Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen, 10 ilde büyük yıkıma yol açan iki depremin ardından bölgeye ilk intikal eden ekiplerden biri olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tüm imkanlarını depremzedeler için seferber etti. Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan, kurduğu çadır kentler ve prefabrike kentler ile barınma sorununu çözmeye çalışan, Antikkapı’nın kazanlarında kaynayan çorbalarla on binlerce depremzedenin içini ısıtan, bölgeye gönderdiği tankerler ile depremzedelerin temiz su ihtiyacını karşılayan, yaptığı ilaçlama çalışmalarıyla salgın riskine karşı önlem alan, bölgedeki sağlık sorunlarının çözümü için sahra hastanesi kuran, çocukları da unutmayıp yüzünü güldürmeye çalışan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu süreçte depremzedelere adeta umut ışığı oldu.
82 KİŞİYİ KURTARDILAR
17 Ağustos 1999 Marmara depreminin merkez üssü olarak afete hazırlık konusunda en tecrübeli belediye olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi depremin hemen ardından İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı 30 personel, 7 itfaiye aracı ve Afet Acil Durum Mobil TIR’ını sabahın ilk ışıklarıyla bölgeye gönderdi. Depremin ilk gününden itibaren gece gündüz demeden arama kurtarma çalışmalarına katılan Kocaeli İtfaiyesi, 82 kişiyi enkaz altından çıkardı. Harabeye dönüşmüş evlerin içine giren, bazen 8-10 saat süren çalışmaların ardından bir canı kucaklayıp enkazdan çıkaran ekipler, arka arkaya mucizelere tanıklık etti. Deprem bölgesinde 13 gün boyunca kalan, Adıyaman’da 15, Kahramanmaraş’ta 22, Defne ve Antakya’da 45 insanımızı kurtaran 108 kahraman itfaiyeci, şehre dönüşte çiçeklerle karşılandı.
HER YERDE KOCAELİ
Depremin ardından bölgeye giden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve ilçe belediye başkanları, görevlendirildikleri yerlerde depremzedelerle yürekten bir bağ kurdu. Başkan Büyükakın, Hatay’ın yaklaşık 200 bin nüfuslu ilçesi Defne’ye adım attığı günden itibaren depremzedelerle çok sıcak dostluklar kurdu, konuştuğu her depremzedeye umut olmaya çalıştı. Başkan Büyükakın’ı bağrına basan depremzedeler de ‘Nereye baksak Kocaeli’yi görüyoruz. Her yerde Kocaeli var, siz varsınız… Allah razı olsun’ dedi. Başkan Büyükakın sadece depremzedelere kol kanat germekle kalmadı, bölge için projeler üretti, çadır kentlerden konteyner kentlere, kalıcı mutfaklardan hastaneye kadar depremzedelerin ihtiyaç duyacağı her türlü ayrıntıyı düşündü, planlayarak, hayata geçirdi.
ÇADIR KENT KURULDU
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinde yaraların sarılması için de çok önemli çalışmalar yaptı. Başkan Büyükakın koordinasyonunda Hatay’ın Defne ilçesinde konuşlanan Büyükşehir ekipleri, ilk andan itibaren afet çadırı kurup sıcak yemek dağıtımına başlamıştı. Büyükşehir daha sonra çadır kent kurulması için kolları sıvadı. İlk etapta 1.000 adet çadırdan oluşan bir yaşam merkezi için önce alt yapı tamamlandı, ardından AFAD ve Kızılay’ın çadırları ile çadır kent kuruldu. Halen 2 bin kişinin kaldığı çadır kentte 65 adet tuvalet, 46 adet duş, 3 adet engelli duşu, 2 adet engelli tuvaleti, 28 adet çamaşır makinesi, 9 adet kurutma makinesi, 1 adet arıtma cihazı ve içme suyu çeşmesi yer alıyor. Çadır kentte ayrıca yemekhane, eczane, sosyal market, berber ve kuaför, çocuk parkı, psiko-sosyal destek birimleri de bulunuyor.
ÇOCUKLAR UNUTULMADI
Büyükşehir çocukları da unutmadı, depremin yarattığı travmayı aşmaları için çadır kentin yanına bir oyun parkı bir de mini futbol sahası kurdu. Çocuklarla beraber parkta oynayan ve futbol maçı yapan Başkan Büyükakın, ‘Bir çocuk gülerse bin hüzün dağılır. Umutla bize sarılan çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız’ dedi. Büyükşehir, depremden etkilenen çocukların hayata tekrar adapte olması için de etkinlikler düzenliyor. Bu kapsamda Hatay’ın Defne ilçesine giden Kocaeli Şehir Tiyatroları, çadır kentte kalan çocukların yüzlerini güldürebilmek için gündüzleri tiyatro sahneliyor, akşamları ise çizgi film gösterimi yapıyor. Sinema salonuna çevrilen çadırda çocuklara mısır ikramında da bulunuluyor.
HER ÖĞÜN SICAK YEMEK
Büyükşehir’in iştiraklerinden Antikkapı A.Ş., depremin hemen ardından Defne ilçesinde kurduğu afet çadırında sıcak yemek hizmeti vermeye başlamıştı. Antikkapı, Defne’de yine Büyükşehir tarafından oluşturulan çadır kentin yanında kalıcı mutfak kurdu. Prefabrike mutfakta her gün 3 çeşit olmak üzere 10 bin kişilik sıcak yemek verilirken, 5 bin kişilik de kahvaltı servisi yapılıyor. Ayrıca thermobox ile üç noktaya yemek taşınan kalıcı mutfakta 5 aşçı ve 10 personel görev yapıyor.
HASTANE TAMAMLANDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın Defne ilçesinde bir de hastane kurdu. Kocaeli Büyükşehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından tefriş ve tıbbi cihaz kurulumları tamamlandıktan sonra hasta kabulüne başlayacak. 96 adet konteynerden oluşan 54 yataklı hastanenin yılda 250 bin hastaya hizmet vermesi bekleniyor. Kocaeli Büyükşehir Hastanesi’nde 4 ana dal branşı ve diş hekimliği hizmeti devamlı olarak verilecek. Genel cerrahi, dahiliye, çocuk, kadın doğum ve diş poliklinik hizmetlerinin verileceği hastanede haftanın belli günlerinde nöroloji, psikiyatri, fizik tedavi, göz, ortopedi poliklinik hizmetleri de olacak. Hastanede poliklinik hizmetlerinin yanı sıra ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi de yer alıyor.
KONTEYNER KENT
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri deprem bölgesinde konteyner kent kurmak için hazırlıklarını sürdürüyor. 350 konteynerden oluşacak alanda mescit, eczane, market ve sosyal alanlar da yer alacak. Büyükşehir, Hatay’da Defne ilçesinin yanı sıra Antakya’ya da destek veriyor. Antakya Belediyesi’nin şehircilik hizmetlerine yeniden başlayabilmesi için harekete geçen Büyükşehir, belediyenin şantiye ve makine ikmal personeli ile ailelerine yönelik 40 adet prefabrike evin kurulumuna yardımcı oluyor.
SALGIN RİSKİNE KARŞI ÖNLEM
Deprem bölgesinde vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılamak için çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, salgın riskine karşı da önlem alıyor. Büyükşehir, depremzedelerin kaldığı çadır kentlerde ve toplanma alanlarında hastalık yayılmasını önlemek maksadıyla dezenfeksiyon çalışmaları yürütüyor. Büyükşehir aynı zamanda bölgeye gelen uluslararası sivil toplum kuruluşlarına da faaliyetlerinde yardımcı oluyor. Uluslararası insani yardım kuruluşu Humanity First Derneği’nin gönüllü doktorları ve diğer sağlık görevlileri, Büyükşehir’in Defne’de kurduğu çadır kentte her gün 250 depremzede vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti veriyor. Öte yandan merkezde görev yapan yabancı bir doktor ile bölgedeki köylere her gün gidilerek sağlık taraması da yapılıyor.
YARDIMLAR DEVAM EDİYOR
Öte yandan Kocaeli’den deprem bölgesine yapılan yardımlar da aralıksız devam ediyor. İzmit’teki eski Carrefour binasını ayni yardım merkezine dönüştüren Büyükşehir, buradan hareket edip Defne’ye gelen yardımların dağıtımını da ilçedeki lojistik merkezinden yapıyor. Büyükşehir’in Defne’deki lojistik merkezine Kocaeli’den ve AFAD’ın yönlendirmesiyle Türkiye’nin diğer yerlerinde yüzlerce TIR geliyor. TIR’larla ve diğer araçlarla lojistik merkezine gelen kuru gıda, bakliyat, giyim, battaniye, yorgan ve ısıtıcı gibi malzemeler 5 ilçede yaşayan ailelere dağıtılıyor. Lojistik merkezine kendileri gelen depremzedeler de merkezin içinde istedikleri malzemeleri seçerek alabiliyor.
NASIL ARANDI: #tahir büyükakın # kocaeli büyükşehir belediyesi # hatay # deprem # kahramanmaraş # antakya # kocaeli