19-04-2024 03:54

Türk Edebiyatına Önemli Bir Katkı Daha: Gölcük’ün 4. Mirası

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/07/2022
Gölcük Belediyesi şimdiye kadar düzenlediği sempozyumlarda sunulan bildirileri 3 kitap halinde yayınladı, Türk edebiyatına kazandırılacak 4. kitap ise yolda
.stripslashes($urun->baslik).

Gölcük Belediyesi, edebiyat sempozyumları serisinin dördüncüsünü tamamladı. Düşünce ve Türk edebiyatının önemli isimlerinden, geçtiğimiz yıl vefat eden merhum Sezai Karakoç’un hatırasına atfen düzenlenen ‘Diriliş Dergisi ve Sezai Karakoç Sempozyumu’ iki gün sürdü. Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda gerçekleştirilen sempozyuma özellikle gençler ve edebiyat tutkunları büyük ilgi gösterdi. Açılış konuşmasını Diyarbakır milletvekili, önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker’in yaptığı sempozyumda; birbirinden değerli akademis- yenler, edebiyat tutkunlarıyla bir araya geldi.

ARMAĞAN ETTİ

‘Türk Dili ve Edebiyatı - Servet-i Fünûn Sempozyumu’, ‘Sırat-ı Müstakîm - Sebilürreşat ve Mehmet Akif Sempozyumu’ ile 100. yılında ‘Dergah Mecmuası Sempozyumu’nu düzenleyerek; sunulan bildirileri 3 kitap halinde yayınlayan Gölcük Belediyesi, bir sempozyumu daha edebiyat dünyasına armağan etti. Diriliş Dergisi ve Sezai Karakoç Sempozyumu’nda 31 akademisyen, 7 ayrı oturumda birbirinden değerli bildiriler sunarak; Karakoç’un edebiyat anlayışı, Türk edebiyatına verdiği katkı ve Diriliş Dergisi’ne hayat veren ‘Diriliş’ düşüncesi hakkında bilgiler paylaştı. Sempozyum, sunulan bildirilerin kitap haline getirilmesiyle gelecek nesillere aktarılacak, böylece önemli bir yayın daha Türk edebiyatına kazandırılacak.

31 BİLDİRİ

İki gün süren sempozyumun başkanlığını Prof. Dr. Hayati Develi yaparken, 1. oturumda; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Edebiyatımızda bir ‘Diriliş Topluluğu’ var mı?”, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “Bir Okul Olarak Diriliş Dergisi”, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Taştan, “Uyanış, Yenidendoğuş, Gelişme ve Devrim Kavramları Etrafında Diriliş’i Anlamak” konulu bildirileri sundu.

ÖNEMLİ BİLGİLER

İlk günün ikinci oturumunda ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Musa Duman’ın oturum başkanlığında; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mesut Koçak, “Estetik Genleşme: Diriliş Dergisi’ndeki Kelime Tercihleri Etrafında Sezai Karakoç Düşüncesinin ve Estetiğinin Boyutları”, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammed Hüküm, “Diriliş Dergisi’ne Yansıyan Yönleri ile Toplumsal Arka Plan Kültürü”, Marmara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Şaban Bıyıklı, “Diriliş Dergisi’nde Tarih Tasavvuru”, Batman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mahfuz Zariç, “Sezai Karakoç’un Eserlerinde Atıfta Bulunulan Ayet ve Hadisler ile Diriliş Dergisi’nde Tasavvufî Mevzular” bildirileriyle önemli bilgiler aktardı.

DİNLEYİCİLERLE PAYLAŞTILAR

Günün üçüncü ve son oturumunda Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu başkanlığında; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şaban Sağlık, “Kasaba Edebiyatı Kavramı Açısından Sezai Karakoç’un Hikâyeleri”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Dayanç, “Sezai Karakoç’un ‘Edebiyat Yazıları’nda Şiirin Konumlandırılışı”, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ulutürk Sakarya, “Sezai Karakoç’un Hikâyelerinde Mekânın Distopyası”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Şaban Çobanoğlu ise, “Metafizik Derinliklerde Ruhun Dirilişini Arayan Bir Hakkikat Yol- cusu: Sezai Karakoç” bildirilerini dinleyicilerle paylaştı.

DOLU DOLU GEÇTİ

Sempozyumun ikinci gününde 4. oturum Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turan Karataş başkanlığında yapıldı. Oturuma; İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Özsaray, “Diriliş Dergisi’nde Yayınlanan Batı ve İslâm Düşüncesi Üzerine Tercümeler”, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Aydın, “Sezai Karakoç’ta ve Diriliş Dergisi’nde Batı Şiiri”, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, “Diriliş’te T.S. Eliot’tan Çeviriler Üzerine Bir Değerlendirme” ve Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Koray Üstün, “Diriliş’te Teknolojinin Görünümü” bildirileriyle katkı sundu.

BİR DİRİLİŞ HİKAYESİ

Başkanlığını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şaban Sağlık’ın yaptığı 5. oturumda; İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Balcı, “Diriliş Şairi İsmet Özel ve İçimden Şu Zalim Şüpheyi Kaldır Ya Sen Gel Ya Beni Oraya Aldır Şiiri”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Tüzer, “Bir ‘Diriliş’ Hikâyesi: İsmet Özel ve Amentüsü”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Koçak, “Sezai Karakoç’un Hatıralarında Edebî Figürler: Necip Fazıl” ve Bilecik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dönmez, “Ebubekir Eroğlu ve Diriliş Dergisi” bildirilerini sundu.

ŞİİRLERLE TANITTILAR

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Dayanç’ın başkanlığını yaptığı 6. oturumda; Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Beyhan Kanter, “Sezai Karakoç’un Şiirlerinde İstanbul Mimarisinin Esteti- ği”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, “Sembolsüz Millet Yaşayamaz: Sezai Karakoç’a Göre Millet Sembollerinin Kaynağı Olarak Halk Anlatıları”, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Güneş, “Değişime Direnen İki Şahsiyet: Gergedanlar Piyesinin Berenger’i ile ‘Masal’ Manzumesinin Yedinci Oğlu”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. M.Sani Adıgüzel, “Sezai Karakoç’un Eser- lerine Bir Şerh Düşmek: Kelimeler Ülkesinde Açılan Ebedîlik Yelpazesi” ile değerli bilgiler aktardılar.

SON OTURUMDA...

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mus- tafa Balcı’nın başkanlığını yaptığı son oturumda ise; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turan Karataş, “Diriliş’teki Bilinmeyen/Kayıp İmzalar”, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhittin Doğan, “Diriliş’te Bir Gelenek Şairi: Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu”, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Necmettin Özmen, “Cahit Zarifoğlu’nun Diriliş’te Yayımlanan Yabancılık Başlıklı Hikâyesinin Yazınsal Göstergebilim Yöntemi ile İncelenmesi” ve Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Zafer Özdemir de Karakoç hakkındaki bilgilerini “Sedat Ümran ve Diriliş Dergi- sindeki Şiirleri” başlığında paylaştı.

TEŞEKKÜR EDİLDİ

Sempozyumun sonunda bildirileriyle Sezai Karakoç’un vefasını Gölcük’e taşıyan akademisyenlere hediyeler takdim edildi. Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer de sempozyuma katılan tüm akademisyenlere ve dinleyicilere teşekkür etti.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # gölcükbelediyesi # Golcukbelediyesi # sezaikarakoç # golcuk # gölcük # edebiyat # sempozyum # türkedebiyatı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.