29-04-2024 18:56

Herkes için eğitim

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Organizasyonlar, hiyerarşik katmanlardan oluşur. Bu katmanların rolleri de yetkileri de sorumlulukları da birbirinden farklıdır. Durum böyle olunca, doğal olduğu üzere almaları gereken eğitim de farklı olmak durumundadır. Herkese aynı eğitimin verilmesinin, üstüne üslük bu eğitimlerin aynı içerikte verilmesinin bir anlamı da faydası da yoktur. Eğitim konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar, gereken eğitimlerin alınması ve eğitimde belirtilenlerin gereğinin yapılmasıdır.

 

PATRON İÇİN EĞİTİM

Ne yazık ki eğitime alınması, eğitimi kabul etmesi en zor kişiler patronlardır. Onlara sorarsanız vakitleri yoktur, zamanları çok kıymetlidir, yapacak çok işleri vardır, zaten eğitime ihtiyaçları da yoktur. Onlara göre eğitilmesi gereken kişiler çalışanlardır. Zira işlerin iyi gitmemesinin nedeni çalışanların özverisiz çalışmaları, işi sahiplenmemesi, dikkatsizlikleri, işi önemsememeleri, kendileri gibi çalışkan olmamaları, işlerini benimsememeleridir. Patronlar; yetkin personelle çalışmanın önemini ve gerekliliğini, yöneticinin işine karışmamanın gerektiğini, yönetim sistemini kurmanın bir bürokrasi olmadığını, yönetim işinin bir bilim olduğunu, doğru yönetmenin ne demek olduğunu ve neleri gerektirdiğini bilmelidir.

Patronlar, bir iş alanı yakalamak ve şirket kurmak ile şirketi yönetmenin ve geliştirmenin; yani girişimcilikle yöneticiliğin farklı bilgi ve deneyim derinlikleri gerektirdiğini bilmelidir. İşverenlerin belirtilen bu konularda eğitim almaları gerekir. Patronlar, şirketlerini sonraki nesillere devredebilmek, aile ilişkilerindeki sorunlardan kaynaklı nedenlerle şirketi yıpratmamak, şirketlerinin çok uzun ömürlü olmasını ve nesiller boyu yaşamasını sağlamak için yapılması gerekenler konusunda eğitim almalıdır. İşverenler, şirketlerini gelecek kuşaklara devredebilmek için sağlıklı bir şekilde eğitim almalı, şirketlerini devredecekleri çocuklarına, şirketi devralma ve yönetebilme konusunda eğitim aldırmalıdır.

 

YÖNETİCİLER İÇİN EĞİTİM ŞART

Yöneticilik, bilgi ve deneyim gerektirir. Her konuda olduğu gibi yönetim konusunda da birçok bilgi üretilmektedir. Yöneticiler bir yandan bugünün sorunlarını çözebilmek ve organizasyonlarını bugünkü amaç ve hedeflerine ulaştırabilmek, bir yandan da organizasyonlarını yarına hazırlamak zorundadır. İyi yönetici, yönetim konusunda yeterli bilgiye sahip, doğru tutum ve davranışların neler olduğunu bilen, doğru tutum ve davranış sergileme yeterliliğine ve deneyimine sahip kişidir. İyi yönetici, bulunduğu hiyerarşik seviyenin gerektirdiği sorumluluk, görev, tutum ve davranışların neler olduğunu bilmeli ve bunların gereklerini yapmalıdır.

Yöneticiler, organizasyonlarını yarına hazırlayabilmek ve değişen şartlara ayak uydurabilmek için kendilerini sürekli geliştirmelidir. Bir yönetici stratejik düşünme, vizyon ve hedef belirleme, planlama, personel yönetimi, finans yönetimi konularında bilgi sahibi olmalıdır. Yöneticiler, organizasyonlarının performansını her daim daha da iyileştirmenin gereklerini bilmeli, yapılabilecekler konusunda eğitim almaya zaman ayırmalıdır. Yöneticiler, sistem kurmanın, standartlaştırmanın, şirketi ilke ve prensiplerle yönetmenin, sonuçları ölçmenin ve performansı sürekli olarak iyileştirmenin kendi sorumluluklarının başında geldiğini bilmeli, bu sayılanların gereklerini tam yapabilmek için bilmeleri gerekenler noktasında eğitim almalıdır.

 

ÇALIŞANLAR İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM

Organizasyonlarda mal veya hizmeti üreten ve müşteriye sunan, kuruluşların birçok önemli performans sonucunu belirleyen, etkileyen kişiler çalışanlardır. Bu, onların kendi konularında yetkin olmasını çok önemli bir hale getirmektedir. Kalite, hız, maliyet, müşteri memnuniyeti gibi çok önemli birçok sonuç çalışanlara bağlıdır. Çalışanlar, yaptıkları işlerin gerektirdiği teknik yeterliliğin arttırılması için eksik oldukları konularda eğitimler almalıdır. Çalışanlar kalite, maliyet, kayıp, kaçak, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalıklarının arttırılması için eğitilmelidir.

Eğitim yoluyla çalışanlara yatırım yaparak bağlılıklarının arttırılması sağlanmalıdır. Bir işletmede ortaya çıkan en büyük kayıplardan birisi çalışanların potansiyellerinden yeterince yararlanamamaktır. Çalışanların daha fazla fikir üretebilmeleri ve böylelikle sürekli gelişime daha fazla katkıda bulunabilmeleri için eğitim almaları gerekli ve önemlidir. Çalışanlara, yalnızca kendilerine verilen işleri, kendilerinden istenenleri en iyi şekilde yapmaları için değil, sorunları çözme konusunda yöneticilere fikir verebilmeleri için de eğitim verilmelidir.

 

NASIL ARANDI: #kamil bolat # değişim akademi # kocaeli # izmit # eğitim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.