29-04-2024 02:42

Hollanda’nın meşhur lezzeti; Elmalı Pay

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/06/2023
Bu sefer Hollanda’nın en meşhur lezzetlerinden biri olan ‘elmalı pay’ın peşine düştüm
.stripslashes($urun->baslik).

Yazın habercisi baharda daha hafif, daha meyveli tatlılara bolca yer açıyoruz. Tartlar, her zaman özel ilgi alanıma girmiştir. Uzun zamandır birçok denemeler yapıyorum.  Tart hamurları, yağ oranı yüksek, buna bağlı olarak da kırılgan, gevrek ve yenildiğinde ağızda hemen dağılan özelliğe sahip hamurlardır. Tart hamurlarının ortak adı ‘short dough’ veya ‘short paste’dir. İçerisinde bulunan malzemelerin oran farklılıklarından kaynaklanan değişik isimlerle de adlandırılırlar.

***

Fırsat buldukça yurt dışı seyahatleri yaparım. Gideceğim bölgenin önceden araştırmasını yapar, o bölgedeki yerel ve meşhur lezzetleri listelerim. Ve mutlaka o lezzetleri deneyimlerim. Denemeler yapmayı, farklı lezzetlerin birleşiminden yeni lezzetler ortaya çıkarmayı aşırı derecede seviyorum.

Bu seyahatimde Amsterdam’da bulunan Winkel 43 isimli apple pie dükkanında inanılmaz kuyruğa rağmen pes etmedim, bekledim, sonunda apple pie’ıma kavuştum. Aralarındaki farkı kıyaslamak için oradaki birkaç farklı tatlı dükkanında da aynı tartı deneyimledim. Neyse efendim, elmalı payımı şöyle yavaş yavaş, hamurunu ayrı, iç malzemesini ayrı, damağımda hissederek hüplettim. E tabi bir tane de paket yaptırıp gelirken yanımda getirdim.

Hamuru gayet güzeldi, kırılgan ve gevrekti. İç malzemesi ise bana göre bi tık daha tatlı ve farklı olabilirdi diye düşündüm.

Seyahatten döner dönmez kendimi mutfağa atıp, denemelere başladım :)

Bir-iki deneme derken, işte evetttt oldu. Hollanda’nın o meşhur elmalı payı artık ulaşılabilir durumda. Bu enfes lezzetin reçetesini sizlerle paylaşmak istedim.

Hazır mıyız?

 

ELMALI PAY HAMURU

Un: 250 gr

Tereyağı: 250 gr

Şeker: 50 gr

Vanilya: 1 paket

Bütün malzemeyi kırıntı yapalım.

Yumurta sarısı: 1 adet

Su: 35 ml ekleyelim, hafif karışsın

Presleme yaparak hamuru toparlayalım, 2 yağlı kağıt arasında açıp, dolaba kaldıralım.

 

İÇ HARCI

Elma: 4 adet

Şeker: 40 gr

Tereyağı: 30 gr

Tarçın: 2 tutam

 

Elmaları küp küp doğrayalım. Tavaya şekeri alıp karamelize yapalım, tereyağı ekleyelim, daha sonra elmaları ilave edip, suyunu salmasını bekleyelim. Bu arada hafif karıştıralım, ateşi harlayalım ve elmaların suyunu çektirelim. Tarçın ekleyelim, soğumaya bırakalım.

Kalıplarımızı dolaptan alalım, içine elmaları paylaştıralım. Ortası hafif bombe kalsın, kenarları elimizin ayası ile kapatalım.

Ortasını artı şeklinde keselim, hamuru 160 derecede 25 dakika pişirelim. 4,5 dakika dinlensin, çırpılmış krema ile servis yapalım.

Haydi siz de mis gibi tarçın kokulu elmalı paylardan yapmak için mutfağa koşun. Dilerseniz yanına geleneksel içeceğimiz olan bir bardak demli çay ya da kahve yapın ve elmalı payın tadına varın.

Afiyet olsun.

 

Nebiyye Bakery&Patisserie

Yenişehir Mahallesi, Çınar Sok.

No:19/A, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 535 696 91 91

I patisserie_nebiyye

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.