27-04-2024 15:00

Diğerleri mevsimdi sen ise sanatsın temmuz...

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/07/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Yazın en güzel hali ve tatillerin başladığı o muazzam dönemdir, temmuz ayı. Temmuz geldiği zaman içimi farklı bir heyecan ve de telaş sarar her seferinde. Baktım, içimde bir mutluluk, her yerde de valiz hazırlama telaşı var, anlarım ki temmuz gelmiş. Hazırlanan valizlere önerilerimizi de eklerseniz değmeyin keyfimize.

‘Bir Oyun Bir Kitap’ köşemizde ‘Sorbe’ kutu oyununu tanıtacağız sizlere. Sorbe, dikkat becerileri ile el-göz koordinasyonunu geliştirmek amacıyla 3 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış bir kutu oyunu. Evde veya anaokullarında akıl/zekâ oyunu etkinliklerinde rahatlıkla kullanılabilir. Kitap önerimiz ise Behiç Ak’ın, çocukları tüketim çılgınlığı üzerine düşünmeye yöneltecek ‘Güneşi Bile Tamir Eden Adam’. Her yaştan çocuğun ilgisini çekeceğinden eminiz.

Minik gurmeler, yazın bu güzel günlerinde de sağlıklı beslenmeye devam ediyor, değil mi? Ufak hilelere başvurduğumuz bir tarif var sırada. Çocuğunuza, brokoliyi bugüne dek “Bak minik minik ağaçlar” diye diye yedirmeye çalışmış ama bir türlü başarılı olamamış olabilirsiniz. O zaman bir de üzerini şöyle enfes bir beşamel sosla örtmeyi deneyin. İlk lokmayı çaktırmadan yedirmeyi başardıktan sonra kalanında brokolileri fark etse de afiyetle yemeye devam edecektir zaten.

Bu ayki yazımı, Büyükada’da duyduğum ve bayıldığım bir tabirle bitirmek istiyorum… ‘İyi Yazlar’ minik kalpler.

 

BİR OYUN

SORBE

Sorbe, okul öncesi eğitici yönüyle çocukların zekâ gelişim düzeyini arttıran bir kutu oyunu. Çocuklar meyveleri renklerle eşleştirirken renkleri öğreniyor. Aynı zamanda ince motor becerileri, el refleksi ve dikkati gelişiyor. Arkadaşlarıyla hem eğleniyor hem de sosyalleşiyor. Oyunda amaç, oyun sonunda en çok ‘sorbe görev kartına’ sahip olmak. Her oyuncuya bir sorbe oyun alanı ve beş çeşit meyve kartlarından birer adet verilir. Otuz adet görev kartı, ortaya kapalı halde üst üste konulur. Seçilen bir kişi en üstteki sorbe görev kartını açar. Oyuncular, açılan karttaki dondurma toplarıyla aynı renkte olan meyve kartlarını; oyun alanına, görev kartındaki yerlerine dikkat ederek yerleştirir. İlk yerleştiren ‘sorbe’ der ve elini görev kartının üzerine koyar, kartı alır. En çok görev kartı toplayan oyunu kazanır. 

 

BİR KİTAP

GÜNEŞİ BİLE TAMİR EDEN ADAM

 

Ülkemizin uluslararası üne sahip çocuk kitabı yazarı, karikatürist, mimar, yazar ve çizer Behiç Ak, yeni öyküsüyle yine harikalar yaratmış. Günümüzün bazen çılgınlığa varan bazen de sahip olduklarımızın değerini tümüyle unutturan aşırı tüketim eğilimlerini, kendine özgü mizahi üslubuyla anlatan Behiç Ak, öyküsünü karikatür tadında renkli resimlerle destekliyor. Behiç Ak’ın yeni öyküsü, geçmişe saygı duyarak yenilenmenin ve değişebilmenin ipuçlarıyla dolu. Kitabın konusu ise şöyle: Adanın ciğercisi Muammer Bey, çok iddiacı ve alıngan biridir. Öyle ki kardeşi çalışkan tamirci Kadir Bey’e de küsmüştür. Oysa her tür eşyayı hatta kırık kalpleri bile onaran tamircinin bundan haberi yoktur. O, adalıların bozulan ne kadar eşyası varsa onarmakla uğraşır, eskileri değerlendirir, eşyaların geçmişini anlatır durur. Ancak, beyaz eşya satıcısı ve nalbur, kazançlarına engel olan tamirciden hiç hoşlanmazlar. Adalılar da eski eşyadan bıkmıştır ve yeni şeylere sahip olmak istemektedirler. Sonunda tamirciyi adadan uzaklaştırmaya karar verirler. Ama nasıl?

 

KÜÇÜK GURME

BEŞAMEL SOSLU BROKOLİ

Malzemeler

• 400 gram brokoli (çiçeklerine ayrılmış)

• 5 su bardağı sıcak su

Beşamel sos için:

• 2 yemek kaşığı tereyağı

• 1 yemek kaşığı un

• 4 su bardağı süt

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

• 150 gram rendelenmiş kaşar peynir

YAPILIŞI

* Tereyağını bir tencereye alın, eriyince üzerine unu ilave edin ve biraz esmerleşip kokusu çıkana kadar kavurun.

* Üzerine sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Tuzu, karabiberi ilave edin.

* Brokolileri yumuşayana kadar haşlayın, daha sonra buzlu suyun içine alın ve iki dakika bekletin. 

* Buzlu sudan aldığınız brokolileri 2 dakika daha bekletin. 

* Üzerine beşamel sosu ekleyin ve güzelce karıştırıp fırın kabına yayın.

* Önceden ısıtılmış 200 derece fırının ızgara ayarında, kaşar peyniri eriyip üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.

 

 

NASIL ARANDI: #esin alçıoğlu # minik kalpler # oyun # kitap # çocuk # sorbe # öneri # eğitim # yemek

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Bahar neşesi!

3 hafta önce
Ön yargıları yıkan Orta Doğu kenti: Doha

Vize kuyruklarında, konsolosluk kapılarında sürünmeden kolayca gidebileceğiniz Katar, kollarını açmış sizi bekliyor. Basra Körfezi’ne doğru uzanan bir yarımada ülkesi olan Katar, ışıl ışıl gökdelenleri, yemyeşil parkları ve modern sanatlara verdiği önemle Orta Doğu ülkeleri hakkındaki ön yargıları yerle bir ediyor

2 ay önce
Merhaba şubat

3 ay önce
Yepyeni bir yıl!

4 ay önce
Yeni yıl yaklaşırken

5 ay önce
Kış yaklaşırken

6 ay önce
Yepyeni öneriler

10 ay önce
AMERİKA RÜYASI

Dergimizin yazarlarından Esin Alçıoğlu, geçtiğimiz günlerde 2 haftalık Amerika seyahatine çıktı. Eşi Hüseyin Alçıoğlu ve oğlu Arel ile birlikte Güney Amerika’yı adım adım gezen Esin Hanım, izlenimlerini Kocaeli Life okurları için kaleme aldı

10 ay önce
Neşeli haziran

11 ay önce
Esin Alçıoğlu: Güzel günler...

1 yıl önce
Lüksün ve ihtişamın başkenti: Dubai

İhtişamlı mimarisi, muhteşem residansları, sıra dışı AVM’leri, şık caddeleri, çölü ve kumsallarıyla lüksün doruklarda yaşandığı Dubai, ‘en’lerin bir araya toplandığı muhteşem bir şehir

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: İçimizde çiçekler açsın

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: Hoş geldin yeni yıl!

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: Hoş Geldin Yeni Yıl

2 yıl önce
Ekim ayında neler yapalım?

2 yıl önce
Okula Dönüş Vakti

2 yıl önce
Yazı Bı̇tı̇rı̇yoruz

2 yıl önce
Yaz Geldi!

2 yıl önce
Haziranda ne yapalım?

2 yıl önce
Güneş daha parlak

2 yıl önce
Gülümseyin

2 yıl önce
Hoş geldin yeni yıl

3 yıl önce
Kışa Merhaba

3 yıl önce
Rüya gibi bir tatil: Maldivler

Maldiv Adaları; turkuaz rengi denizi, bembeyaz kumsalları, tropik ormanları ve sessizliğiyle romantizmi doruklarda yaşamak isteyenlere rüya gibi bir tatil vaat ediyor

3 yıl önce
Sonbaharı uğurlarken

3 yıl önce
Ekim sakinliğine merhaba…

3 yıl önce
Merhaba ağustos…

3 yıl önce
Yaza merhaba

3 yıl önce
Anlamlı günlerin müjdecisi

3 yıl önce
Minik kalpler için en özel ay

Yazan: Esin Alçıoğlu

3 yıl önce
Baharın hatırlattıkları…

Yazan: Esin Alçıoğlu

3 yıl önce