03-05-2024 07:58

Turizm Master Planı ve Turizm Şurası düzenlendi: KOCAELİ’DE GÖZLERİNİZE İNANACAKSINIZ!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/05/2022
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kent dinamikleriyle bir arada hazırladığı Kocaeli Turizm Master Planı kamuoyundan tam not aldı
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kent dinamikleriyle bir araya gelerek hazırladığı Kocaeli Turizm Master Planı ve Markalaşma Lansmanı, Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Programda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Yapılan çalışmalarla gerçekten çok önemli ve çok değerli bir Turizm Master Planı oluşturuldu. Bu plana Kocaeli halkı olarak sahip çıkmalı ve bu hayale inanmalıyız’’ dedi.

KOCAELİ TURİZM ŞURASI

Geçtiğimiz yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi öncülüğünde yapılan Turizm Şurası’nda 7 konu başlığı ele alınmış, Turizm Master Planı için önemli bir adım atılmıştı. 7 ana başlıkta çalışma masalarından çıkan sonuçlardan, Kocaeli marka kimliğinin çerçevesi belirlenerek kentin turizm potansiyeli her yönüyle ortaya çıkarıldı ve Turizm Master Planı hazırlandı. Kocaeli’nin markalaşma hikayesi; hazırlanan strateji ve eylemlerle görsel kimlik çalışmaları; sözel kimlik oluşturulması; Kocaeli logo tasarımı ve animasyonu; tanıtım broşürü sunum formatı gibi kurumsal kimlik tasarımları kent dinamikleriyle bir arada hazırlandı.

HAZIRLIK AŞAMASI

Marka konseptine uygun olarak çağrı merkezleri, havalimanı, tramvay, otobüs vb. yerlerde kullanılmak üzere işitsel logo ve şehre özgü bir yazı fontu hazırlanarak Kocaeli kent markasının ve görsel kimlik ögelerinin oluşturulması sağlandı. Çalışma, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle de kamuoyuyla paylaşıldı. Bir yıllık bir süreçte özveriyle çalışan, katılımlarıyla destek olan kurum ve kuruluşlar, Turizm Master Planı’nın oluşmasında büyük rol oynadı. Çok katmanlı olan bu süreç, en ince ayrıntısına kadar düşünüldü ve eksik hiçbir paydanın olmaması için çalışmalar yapıldı.

ÇOK SES GETİRECEK

Yapılan hazırlıklarda çerçeveyi doğru sunabilmek için çalışmalar; Kocaeli’yi keşfetme ve anlama, beklentiyi ölçme tanıma, konumlama, hedef koyma ve strateji geliştirme, Kocaeli kimliğini tasarlama ve iletişimi sağlama adı altında 6 noktada bölümlendirildi.  Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programla son aşama olan iletişimi sağlama noktasının da startı verilmiş oldu. Hem yerel hem ulusal hem de uluslararası alanda çok ses getireceğine inanılan 600 sayfalık rapor, tüm katılımcıların görüşlerine başvurularak oluşturuldu. Çalışmanın takibinin yapılması için kocaelimarkalaşıyor.com adresi kuruldu.

ULUSLARARASI DESTİNASYON PROGRAMI

Çağa ayak uydurularak yapılan çalışmalar, matematiksel ve sistematik olarak ele alındı. Yerel, Avrupalı ve Orta Doğulu turistler için oluşturulan karakterlere göre hedefler belirlendi. 5 eksen, 15 strateji paketi, 74 strateji ve 282 eylemle kapsamlı bir turizm kimliğini öne çıkaran; kapsayıcı katılımcı yönetilen, doğayla barışık, kültürünü ve tarihini yaşatan, yenilikleri takip eden uluslararası bir destinasyon programı belirlendi. Yapılan çalışmaların uygulamaya ve hayata dönerek anlamlandırılması için bütün bunların sistematiği oluşturuldu.

DURMADAN ÇALIŞMALIYIZ

Planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Büyükakın, “Bir strateji belgesinin, havai fişek sendromuna uğramaması için sağlam olması gerekiyor. Bunun olmaması için ne olması lazımsa onu konuşmak lazım. Hazırlanan çalışmanın unutulmaması ve devamının gelmesi için gayret göstermeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk ne diyor: ‘Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak.’ O hedefe ulaşmak için durmamak lazım. Ben bu kadar asfalt yaptım, otobüs yaptım, köprü yaptım… Neden yaptım? Nedeni unutmamak lazım. Sahadan deneyimim bana şunu gösteriyor: Bir işin sahibi yoksa o iş ortada kalır. Yapan birileri olacak. Herkes kendi beğendiklerini yaparken üst ölçekte ortak hareket etmeli.

BU HAYALE İNANIN

Neye ihtiyacımız olduğunu buradaki stratejiler doğrultusunda söyleyeceğiz. Atatürk muhteşem bir liderdi ve onunla beraber bağımsızlığa inanmış bir Türk halkı vardı. Ne kadar stratejik planın olursa olsun kent bunu sahiplenmediği sürece sadece havai fişek etkisi olur. Dolayısıyla sizlerden rica ediyorum bu hayale inanın’’ açıklamasını yaptı. Kocaeli’nin sanayi kenti olarak bilindiğini ancak çok geniş orman ve tarım arazilerine de sahip olduğunu aktaran Başkan Büyükakın, “Kurumlar olarak biz, valilik, odalar, üniversiteler üzerimize düşen her şeyi yaptık ancak fikirler ne kadar güzel olursa olsun, sahiplenilmediği noktada başarılı olması imkansızdır. Hep birlikte olursak, el ele olursak pozitif gündem üzerinde yoğunlaşırsak başarılı olabiliriz’’ şeklinde konuştu.

HAVADAN KOCAELİ

Turizm Master Planı çerçevesinde Kocaeli’nin her köşesini 365 gün boyunca, yaz-kış demeden fotoğraflayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nin en güzel fotoğrafları ve yeni tanıtım filmini www.havadankocaeli.com sitesinde paylaşıyor. Kocaeli’nin marka değerini artırmak, Marmara’nın incisi Kocaeli’yi turizmde dünya yıldızı haline getirmek için çalışan Büyükşehir Belediyesi, bu yolda çok önemli bir adım daha attı. ‘’Kocaeli Markalaşıyor Gözlerinize İnanacaksınız’’ sloganıyla tanıtımı yapılan Kocaeli Master Planı’nın devamında hazırlanan Havadan Kocaeli filmi ve internet sitesi, ziyarete açıldı.

KOCAELİ MARKALAŞIYOR

Sitede Kocaeli’nin 12 ilçesinden 4 mevsim boyunca çekilen yüzlerce fotoğraf, Havadan Kocaeli filmi ve Kocaeli’yi farklı yönleriyle tanıtan bir e-kitap yer alıyor. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Turizm Master Planı, kısa süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Kocaeli’ye özgü logosu, Kocaeli’ye ait cıngılı ve yine Kocaeli’ye ait yazı fontuyla dikkat çeken Turizm Master Planı, ‘’Kocaeli Markalaşıyor Gözlerinize İnanacaksınız’’ sloganıyla tanıtılmıştı. İlk andan itibaren sektörün aktörleri ve vatandaşlar tarafından benimsenen logo, cıngıl ve yazı fontu, Kocaeli genelinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

365 GÜN, BİNLERCE FOTOĞRAF

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ise Turizm Master Planı’yla aynı eksende bir çalışma yapıldı. 365 gün süreyle Kocaeli’nin 12 ilçesi, 4 mevsimde ayrı ayrı havadan fotoğraflandı ve kamera görüntüleri çekildi. Çalışma sonunda Kocaeli’nin binlerce kareden oluşan görsel zenginliği gün ışığına çıktı. On bine yakın fotoğraf tek tek taranıp, saatler süren kamera görüntüleri incelendikten sonra, Kocaeli’nin havadan en güzel fotoğrafları ve kamera görüntüleri seçildi.

Her ilçe için farklı tabiat ortamlarında çekilen yüzlerce fotoğraf www.havadankocaeli.com sitesine yüklendi. Kocaeli’yi en iyi anlatan onlarca fotoğraf ve farklı mekanlar için özel olarak yazılan metinlerden ise Havadan Kocaeli kitabı hazırlandı.

KOCAELİ’NİN YENİ TANITIM FİLMİ

Kocaeli’ye özgü logonun da kullanıldığı, Kocaeli’nin tüm güzelliklerini ön plana çıkaran fotoğraflar ve özel olarak yazılan metinlerden oluşan materyal, siteye e-kitap olarak yüklendi. Kocaeli’yi havadan en güzel anlatan kamera görüntüleri ise Kocaeli’nin yeni tanıtım filmine can verdi. İzleyenlerin Kocaeli’ye bir kez daha hayran kalacağı tanıtım filminde şehrin en güzel sokakları, tarihi evleri, doğa harikası görüntüleri, mavi bayraklı plajları, sahilleri ayrı ayrı işlendi. Müziği ve kurgusu özel olarak hazırlanan Kocaeli tanıtım filminde tüm bu görüntülere şiir tadında bir de metin de eşlik ediyor.

BİR KEZ DAHA AŞIK OLDUM

Turizm Master Planı ve Havadan Kocaeli çalışmasını yakından takip eden ve fotoğrafların seçilmesine katkı sunan Başkan Büyükakın, ‘’Yaşadığımız, nefes aldığımız, taşına toprağına sevdalandığımız Kocaeli; yeşiliyle mavisiyle, akarsularıyla yaylalarıyla, deniziyle sahilleriyle havadan bir başka güzel görünüyor. Arkadaşlarımız yaz-kış demeden çalıştı, Marmara’nın incisi Kocaeli’nin hemen her köşesini karış karış gezdi ve binlerce kare fotoğraf çekti. Fotoğraflara her baktığımda Kocaeli’yi neden bu kadar çok sevdiğimi bir kez daha anladım ve bu şehre bir kez daha âşık oldum. Eminim sizler de fotoğrafları gördüğünüzde benimle aynı duyguları paylaşacaksınız’’ dedi.

NASIL ARANDI: #kocaelibüyükşehirbelediyesi #doçdrtahirbüyükakın #kocaeliturizmmasterpplanı #kamuoyunatanıtıldı #tamnot #kentdinamikleri #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.