28-03-2024 17:47

Yeni yılda bizi neler bekliyor?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/03/2022
.stripslashes($urun->baslik).

 

2022 yılı pandeminin artçı etkilerine ve bu zorluklardan doğacak yeni iş fırsatlarına sahne olacak. Son iki yıldır işletmelerin yarıya yakınının kaybedilmiş ya da ağır hasarlı olması, sektör ekosistemini bu yıl daha da işlevsizleştirecek gibi görünüyor. İşletmelerin kalan diğer yarısının da başarılı olabilmesi yeni döneme uyumlanabilme becerisiyle orantılı şekillenecek. Bu yılı kısaca ‘Sektörel Survivor’ yılı olarak ifade etmek çok da abartılı olmayacağa benziyor.

 

2021 yılının son çeyreğinde açık alanları tercih eden tüketicilerin kış şartları ve yeni Covid varyantları sebebiyle ev içi tüketime dönmeleri; artan menü fiyatları ve enflasyonist gelişmelerin satın alma gücünü zayıflatması, sektör cirolarında sert düşüşlere sebep olmuştu. Yaşanan bu performans ve ciro kayıplarının 2022 yılı bahar aylarına kadar etkisini sürdürmesi sürpriz olmayacak gibi görünüyor, umarım yanılırım.

 

***

İşletmelerin mali dengesinde esaslı sapmalara yol açabilecek yüksek maliyet artışları ve sektörde bugüne kadar yaşanan en büyük insan kaynakları kıtlığı belki de ilk kez görülmemiş ölçekte yönetsel zorluklar ortaya çıkaracak. Atıl kapasite maliyeti yeni yılda da işletmelerin en büyük sorunu olacak ve mevcut maliyet alt yapısıyla maksimum iş kapasitesinin yakalanabilmesi oldukça önem kazanacak.

 

Yeni dönem; maliyet obezi hantal işletmelere şans vermeyecek, akılcı ve etkin yönetim sergileyen, tüm süreç optimizasyonunu sağlamış yeni nesil kompakt işletmelerin dönemi olacak.

Son iki yıldır durağan geçen gastronomik yatırımlar; yabancı uyruklu yatırımcı profilinin yanı sıra yeni nesil yatırımcının odaklandığı sağlıklı ve çevreci işletmeler; kent merkezinden uzak kaçış noktaları, foodtech kategorisi, fonksiyonel kompakt restoranlar, hayalet mutfaklar gibi iş modelleriyle kısmen hareketlenecek.

 

Klasik franchising modeline alternatif, ülkemiz şartlarına ve kültürüne uyumlu yeni franchise yöntemleriyle şeffaf, samimi ve risklerin bertaraf edildiği kanıtlanmış iş modellerine sahip markaların fark yaratabileceği bir büyüme dönemi olacak.

 

***

Buna paralel olarak yeni yılda da yükselişi devam eden paket servis operasyonları, profesyonel ve iyi planlanmış bir alt yapıda uygulanmadığı taktirde, faydadan çok zarar getireceğe benziyor. Bir taraftan da yemek siparişi sağlayıcı portallar yüksek komisyon oranlarıyla yıkıcı olabilseler de akılcı kullanıldıklarında hem sektörümüze hem de kendilerine katma değer katmaya devam edebilecekler düşüncesindeyim.

 

Ayrıca enflasyonist ortam ve farklı etkenlerle oluşan gelir kaybından etkilenen orta gelir grubu tüketicilerin alt gelir grubuna gerilemesi, hedef müşteri stratejilerinde revizyon gerektirecek. Her şey, her an, her kanaldan anlayışını acımasızca dayatan tüketici eğilimleri yeni yılda da etkisini artırarak, varlığını hissettirecek. Restoranların, tüketici tarafında görünür olmak, sıra dışı algılanmak ve güven kazanmak için bugüne kadar kullandığı dijital pazarlama ve sosyal medya iletişimleri yine ön sıradaki yerini koruyacak.

 

***

Türkiye’de son yıllarda hızla yükseldiği gözlemlenen geleneksel lezzetlerin, kurumsal ve çağdaş mağazacılık formatında pazarla buluşturulması, önemli iş fırsatlarının doğmasına sebep olacak. Tatil beldelerinde yoğunlaşan sezonluk konaklama ve ağırlama kavramı yerini tüm sezon hizmet verebilen işletmelere terk edecek gibi görünüyor. Son yıllarda hızla artan yükselişin pandemi dönemiyle patlamaya dönüştüğü sağlıklı ve fonksiyonel beslenme eğilimleri, 2022 yılında da hızlanacak ve pazar payını arttıracak.

 

Doğa dostu, sürdürülebilir yeşil nesil restoran kriterleri artık tüm yeme-içme işletmelerinin önemli gündem maddesi olmaya devam edecek. Kısaca özetlemeye çalıştığım bu zor dönemde tüm meslektaşlarıma şimdiden başarılar. Sektöre atılacak genç arkadaşlara da yol gösterici olması adına tecrübelerimden derlediğim konuları paylaştım. Umarım her şey gönlümüzce olur. Bu konuyu her zaman olduğu gibi ağzımızı tatlandıracak bir tarifle şenlendirelim. Şimdiden afiyet olsun.

NASIL ARANDI: #serkanyeşildağ #yemek #köşeyazarı #köşeyazısı #yeniyıl #beklentiler #fıstıklıpeynirliirmikhelvası #tatlıtarifi #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.