26-04-2024 20:05

Kamil Bolat: Deprem felaketi ve öğrettikleri

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 14/03/2023
.stripslashes($urun->baslik).

58 yıllık yaşantımda nice krizler, nice felaketler gördüm. En ağırı 6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem oldu. Felaket çok büyük, çok boyutlu. Ülkeme geçmiş olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır, yaralananlara da geçmiş olsun diliyorum. Yüreklerimiz yandı, depremi yaşayanlar kadar olmasa da depremi yaşamayanlar da derinden etkilendi. Duygularımız birbirine karıştı. Bir yanda yaşadığımız can acısı, diğer yanda milletimizin birlik ve beraberliğinin bizlere yaşattığı gurur. Yardım merkezlerinde cinsiyet, alt kimlik, milliyet, sosyal statü, siyasi görüş farkı gözetmeksizin herkesin canla başla felaketin yaşandığı bölgeye yardım ulaştırmaya çalıştığını görmek çok büyük bir mutluluk yaşattı, gurur duymamızı sağladı.

 

KRİZLER ÖĞRETİCİDİR

Krizlerin ve felaketlerin belki tek iyi yanı öğreticiliğidir. Krizler ve felaketler zarar verse de kayıplar yaşatsa da eğer bunlardan ders alınması bilinirse, gelecek nesilleri benzer krizlerden, benzer felaketlerden korumak mümkün olur. Ancak, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında yaşananlara bakıldığında, önceki depremlerden yeterince ders alınmadığı anlaşılmaktadır.      

 

ÖNE ÇIKAN GERÇEKLER

Bu depremde öne çıkan en önemli şeylerden birisi milletimizin birlik ve beraberliği, acı nerede yaşanıyor olursa olsun milletin her ferdinin acıyı yüreğinde hissediyor olmasıdır. Milletimizi oluşturan alt kimlikteki insanların, farklı siyasi görüşte ve inançta olanların birbiriyle bir derdi olmadığı bir kez daha görülmüştür.

Öne çıkan bir diğer konu bilime, bilim insanlarının söylediklerine, çırpınışlarına kulak tıkandığıdır. Deprem öncesinde yazılmış olan raporların, uyarıların felaketin gelmekte olduğunu haber verdiği görülmekte ancak ilginç nedenlerle bunların gereklerinin yapılmadığı anlaşılmaktadır.

Tanık olunan bir başka önemli konu, büyük krizleri yönetme konusundaki yetersizliğimizdir. Felaket karşısında milletimizin gösterdiği muhteşem tepkiyi devleti yönetenler gösterememiştir. Felaketin büyüklüğü elbette yetersiz kalınması konusunda önemli bir etkendir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu felakette göründüğünden çok daha güçlüdür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gücünü milletinin birlik ve beraberliğinden, dayanışmasından almaktadır. Bu felakette kriz başarıyla yönetilememiştir. Bunun en önemli nedeni, yönetenlerin, milletin felaket karşısında tek vücut olması gibi tek vücut olamamasıdır. Bu durum kaygı vericidir.

 

SUÇLU KİM

58 yıllık yaşantımda, aklım erdiğinden beri tanık olduğum şey kriz ve felaket hallerinde kolaya kaçıldığıdır. Hemen suçlu aranır, birkaç kişi suçlu ilan edilir ve sorun çözülmüş olur. Yaşanan bu depremde de 1999 depreminin sonrasında olduğu gibi yine müteahhitler suçlu ilan edildi. Gerçek suçlular, bugüne kadar bu ülkenin kurum ve kuruluşlarının başına geçenler arasından ülke menfaati için yapmaları gereken gerçek görevleri yapmayanlar; güncel politikalarla, yapılan yüzeysel şeylerle ülkeye zaman kaybettirenlerdir. Gerçek suçlular, siyasi kaygılarla bilime, bilimsel gerçeklere, doğrulara kulak asmayan, sırt çeviren, bunları duymazlıktan, görmezden gelenlerdir. On binlerce insanın kanına giren gerçek suçlular, görevini tam yapmayan, sorumluluğunu yerine getirmeyen herkestir; yasaları, yönetmelikleri uygulamayan, denetleme görevini adam gibi yerine getirmeyenlerdir. Gerçek suçlular hataya, yanlışa, görevi kötüye kullanmaya, görevini gereği gibi yapmayana göz yumanlardır; başa gelen felaketleri, yaşanan olumsuzlukları kader olarak açıklayanlardır.

 

TEMEL NEDEN

Temel neden cehalettir, eğitime yatırım yapmamaktır. Temel neden yanlış bilinen ve bile bile yanlış öğretilen kaderciliktir. Yaşadığımız coğrafyada olup bitenler, başımıza gelenler, yaşadıklarımız kaderimiz değildir. Felaketlerin panzehiri bilgidir, bilimdir. Gelişmenin tek yolu, diploma sahibi olmak değil gerçek eğitimdir. İyi bir yaşam için, iyi yönetilmek için, sağlık için, güvenlik için, iyi bir gelecek için, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak için tek yol eğitimdir.

 

DEĞİŞİM AKADEMİ

Adres: Sanayi Mh. Kozalı Sk. Çarşı Yapı AVM C Blok No:10 C-20 İzmit/Kocaeli

Web: www.degisimakademi.com.tr

kamilbolat@degisimakademi.com.tr

NASIL ARANDI: #kamil bolat # değişim akademi # kocaeli # izmit # eğitim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.