Marshmallow, uzun zamandır market raflarında yerini alan bir şekerleme türü. Yıllar önce Amerikan aile filmlerini izlediyseniz, oradaki kamp sahnelerinde çubuğa takılmış halde kamp ateşinde pişirildiğini görmüşsünüzdür ya da romantik filmlerde başroldeki kadın oyuncunun, soğuk bir kış gecesi içtiği sıcak çikolatanın içinde yüzdüğüne denk gelmişsinizdir.
Marshmallow’un tarihine bakıldığında aslında çok eski yıllara dayandığını görebiliyoruz. Günümüzde farklı reçetelerden elde edilse de geçmişte ‘marshmallow’ isimli bir bitkiden elde edildiğini gösteren kanıtlar mevcut.
Eski Mısır’da marshmallow bitkisinin köklerinin bal ile karıştırılarak tatlı yapımında kullanıldığını gösteren kaynaklar var. 19. Yüzyıl’ın sonlarına doğru marshmallow artık ticari olarak üretilmeye başlanmış.
Eski Mısır’a döndüğümüzde marshmallow’un doğuşunun bildiğimiz hatmi çiçeğinden geldiğini görüyoruz. Hatmi çiçeği ebegümecigillerdendir ve Latince ismi ‘Althaea officinalis’dir. Hatmi çiçeği ülkemizde doğal olarak her bölgede rahatlıkla yetişebilmektedir. Tıbbi hatmi çiçeği olarak bilinen hatminin anavatanı ise Batı Asya’dır. Batı Asya’da yoğunlukla kullanılan hatmi çiçeği zamanla Doğu Asya’ya ve Avrupa’ya kadar yayılmıştır. Hatmi çiçeği dere kenarlarını ve sulak yerleri çok sever. Otsu ve çok yıllık bir bitki türüdür. Görüntüsü de oldukça naiftir. Dallarının uçlarında yaz aylarının sonunda pembe beyaz çiçekler açar.
***
Gelelim hatmi çiçeği ve marshmallow ilişkisine. Marshmallow, hatmi çiçeğinin İngilizce ismidir. Hatmi çiçeğinin kökü hem bizim mutfağımızda hem de Orta Avrupa’da helvaları tatlandırmak için kullanılmıştır. Aynı zamanda körpe yaprakları ve çiçekleri kızartılarak veya haşlanarak yemeklerde kullanılabilir ve çiğ olarak da tüketilebilir. Özellikle doğu mutfağına baktığımızda salatalarda hatmi çiçeği kökünün kullanıldığını görebiliriz.
Hatmi çiçeği yaz sonunda (genellikle temmuz - ağustos aylarında) toplanır. Kökleri ise sonbaharda toplanır ve kurutulur. Hatmi çiçeği yine bu aileden olan gül hatmisi ya da ağaç hatmisi ile karıştırılabilir. Bu sebeple uzman kişiler tarafından toplanması önemlidir. Böylece türler ayırt edilebilir ve doğru kullanılabilir.
Haydi gelin bu bayram ağzınızı tatlandıracak, biraz zahmetli olsa da değeceğine inandığım bir marshmallow tarifi yapalım.
Şimdiden afiyet olsun.
Herkese iyi bayramlar.
***
Marshmallow yapıyoruz
Malzemeler:
• 4 tatlı kaşığı toz jelatin
• 1 su bardağı glikoz
• 1 + ½ su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı su
• Yarım çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı vanilya özü
(eğer yoksa koymayabilirsiniz)
• Yarım su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle büyük boy bir borcama ihtiyacınız var. Eğer küçük borcam kullanırsanız, çok kalın marshmallowlar elde edersiniz. Büyük boy borcamınız yoksa birden fazla borcam kullanabilirsiniz. Borcamın içini sıvıyağ ile güzelce yağlayıp, peçeteyle her yerine sürülmesini sağlayın. Cam bir karıştırma kabına 4 tatlı kaşığı jelatini koyup, üzerine yarım su bardağı su ekleyin, çırpma teliyle iyice çırpıp bekletmeye alın.
Bir sos tenceresinde ya da küçük ve derin bir başka tencerede yarım bardak su, 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı glikoz ve yarım çay kaşığı tuzu koyup kısık ateşte şeker eriyinceye kadar güzelce karıştırın. Glikozu tencereye aktarmanız kıvamı dolayısıyla biraz zor olabilir. Eğer ellerinizi ıslatırsanız glikozu rahatlıkla kabından alıp tencereye aktarabilirsiniz.
Şeker eridikten sonra ocağın altını açıp karıştırmayı bırakın. Bu noktadan sonra karıştırmayı bırakmanız oldukça önemli.
Tenceredeki karışım kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika bekleyin ve ocağın altını kapatın.
Bundan sonraki adım sıcak ve soğuk karışımı birleştirmek. Sıcak karışımı çok yavaş bir şekilde soğuk karışımın içine aktarın. Aktarırken mikserinizle düşük devirde çırpmaya devam edin.
Sıcak ve soğuk karışımı tamamen birleştirdikten sonra mikserin en yüksek devrinde 10 dakika çırpın. Bu sürenin sonunda kabarmış, bembeyaz ve ılık bir karışım elde etmiş olmalısınız. Eğer yeterince kabarmadıysa ya da halâ sıcaksa bir süre daha çırpmaya devam edebilirsiniz. Varsa vanilya özütünü bu aşamada ekleyip son bir kez daha karıştırın.
Bu işlemin sonunda beyaz marshmallowlar elde edeceksiniz. Daha renkli marshmallowlar elde etmek isterseniz yine bu aşamada çok az miktarda sıvı (yoksa toz) gıda boyası ekleyip, homojen bir hâl alana kadar karıştırın. Marshmallowlara pastel tonlar daha çok yakıştığından gıda boyasını oldukça az miktarda eklemenizi öneririm.
Hazırladığınız karışımı borcama aktarıp spatula yardımıyla düzeltin ve pudra şekerinin yarısını üzerine serpin. Minimum 4-5 saat, mümkünse bir gece buzdolabında bekletin. Çıkarttıktan sonra hangi şekli vermek isterseniz o kalıbı güzelce yağlayıp şekillerinizi çıkarın. Kalan pudra şekerini bir kaba koyup hazırladığınız marshmallowları güzelce pudra şekerine bulayın.
Eğer uygun bir kalıbınız yoksa bıçakla da kesebilirsiniz. Buradaki tek önemli nokta bıçağı da kalıbı da yağlamak. Aksi takdirde marshmallowlar kalıba ve bıçağa yapışacaktır. Afiyet olsun.
NASIL ARANDI: #serkanyeşildağ #köşeyazarı #köşeyazısı #yemekköşesi #gurme #tarif #marshmallow #kocaeli