20-04-2024 03:41

Gülüş Tasarımı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/07/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Gülüş tasarımı; çeşitli nedenlerle estetik açıdan görünümü bozulan dişler ve diş etlerinin, hastanın yüz şekli ve gereksinimleri de göz önünde bulundurularak, olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir.
Dijital gülüş tasarımı genellikle birçok alanı içeren bir işlemdir. Gerektiğinde diş eti ve çevre dokularda çeşitli işlemler de ele alınmaktadır. Bu nedenle gingivektomi ve gingivoplasti terimleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Gingivektomi ve gingivoplasti (pembe estetik) işlemi, dişeti dokusunun cerrahi olarak şekillendirilmesi ve sonuçta diş ve diş eti dokularının ideal noktaya getirilmesidir. Mühendisler, nihai ürünleri üretmeden önce prototipler oluşturur; mimarlar herhangi bir gerçek inşaattan önce maketler yapar. Ya diş hekimleri? Tedavi uygulamadan önce estetik restorasyonların nihai sonucunu gösterebilse ne düşünürdünüz?

SMILE DESIGNER APP

Bu nedenle hastalara neler yapılması gerektiği ve dişlerin finalde nasıl göründüğünü sunabilmek için 2 boyutlu, yapay zeka destekli veya 3 boyutlu çeşitli dijital uygulamalar mevcuttur. Hastalardan çekilen ağız içi veya portre gülüş fotoğraflarını, hastaların da özel istekleri üzerine kısa sürede tasarlayıp, dijital şeklinde sunabiliyoruz. Yakın arkadaşım ve meslektaşım diş hekimi Sevgin Şen’in geliştirdiği ‘Smile Desinger App’ uygulaması, bu konuda çok başarılı ve saniyeler içinde bizi sonuca ulaştırıyor. Smile Designer App, online dijital gülüş tasarımı yazılımıdır. Diş hekimlerine yönelik geliştirilen uygulamada ‘Gülüş Tasarımı Algoritması’ metodu; hızlı, kolay ve pratik uygulanabilir bir şekilde kodlanmıştır.

HASTANIN ESTETİK BEKLENTİLERİ ÖNEMLİ 

Uygulama, diş hekimlerine gülüş tasa- rımı planlaması ve üretilmesi aşamalarında hem yol gösterici hem de görsel bilgi sunan sonuçlar vermeyi hedefler. Smile Designer App yazılımının esas amacı, ikinci bir seans yaratmadan tedavi sonucunun ulaşabileceği noktayı hastaya göstererek, onu tedaviye ikna etmektir. Bununla beraber, yaptığı pek çok analiz, bizlere tedavinin gidişatı ve sınırlarıyla ilgili bilgi verecektir. Şu anki teknolojide, tek bir fotoğraf verisiyle ‘Z ekseni olmadan’ 3 boyuta gö- rüntü aktarımı mümkün değildir. Doğru çekilen bir fotoğraf ve doğru yapılan kalibrasyonlarla tasarım, üretim için çok iyi bir referans olma şansı yakalamaktadır. Gülüş tasarımında yüzün anatomisi, hastanın istekleri ve hekimin tavsiyeleriyle ideal gülüş tasarlanır. Kişinin ihtiyaçlarına göre tedavi süreci başlar, gülüş fonksiyonel ve estetik olarak ideal seviyede tamamlanır. Gülüş tasarımında ilk olarak hastanın estetik beklentilerini anlamak ve uygun bir süreç hazırlamak oldukça önemlidir.

GÜLÜŞ TASARIMINDA HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇİLİR? 

Yarını yeni bir gülümsemeyle karşılamaya karar verdiğinizde, önce mevcut durumunuzun anlaşılması ve buna göre planlama yapılması gerekmektedir. Dijital diş hekimliği teknolojileri sayesinde, dijital olarak ağız ve diş yapınızın 3 boyutlu modellemesi oluşturulacak, diş sağlığınızı etkileyecek olumsuz durumlar tespit edilecektir. Gülüş tasarımını üç ana süreçte inceleyeceğiz: Mevcut durumun incelenmesi ve planlama (dijital tasarım), tedavi uygulamaları ve mock-up, son olarak ise kalıcı işlemlerin uygulanması ve kontroller.

1. AŞAMA: DİJİTAL TASARIM VE PLANLAMA

• Profesyonel şekilde ağız içi ve gülüş portresi çekilip dijital ortama aktarılır
• Farklı duruş ve açılardan gülümseyişinizin ve dudak pozisyonlarınızın fotoğraflanmasıyla mevcut gülüşünüz incelenir
• Multidisipliner bir şekilde uygulamalar planlanır ve hasta bilgilendirilir
• Planlanan tasarım dijital olarak hastaya gösterilir ve birlikte incelenir. Bu aşamada gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişi, henüz hiçbir işlem yapılmamışken gülüşünün son halini demo olarak görebilmektedir

2. AŞAMA: TEDAVİ VE MOCK-UP UYGULAMASI

• Çürük dişlere müdahale

•Dolguvekanaltedavilerininuygulanması

• İhtiyaç varsa, ortodontik tedavi uygulanması

• Diş eti tedavilerinin uygulanması ve seviyelendirilmesi (gingivektomi)

• 3D ağız içi tarama ile dijital veya konvansiyonel sistemle ölçülerin alınması

• Mock-up (geçici) dişlerin takılması

3. AŞAMA: KALICI UYGULAMALAR VE SONUÇ

• Hastanın dijital diş ölçülerine göre üretilen porselen, lamine, zirkonyum vb. diş kaplamalarının ‘önce’ prova edilmesi ve hastaya gösterilmesi

• Hasta provayı onayladığında kalıcı uygulamaların tamamlanması

• Gülüş tasarımı sonrasında ağız ve diş bakımıyla ilgili olarak hastanın detaylı şekilde bilgilendirilmesi. Gülüş tasarımı süreci, hastanın özel bir durumu yoksa genellikle bu üç ana aşamada tamamlanır. Yani hasta, üç randevu sonucunda yeni gülümsemesine kavuşur ve yeni bir hayata merhaba diyebilir. :) ​

 

 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # dişsağlığı # diş # dişçi # sağlık # gülüşsağlığı # gülüssaglıgı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.