yoludur.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.