26-04-2024 03:04

Sigorta acentelerinin derdi ne?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/05/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhaba değerli Kocaeli Life okurlarımız,

Bu ayki yazımı meslektaşlarımın da muzdarip olduğu, özellikle trafik sigorta poliçeleri ile ilgili olarak sigorta sektörünün iş yapma (-yapamama) ve işleyişinde yaşanan zorluklardan bahsetmek istiyorum.

Sigorta acenteleri arasında, son zamanlarda trafik sigortası poliçe onayı veren şirket maalesef bulunamıyor. Bu konu yıllardır zaten kanayan bir yaraydı, son zamanlarda kangrene dönüştü. Ve en büyük mağduriyeti sigortalılar, sigortalı adayları ve tabii acente dostlarımız yaşamakta.

Trafik sigortalarındaki arz sorunu büyük sıkıntı. Bu sorunun çözülmesi için büyük çaba var gibi görünmekte ama çözülmüyor, çözülmüyor. Bakıyoruz; sigorta şirketleri zor durumda, bakıyoruz acenteler zor durumda, bakıyoruz SEDDK zor durumda?

 

Trafik kesen acenteleri kapatmak mı çözüm?

Sigorta şirketleri “Trafik kesmiyorum” dememek için trafik portföyü yüksek olan acenteleri kapatmaya çalışıyor. Bazı sigorta şirketleri bu acenteleri kapattı. Hala baskılara devam edenler var…

 

Tekli acenteler zor durumda…

Diğer taraftan bir büyük şirketin münhasır acentesi, tekli şirketle çalıştığı için şirketi trafik kesmiyorsa, acente üretim yapamıyor. Müşterisini de kaybediyor. Ya da çalıştığı şirketi trafik sigortalarında müşteri kartı zorunluluğu getiriyor. Sadece ‘ruhsat sahibi’ kartını sistem kabul ediyor, bazı şirketler sadece banka kartı, bazıları sadece kredi kartı talep ediyor… Ya da taksit yapmıyor. Görülüyor ki bu tekli acenteler de iş paylaşımına yani gelirinin yarısına razı olmaya zorlanıyorlar. Bu da usule uymuyor, olması gerekene aykırı, çok adaletli bir durum da değil. 

 

Bir kesiyor, bir kesmiyor!

Bir çok acente işi gücü bıraktı, ekrandan trafik sigortası kesmek için defalarca, dakikalarca çaba gösteriyor. Şirket sistemine iş kalmış, bir kesiyor, bir kesmiyor. Sektör olarak neyi tartışıyoruz? Acenteler sahada olsun, portföylerini dengeli oluştursunlar. Sadece trafik kesmesinler. Tamam sıkıntı yok da sahaya nasıl insin? Zamanı, sistemde trafik poliçesi kovalamakla geçiyor. Hadi diyelim bir kişiyi işe alsın bu iş için desek, maliyetler ortada. 

 

Diğer sigorta branşlarında da sorun olmaya başladı

Sigorta şirketleri, yangın sigortasında birçok faaliyet koluna teminat vermiyor. Mazeretleri çok… Yenileme işlerinde bile red geliyor. Sudan sebeplerle ya da sebepsiz redler… Sağlık sigortasında prim yüksekliği, geçmiş dönemde e-nabız’da yanlış girilen kayıtların teminat dışı halleri, muafiyetler, mühendislik branşlarında muafiyet oranlarının yüksek olması vs. O zaman yapılan işin ismi, sigortacılık nasıl oluyor?

 

Acente kendi SAİK’ine güvenmiyor!

SAİK, mail gönderdi: “Bize trafik sigortası kesmeyen şirketleri bildirin. Hangi şirket, ekran görüntüsü, saati falan da falan…” Düşünün, bir meslek grubu, kendisini temsil eden en üst gruba güvenmiyor. Bu sorunu sadece biz mi yaşıyoruz, SAİK üyeleri acente değil mi? Bizim kesemediğimiz poliçeyi onlar rahatlıkla kesiyorlarsa daha büyük sorun değil mi? Derdi, medyada gösteri yapmak olmamalı çünkü gerçek dertlerimiz var. SEDDK Başkanı Sayın Mehmet Akif Eroğlu bir takım önlemler açıkladı ama sonuç? Bir elin parmağını geçmeyecek sayıda şirketin üzerine bu risk atıldı. Sorun olmaktan çıkarmak için birkaç şirketin taşın altına elini koyduğu, bunun da sektör için sağlıklı bir durum olmadığı ortada. Acente dostlarımın derdi çok. Çözüm için çalıştay şart. Kanun düzenlemesi, denetlenmesi şart.

Bu yazım da derdimizi anlatmaya belki yardımcı olur… Acenteler ne yapsın?

Sevgiler…

 

Sevinç Aytin Sigorta Acenteliği

Mapfre Sigorta Acentesi

Merkez Mah.Mareşal Fevzi Çakmak Cad

No:10A Gölcük/Kocaeli

05305011935

NASIL ARANDI: #sevinç aytin # sigorta # inşaat sektörü # sigorta acentesi # köşe yazısı # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.