20-04-2024 18:16

Sevinç Aytin: İnşaat All Risk Sigortası

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Değerli sigorta köşesi okurlarım,

Baharın müjdeci güzel günler, güzel haberler sarsın her yanımızı… Zira buna ülke olarak çok ihtiyacımız var.

Sigorta konusu derya deniz... Yıllarca bu dergide yaz yaz bitmeyecek kadar çok sigorta ürünümüz var. Tabii tüm bu ürünlerin ortaya çıkma sebepleri başa gelen riskler. Bu ay sizlerle İnşaat All Risk ve İşveren Sorumluluk Poliçelerinden bahsetmek istiyorum. Günden güne yeni konut projeleri başlıyor. İnşaat sektörü bol bol yeni şantiyeler açıyor. İşte bu süreçte müteahhit kanadında öne çıkan bir sigorta ürünü var: İnşaat All Risk Sigortası. Ve bana göre onunla birlikte yapılması gereken İşveren Sorumluluk Poliçesi de olmazsa olmaz niteliğindedir. İşini doğru temeller üzerine kuran, güvenilir inşaat firmaları bu konuda çok bilinçli ve hassastırlar. Şu anda bu yazıyı okuyan böyle firmaları da takdir etmek istiyorum.

 

İNŞAAT ALL RISK POLİÇESİ NEDİR?

İnşaat All Risk Sigortası; yapı malzemelerinin inşaat alanına indirilmesinden tesisin kullanılmaya başlamasına kadar geçen süre içinde; doğa, teknik ve insan faktörlerinin neden olabileceği çok geniş bir risk yelpazesini güvence altına almaktadır. İnşaat All Risk Sigortası bina, yol, köprü, fabrika, hastane, baraj vb. inşaat faaliyetlerinizi yangın, yıldırım, infilak, deprem, hırsızlık, sel su baskını, grev lokavt ve halk hareketleri, terör olayları, yer kayması, taşıt çarpması gibi birçok riske karşı korur. İnşaat faaliyetleri esnasındaki her türlü mal-mülkün kaybını veya hasarını tazmin eden bir sigorta anlaşmasıdır.

Teminat süresi, inşaat malzemelerinin inşaat alanına indiği andan itibaren başlar ve inşa edilen yapının işverene teslimatı ile sona erer.

 

Müteahhidin dikkat etmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

Müteahhidin inşaat yönetmeliklerine göre davranması zorunludur ve önlemlerini almakla yükümlüdür. Örnekle basitleştirmeye çalışalım: 6 katlı yapı. Hatalı malzeme 4. kata döküldü, 5. ve 6. katlar yıkıldı ve aşağı kata zarar verdi. 5. ve 6. katların malzemeleri doğru malzeme ise bu katların hasarı ve 3., 2., 1. katlara verdiği hasar ödenir. Ancak 4. katın hasarı, hatalı malzeme ile yapıldığı için ödenmez. Ayrıca sigorta şirketi tazminatı öder ve hatayı yapana rücu eder.

 

İŞVEREN MALİ SORUMLULUK TEMİNATI

İnşaat All Risk Sigortası yapılmadığı, özellikle iş kazaları nedeniyle doğan tazminatların karşılanmasını sağlayan ‘işveren mali sorumluluk ve ferdi kaza teminatları’nın eklenmediği durumlar nedeniyle geçmişte birçok inşaat firması ciddi tazminatlar ödemek zorunda kalmışlardır. Hatta ödenen bu tazminatların çok yüksek oluşu nedeniyle nakit akışı bozulmuş ve iflas ile yüz yüze kalan firmalar olmuştur. Bu nedenle İnşaat All Risk Sigortası poliçelerinin içerisine, mutlaka işçilerinizin başına gelebilecek iş kazalarından doğan tazminatları karşılayan, ‘işveren mali sorumluluk ve ferdi kaza teminatı’ eklenmelidir. Bu tazminatın çalışabilmesi için çalışanın yasal kayıtlarının tam olması gerekir.

Örneğin, ben şantiyemi kurdum. Enerji sağlamak için kablo getirdim. Kablomun bir kısmı izole olmuş, işçi elektriğe kapılmış ve yaralanmış. İş kanununa göre bu olay sizin iş alanınızda olduğu için sorumlusunuz. Doğan tazminatları SSK ödeyip, sizden talep edecektir. Yalnız bu bir iş kazası olduğu için ‘İşveren Mali Mesuliyet Sigortası’ poliçeniz varsa tazminatları bu poliçe öder. Yoksa, işveren öder. İşçi vefat ediyorsa varislerine aylık gelir bağlanacaktır. Bunun peşin değerini SGK sizden ister. Bunu da İşveren Mali Mesuliyet Poliçesi öder. Ayriyeten işçinin varisleri “SGK’nın bağladığı maaş, bize yeterli değil. Maddi kaybımızı karşılamıyor” diye dava açarsa, bu talepleri de eğer yaptırmışsanız, İşveren Mali Mesuliyet Poliçesi öder.

Yasaya göre iş kazaları ile ilgili davalar, 10 yıl süreyle size dönebilir. Zarar görenler 10 yıl içinde dava açabilir. Meydana gelen iş kazasını sigorta şirketine bildirmek zorundasınız. Kazayı bildirmezseniz, sigorta şirketi faizleri SGK’ya ödemez.

Dilerim, alınacak işyeri güvenlik önlemleriyle her çalışanın hakları, can ve mal güvenliği korunur ve bu üzücü haberleri hiç almayız.

Güvenle kalın…

 

 

Sevinç Aytin Sigorta Acenteliği

Mapfre Sigorta Acentesi

Merkez Mah.Mareşal Fevzi Çakmak Cad

No:10A Gölcük/Kocaeli

05305011935

NASIL ARANDI: #sevinç aytin # sigorta # inşaat sektörü # inşaat all risk sigortası

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.