30-04-2024 11:16

Niçin iyi bir eğitim? “Fikri hür, vicdanı hür nesiller”

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/06/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Yakın zamanda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız ile Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutladık. Her ikisi de son derece anlamlı ve önemli milli bayramlarımız. Birisi milli mücadelenin ilk adımının atıldığı, yani kıvılcımının çakıldığı günün; diğeri de ulusal egemenliğin ilan edildiği günün ifadesidir.

Mustafa Kemal Atatürk, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin pekiştirilmesi ve millet olarak gerçekten özgür olabilmek için ekonomik bağımsızlığı, bilinçli bir vatandaş yaratmayı; fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmeyi, cehaletle mücadele etmeyi önemsemiş, önemini vurgulamıştır. Atatürk’ün önemsediği ve vurguladığı bu konuların hepsinin temeli iyi bir eğitimdir.

Ne yazık ki bugün ülkemizde iyi bir eğitim ve öğretimin varlığından söz edebilmek mümkün değildir. Bunun doğal sonucu olarak da zayıf ve kolay etki altında kalabilen bir ekonomi, büyük bir oranda düşük gelir seviyesine sahip vatandaş; her alanda etkisi hissedilen, bir yönlendirme ve etki altına alma aracı olarak kullanılmaya başlayan bir din anlayışı ortaya çıkmıştır. Zayıf bir ekonomi, düşük bir eğitim seviyesi olduğu sürece nasıl olur da fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirilebilir?

Eğitim seviyesinin düşüklüğü, düşük gelir, bilimden ziyade dini öğretilerin yönlendirici olması, kişileri güç odaklarına karşı zayıflatır, kişilerin yönetime katılımını azaltır.

 

TERCİH YAPMA

İnsan, aklını ve duygularını kullanmaya başladığı ilk andan ölümüne kadar birçok önemli tercih yapmak durumunda kalır. İnsanların, şirketlerin, toplumların, milletlerin bulunduğu yer seçimlerinin bir sonucudur. Hayatın ilk aşamalarında yapılan tercihler yalnız veya büyük oranda kişinin kendisini etkileyecek tercihlerken, hayatın ilerleyen aşamalarında yapılan tercihler kişinin kendi dışındakileri de etkileyen tercihler olmaya başlar. Hayatın ilerleyen aşamalarındaki tercihler; kişinin ailesi, şirketi, içinde yaşadığı toplum ve hatta uzak diyarlardaki insanları etkilediği için çok daha fazla sorumluluk hissiyle, çok daha iyi düşünerek yapılması gereken tercihler olmaya başlar.

 

EĞİTİM ÖZGÜRLEŞTİRİR

Tercihler bilginin, deneyimin, duyguların ve sahip olunan diğer maddi veya maddi olmayan varlıkların kullanılmasıyla yapılır. Yaşanan deneyimler, öğretilenler, dış faktörlerin yönlendirici etkisi ve zorunluluklar da yapılacak tercihi etkiler. Akıl sağlığı, ekonomik refah seviyesi, ruh sağlığı ve eğitim seviyesi, sağlıklı tercihler yapılmasına etki eden önemli faktörlerdir. Bilgi, deneyim ve aklın kullanımının zayıf olduğu yerlerde duygular ön plana çıkar, tercihler duygularla yapılmaya başlanır. Duygularıyla hareket eden kişileri etkilemek de kolaydır. Yalnız gerçek anlamda ve her alanda özgür olan kişiler kendi tercihlerini yapabilir. Öyle ya da böyle nedenlerle kendi hür iradesiyle hareket etmekten yoksun kişilerin tercihi aslında kendi tercihleri değildir. Bağımsızlığı elinden alınmış, ekonomik, siyasi, sosyal ve psikolojik olarak baskı altında olan kişiler kendi istediklerini tercih edemez. Ancak ve yalnızca fikri hür, vicdanı hür insanlar kendi istediklerini tercih edebilir. Gelecek kaygısı yaşayan, yalnızca karnını doyurma derdine düşmüş, gerek din ve gerekse gelenek görenekleri kullanarak baskı altına alınmış kişiler tercih yapmakta özgür değildir, olamazlar. Eğitim özgürleştirir, zenginleştirir. Tabi olan değil, tabi olunan yapar; tercih yapmak zorunda kalan değil, istediğini tercih eden hale getirir; etki altına alınıp kolay yönlendirilen değil tercihi merak edilen haline getirir.   

Kurum, kuruluşlar ve millet için gerçek bağımsızlık ve hür iradeyle tercih yapabilmek fikri hür, vicdanı hür olmayı, bu da iyi bir eğitim ve öğretimi gerektirir.

 

DEĞİŞİM AKADEMİ

Adres: Sanayi Mah. Kozalı Sok. Çarşı Yapı AVM C Blok No:10 C-20 İzmit/Kocaeli

Web: www.degisimakademi.com.tr

kamilbolat@degisimakademi.com.tr

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.