25-04-2024 08:24

Dr. Tuğba Arkan: Başarı demek denge demek

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/03/2022
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Arkan, ‘Başarı demek, denge demektir’ diyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

‘İlham kaynağım ve idolüm’ dediği babasının mesleğini seçerek doktor olmaya karar veren; tıp fakültesini ve yüksek ihtisasını Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamlayan Tuğba Arkan, Kocaeli’de sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanından biri. Uzun süre devlette çalıştıktan sonra kendi kliniğini açan Uzm. Dr. Tuğba Arkan, aynı zamanda dünyalar güzeli bir kız çocuğu annesi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla annesine ‘Bana kadın olmayı öğrettiği için teşekkür ederim’ mesajını gönderen Uzm. Dr. Tuğba Arkan, özel hayatı ile profesyonel hayatı arasında kurduğu dengeyi önemsiyor, ‘Çevremin mutluluğu benim başarımdır’ diyor.

‘Başarı’ sizin için ne ifade ediyor?

Başarı demek denge demek benim için. Dengeyi sağlarken yaşadığım duygular, özel hayatım ve profesyonel hayatımın uyumlu olması bana başarıyı hissettiriyor. Bu durumda elde ettiklerimden çok hislerim ve çevremin mutluluğu benim başarımdır.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Bugünkü başarımın sırrının zaman yönetimi olduğunu düşünüyorum. Birçok kurumda zaman özgürlüğümüzün sağlanamadığını görüyoruz.  Kişisel olarak zamana sahip olmanın önemli olduğunu söyleyebilirim. Kliniğimde bu şansı yakalayabildim.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

İş hayatıma tekrar başlama şansım olsaydı, tıp fakültesinden çıkar çıkmaz evlenmezdim. Eğitimimi henüz tamamlamamışken, ne olduğumu henüz keşfedememişken evlilik serüvenine girmem, hayatımın ‘asla’ kısmındadır.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Memur olarak yıllarca devlet hastanelerinde çalıştıktan sonra istifa etmek benim için oldukça radikal ve riskli bir karardı. Ancak şu an rahatlıkla söyleyebilirim ki bu konfor alanından çıkmak yaptığım en iyi hamleydi.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Hayatta işler hep yolunda gitmez. İşler yolunda gitse bile özel hayatımızda ya da ailemizle ilgili sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Kendime koyduğum küçük hedefler sayesinde motive olurum. Sevdiklerimle geçirdiğim mutlu anlar da güçlükler karşısında hayata devam etmemi sağlıyor.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Kadın olarak yaşadığım en zor an mecburi hizmetimi yapmak üzere gittiğim şehirde bir başhekimin bana yönelik cinsel taciz durumuydu. Gebe olduğum halde bana devamında mobing uygulamıştı. O durumdan kurtulmak için ertelemiş olduğum yan dal sınavına çalıştım ve kazandım. Belki de benim iş hayatım için bu olay bir dönüm noktası olmuştur.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

İşimle ilgili eğitimim asla bitmez. Mesleğimizdeki tecrübenin kıymetini çok iyi bilirim. Duayen olarak kabul ettiğimiz hocalarımla her fırsatta sohbet etmenin açlığını mesleki gelişimimde branş ayırt etmeden büyük bir zevkle değerlendiririm.  

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Hastalık yoktur, hasta vardır. Her kişinin kendine özel ihtiyaçları olup, iyi analiz ve problemin kök sebebini bulmak aradığımız şifaya kavuşmayı kolaylaştırır. İşimde klişelerden uzak durup, hastanın ihtiyacı olduğu tedaviye kolayca ve güvenle ulaşmasını sağlamaya çalışıyorum.

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Çocuğumun hayalleri ve geleceği daha yeni şekilleniyor. Tüm mesleklere ilgi duyabilir. Ona olan tek öğüdüm; yaptığı işi hakkıyla, ahlaklı ve en iyi şekilde yapması olur. Sonuçta yaşam onun ve nasıl yaşamak istediğini kendisi belirleyecek.

NASIL ARANDI: #endokrinolojivemetabolizmahastalıklarıuzmanı #tuğbaarkan #başarıdengedemek #başarılıkadın #güçlükadın #sağlık #emek #tecrübe #motto #aldığıriskler

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.